"Yağışlar vaha etkisi yaptı"
Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, son günlerde Kahramanmaraş'ta kar yağışı ve yağmur yağışlarının etkili olmasını 'çölde bir vaha gibi' olarak değerlendirdi.
2017 yılının yağış yönünden sıkıntı olarak geçtiğini ve
2018 yılının Ocak ayında olan yağışlarla birlikte çiftçiler için kış mevsiminin
yeni başladığını söyleyen Başkan Çetinkaya, suyun idareli kullanılması
gerektiğini vurguladı.
“Çiftçiler Endişeliydi”
Küresel olarak iklimlerin değişmesi çiftçileri olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Çetinkaya konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şehrimizde 2017-2018 üretim sezonunda son haftalarda yağışın arttığını görüyoruz. 20107 yılı yağış yönünden sıkıntılı geçmişti. Bu sadece şehrimiz için değil, ülke genelinde böyle olmuştu. Kış mevsimin geç gelmesi, yağışların geç gelmesi çiftçileri sıkıntıya sokmuştu. Arazilerimizde ekimleri tamamlanan buğday, arpa gibi ürünler suya hasretti. Aralıklarla yağışlar oluyordu ama bu yeterli değildi. Bu yağışlar ise buğdayın çıkışı ve yeşermesiyle alakalı bir sıkıntımız yoktu ama yağışların az olması çiftçilerimizi ve bizleri endişelendiriyordu. Yağışların geç olması buğday’ın mısır’ın arpanın ileriki süreçte suya ihtiyacının olduğu dönemde suyumuzun az oluşu çiftçilerimizde ciddi anlamda bir sıkıntıydı. Bunun en büyük sebepleri Dünya genelinde yaşanan güresel ısınma nedeniyle yağışların ve kış mevsiminin kayması sürekli ileri tarihlerde oluyor.”
“Sularımızı İdareli Kullanalım”
Vatandaşların su tüketimine karşı duyarlı olması gerektiğini ve israftan kaçınılmasını söyleyen Mehmet Çetinkaya şunları söyledi: “2018 yılının Ocak ayının son günlerinde kış aslında yeni başladı diyebiliriz. Şehrimiz için beklenen yağışlar kar ve yağmurun yağışı geç oldu. Ama şuna itibarıyla baktığımız itibarıyla yağışlarımız birkaç günden bugüne aralıksız devam ediyor. Önümüzdeki günlerde yağışların devam edeceğini düşünüyoruz. Yağışların bu şekilde devam etmesi hem çiftçilerimiz adına hem de şehrimiz halkı adına sevindirici bir olay. Çünkü su olmaz ise hiçbir şeyimiz olmaz. Su olmaz ise buğday, mısır, arpayı, pamuğu bırakın içme suyu dahi sıkıntı olacağı için su hayat diyoruz. Suyu sadece çiftçilerimizin değil tüm halkımızın suyu bilinçli kullanması gerekiyor. Su olmaz ise hiçbir şey olmaz. Şuan itibarıyla yağan yağmurlar arazideki buğdaylarımız için son derece önemli buğdayımızın gelişmesi için önemli. Soğukların başlaması buğdayın daha iyi verim alınabilmesi için etkili oldu.”