Yabancı ilaç firmaları Türkiye'de dedektifliğe başladı
Vatandaşlara ait sağlık verilerinin paylaşılıp paylaşılamayacağı tartışıladursun, bazı yabancı ilaç firmaları Türkiye'de dedektifliğe başladı bile! Söz konusu ilaç firmaları, yasalara aykırı olduğu halde hasta reçetesini ve hasta bilgilerini içeren diğer belgeleri görmeden ilaç vermiyor.
HASTA BİLGİLERİNİ PAYLAŞMAZSAN İLAÇ YOK!
Normal şartlarda ilaç firmasının reçeteyi ya da hasta raporunu görme hakkı bulunmadığını, gösterilse bile hasta isminin ve kişisel verilerinin üzerinin kapatılması gerektiğini belirten Anadolu Eczacı ve Depocuları Derneği Başkanı Onur Tokel, yaşanan skandal hakkında şu bilgileri verdi:
“Doktor ilacı yazdığında hasta reçetesiyle eczaneye gidiyor. Eczane, ecza deposundan ilacı almaya kalktığında ilaç firması ecza deposundan hasta reçetesini ve diğer belgeleri talep ediyor. Ecza deposu, hasta bilgilerini paylaşmazsa ilaç firması da ilaç vermiyor. Hasta cezalandırılıyor.
Oysa hasta sağlık bilgileri ticari amaçlı olarak üçüncü şahıslara asla iletilemez. Bir bireyin sağlık durumuna veya ona uygulanan tıbbi/cerrahi tedaviye ilişkin bilgi ve veriler gizli olmalı ve öyle muhafaza edilmelidir.
Kişinin yaşadığı sağlık sorunları, hekimi ile arasındaki ilişkisi, hastalığının ne olduğu, kullandığı ilaçlar, kendisine uygulanan tedavi, vücut özellikleri, tahlil ve görüntüleme sonuçları, onun özel hayatının gizliliği ve korunması hakkı kapsamına girer. Bu alan prensip olarak mutlak dokunulmaz olup, hem Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 8. maddesi hem de Anayasa’nın 20. maddesinin koruması altındadır.
HANGİ HASTALARI TAKİP EDİYORLAR?
Bu ilaç firmaları, hastanın reçetesinden tutun ev adresine kadar tüm kişisel bilgileri alıp depoluyorlar. Özellikle 3 bin liradan başlayıp on binlerce dolarlık ilaç kullanan alzheimer, kanser gibi hastaları yakından takip ediyorlar.”
Tüm bu yaşananların özel hayata müdahale olduğunu vurgulayan Anadolu Eczacı ve Depocuları Derneği Başkanı Onur Tokel, yetkililerin bu duruma bir an önce müdahale etmesi çağrısında bulunuyor.