Türkçe sevdalıları Kahramanmaraş'ta

Bilgi, İletişim, Sanat, Eğitim ve Kültür Gençlik Kulübü Derneği (BİLSEK) Gençlik Kulübü Derneği'nin hazırlayıp geliştirdiği Türkçe Kardeşliği Projesi çerçevesinde Bosnalı Genç misafirler, Kahramanmaraş'a geldi.

BİLSEK Gençlik Kulübü Derneği tarafından hazırlanan ve Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından desteklenen Türkçe Kardeşliği Projesi çerçevesinde ilimize gelen 11 Boşnak genç, temel düzeyde öğrendikleri Türkçelerini geliştirmek ve Kahramanmaraş’ı tanımak için 10 günlüğüne Kahramanmaraş’a misafir geldi. Gençlerin, Kahramanmaraş’a gelmesiyle BİLSEK Gençlik Kulübü Dernek binasında tanışma programı yapıldı.

Programda konuşan Dernek Onursal Başkanı Mehmet Köşk, iki toplumun birbirlerine daha da yakınlaşmalarını önemsediklerini, bu projenin bir başlangıç olduğunu, bundan sonra da birlikte çok iş yapmak istediklerini söyledi. Bosnalı gençlerden Sara Boric, Kahramanmaraş’ı çok güzel bulduğunu ifade ederek ; “Ben, geçen sene de Kahramanmaraş’a geldim. Kahramanmaraş, çok güzel. Türkçeyi öğrenmeye çalışıyorum. Bosna Hersek Cazin’deki arkadaşlarımın da Türkçe öğrenmesine yardımcı oluyorum” diye konuştu. Bosnalı Öğrencilerden Erna Pajıc ise Kahramanmaraş’ın dondurmasına hayran kaldığını kaydederek; “Bizim hocamız burada yaşıyor. O bize söyledi. Biz de geldik. Kahramanmaraş’ın her şeyini merak ediyorum. Dondurması çok güzel” şeklinde konuştu.

Projenin Koordinatörü Abdulgaffar Polat ise Bosna Hersek’in Cazin Belediyesi işbirliği ile hazırlanan ve uygulanan projenin arkasında, Kahramanmaraş’ta 90’lı yıllarında Kültür Müdürlüğü ve arkasından da Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü yapan Osman Nalbant olduğunu ifade eti. Projenin, her yıl Bosna’da Cazin Belediyesinde gönüllü olarak Türkçe dersleri veren Nalbant’ın gayretleri ve Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının desteğiyle hayata geçtiğini kaydeden Polat, gençlerin yaz döneminde temel düzeyde öğrendikleri Türkçelerini geliştirmelerine katkıda bulunmak ve Kahramanmaraş’ı tanımalarını sağlamak amacıyla bu projenin uygulandığını belirtti.

Tanışma programında 11 Bosnalı genç, Türkçe olarak kendilerini tanıttılar, aileleri ve yaşantıları hakkında bilgiler verdiler. Programda Kahramanmaraş hakkında sunum yapan Proje Koordinatörü Abdulgaffar Polat gençlere, bu güne kadar başta Avrupa Birliği programları olmak üzere birçok hibe programından eğitim, kültür, sanat projeleri uyguladıklarını ama kendileri için en özel projenin Türkçe Kardeşliği Projesi olduğunu, bu güne kadar tanışılmamış, gidip gelinememiş olmasına rağmen Türk toplumunun gönül bağı ile bağlı olduğu Boşnak kardeşlerle daha fazla tanışmak, yakınlaşmak istediklerini, kendilerini Osmanlı torunları olarak ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını aktardı.

Programın ikinci bölümünde Boşnak gençlerle, BİLSEK’li gençler Türkçe uygulamalarına başladılar. Birbirlerini daha yakından tanımak için gruplar halinde konuşma egzersizleri yaptılar. Projenin Koordinatörü Abdulgaffar Polat, Bosnalı misafir gençlerin Kahramanmaraş programına ilişkin şu bilgileri verdi: “Projenin bundan sonraki günlerinde gençler Türkçe eğitimlerine devam edecekler, akşamları ailelere misafir olacaklar, Türk filmleri izleyecekler, tiyatroya gidecekler, Türk halk ve sanat müziği programlarına katılacaklar, Kahramanmaraş’ın ve bölgenin önemli tarihi ve kültürel mekânlarını ziyaret edecekler.”

Projeyle, Bosna-Hersek’te yaşayan Müslüman Boşnaklarla Türk Halkının yakınlaşmasına, kaynaşmasına yapılacak ortak faaliyetlerle katkıda bulunmak ve Müslüman Boşnakların Türkiye, Türkler ve İslamiyet ile ilgili bilgilerini geliştirmek ve Müslüman kimliklerini devam ettirmek için yaptıkları çalışmalar arasında yer alan “Türkçeyi öğrenme” kurslarına katılan öğrencilere katkı sağlamak amaçlanıyor.

KAHRAMANMARAŞ’TA BUGÜN GAZETESİ / KENAN ONARAN