Üniversite'de Nevruz coşkusu

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi tarafından organize edilen Nevruz coşkusu renkli görüntülere sahne oldu. Yoğun katılımın olduğu bayram etkinliğinde Nevruz ateşi yakıldı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Avşar Yerleşkesinde düzenlenen Nevruz Bayramı etkinliğinin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Durmuş Deveci Farsçada ‘Yenigün’ anlamına gelen Nevruz’un Orta Asya’dan Orta Doğu’ya ve balkanlara kadar geniş bir coğrafyada yaşayan milletler tarafından kutlandığını anımsattı.

Nevruz kutlamalarının ne zaman başladığının bilinmediğini de belirten Rektör Deveci şöyle konuştu; “Ortaçağ’dan itibaren çeşitli Türk boylarınca Ergonokondan çıkış, tabiatın yeniden uyanışı ve tarımsal faaliyetlerin başlangıcı vesilesiyle düzenlenen 21 Mart bahar kutlamaları Nevruz olarak adlandırılmıştır. Aynı tarih bazı Türk boylarınca kullanılan takvimlerde yılbaşını temsil etmektedir. Nitekim gerek güneşe göre düzenlenen on iki hayvanlı Türk takviminin, gerekse Sultan Melikşah’ın Celali takviminin başlangıcı 21 Mart’tır. 21 Mart Nevruz şenlikleri gerek Asya Türk boylarında gerekse Selçuklu ve Osmanlıda büyük coşkuyla kutlanmıştır. Hatta Selçuklularda Nevruzun resmi bayram olduğu bilinmektedir.”

Bayram hüviyeti kazanmış ve milletin tüm renkleri için bahar coşkusunu müjdeleyen 21 Mart’ın kardeşliğimizin, birlik ve beraberliğimizin vesilesi olsun inşallah. Devlete, vatana, millete olan borcumuzu halkıyla ödeyerek milletler mücadelesinde tarihin bize yüklediği ‘mazluma umut, zalime korku’ misyonunu yaşatmak mecburiyetindeyiz.

Mevzu Türk milleti ise biz kainatı dağ, taş, toprak, bitki deyip geçmeyiz. Toprak bizim için vatandır, ağaç bizim için fırınlarda kürektir, al bayrağa direktir, dağ bizim için uzlettir, Bolu Beyi’ne yiğitlik mekanıdır, gül bizim kültürümüzde Allah’ın sevgilisi müjdecimiz, kurtarıcımız, Efendimiz ’in remzidir.

Coğrafyamız kaderimizdir. Bu coğrafyada kardeşliği, barışı, birlikte yaşama azmini, tahammülü, bilimi, gelenek ve tarih şuurumuzu, törelerimizi, ahlaki değerleri, sorumluluk duygusu ve şuurunu çoğaltmak ve tüm ayrılıkları, tembellikleri, adam sendeciliği yok etmek zorundayız.”

Konuşmanın ardından nevruz ateşi yakıldı. Öğrencilerden oluşan topluluklar şarkı söyledi, oyunlar oynadı.