Uzmanlar o töreni yorumladı
Tarihî Türk devletlerini temsil eden askerlerle karşılamayı toplum beğendi. Uzmanlar, 'Burada tarihe, dünyaya ve Türkiye'ye verilen bir mesaj var' dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı 16 Türk devletini temsilen 16 zırhlı muhafızla karşılaması siyasetin gündemine damgasını vurdu. Tarihi kıyafetleriyle merdivenlerde poz veren tören kıtası, hem yurt dışında hem de yurt içinde tartışma konusu oldu. Yeni uygulamayı bazı Batı gazeteleri 'sirke', bazı 'Türk' gazeteleri de 'tiyatroya' benzeterek, verilmek istenen mesajdan rahatsız oldu. Oysa uygulama toplumun büyük bir kısmından tam not aldı. Bu arada söz konusu töreni Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özellikle istediği ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre Erdoğan “Yurt dışındaki ülkeler hep tarihî geleneklerini yaşatıyor. Artık biz de Türk tarihini temsil eden daha çok obje kullanalım” talimatını verdi. Bunun üzerine törenlere Türk devletlerini temsil eden tarihî kostümlü askerlerin dahil edilmesi kararlaştırıldı. Genelkurmay Başkanlığı ile irtibata geçildi ve askerlerin kıyafetleri genel çerçevesiyle belirlendi. Özenli bir çalışma sonucunda kıyafetler hazırlandı. Tören ise ilk defa Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın ziyaretinde gerçekleştirilmiş oldu. Havaların ısınmasıyla Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın bahçesinde gerçekleştirilecek törenlere yeni eklemelerin yapılması bekleniyor. 16 muhafızın nerede nasıl duracağı konusunda kesin bir kural yok.
O SEREMONİNİN ANLAMI NE?
Devlet-i ebed müddet ANLAYIŞININ devamı
Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil (Marmara Üniversitesi): Bence çok doğru bir adım. Burada tarihe, dünyaya ve Türkiye'ye verilen bir mesaj var. Dünyaya 'Biz köklü bir medeniyetin sahibiyiz. Dünkü bir devlet değiliz. Tarihten güç alıyoruz' deniliyor. Bunlar devleti ebed müddet (Ebediyen yaşayacak devlet) anlaşıyının Türkiye Cumhuriyeti ile devam ettirdiğini gösteriyor.
Topluma psikolojik doping verildi
Prof. Dr. Cengiz Anık (Marmara Üniversitesi): “Cumhurbaşkanı, o 16 askerle iki mesaj vermiş olabilir. Birincisi, iç kamuoyuna özgüven kazandırmaya yönelik. Bir nevi psikolojik doping. İkinci mesaj, dış kamuoyuna. Net bir biçimde 'Biz dünya ülkesiyiz, diğer ülkelerin sahip olmadığı özelliklere sahibiz. En çok devlet kuran milletiz' deniliyor.”
Tarihimizin zenginliğini yansıtıyor
Prof. Dr. Nurettin Güz (Gazi Üniversitesi): “16 Türk devletini temsil eden muhafızlar, göğsümüzü kabartıyor. Tarihiniz ne kadar zenginse o kadar gösterişli bir karşılama töreni hazırlarsınız. Dış basının rahatsızlık duyması normal. Çünkü onlar Türk milleti, Türkiye Cumhuriyeti'nden ibaretmiş intibasını vermeye çalışıyor.”
Kaynak: Türkiye Gazetesi/Buket Güven-Osman Çobanoğlu (İHA)