'Yanlış dermatolojik uygulamalar körlüğe bile neden olabilir'

Türk Dermatoloji Derneği Dermatoloji Uzmanlık Sonrası Eğitim Kurulu (DUSEK)'nun düzenlediği 'Kozmetik Dermatoloji Kursu' Ankara'da gerçekleştirildi. Dernek başkanı Doç. Dr. Güneş Gür Aksoy kurslar sırasında yanlış dermatolojik uygulamalara dikkat çekti.

Hekim dışı kozmetik dermatoloji uygulamalarının körlüğe kadar giden komplikasyonlarda neden olabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Aksoy, “Kozmetik uygulamalar bu işin eğitimini almış dermatolog ve plastik cerrahlar tarafından yapılmalı. Bu işlemleri güzellik salonlarında, kuaförlerde ve kafelerde uygulayanları görüyoruz. Ben buna cahil cesareti diyorum çünkü bu uygulamalar kalıcı hasar bırakabilir.” dedi.

Kozmetik uygulamalarla ilgili akademik bilgilerin ve pratik çalışmaların yanı sıra, son yıllarda sıklıkla gündemde olan hekimsiz uygulamalar ve yasadışı yerlerle ilgili bilgilendirmelerde bulunmayı amaçlayan kurs hakkında Medimagazin’e yaptığı açıklamalarda Türk Dermatoloji Derneği(TDD) Başkanı Doç. Dr. Güneş Gür Aksoy: “TDD olarak uzmanlık sonrası eğitime de çok önem veriyoruz. Kurs ve eğitimlerimizde üyelerimizden gelen taleplere göre hazırlıyoruz.” dedi.

Aksoy, “Kozmetik Dermatoloji Kursumuzda botoks ve dolgu uygulamaları, PRP (Platelet-rich plasma), mezoterapi ve ip uygulamaları yapıldı. Kozmetik dermatoloji çok hızlı gelişen bir sektör ve Türkiye’deki eğitimlerde bir standardizasyon olamayabiliyor. Bu nedenle uzmanlık sonrasında da hem yeni gelişmeleri takip edebilmek, hem en ideal şekilde komplikasyonsuz, en doğal, en güzel gözükecek şekilde uygulayabilmek amacıyla uzmanlarımıza kurslar veriyoruz.” açıklamasında bulundu.

TDD tarafından düzenlenen bu kursların tamamen ücretsiz olduğunu belirten Aksoy, “Yine asistan eğitimleri için düzenlediğimiz kış okulu ve baharda düzenlenen kurslarımızda kadavra üzerinde eğitimler veriyoruz. Bu kursları veren hocalarımız da tamamen gönüllük esası ile çalışıyor.” dedi.

 

Yanlış uygulamalar körlüğe bile neden olabilir

Hekim dışı kozmetik dermatoloji uygulamalarının körlüğe kadar giden komplikasyonlarda neden olabileceğine dikkat çeken Aksoy, “Kozmetik uygulamalar bu işin eğitimini almış dermatolog ve plastik cerrahlar tarafından yapılmalı. Bu işlemleri güzellik salonlarında, kuaförlerde ve kafelerde uygulayanları görüyoruz. Ben buna cahil cesareti diyorum çünkü bu uygulamalar kalıcı hasar bırakabilir.” dedi.

 

Hekim dışı en fazla yapılan işlemler; botoks ve dolgu

Hekim dışı en fazla yapılan işlemlerin botoks ve dolgu uygulamaları olduğu bilgisini veren Aksoy, “Bu uygulamaları hekimler dışında başka kişilere yaptıranlar, fiyatı daha ucuz diye onlara yaptırıyor. Oysaki o uygulamayı yapanlar insan fizyolojisiyle bağdaşmayan maddeleri kişilerin dudaklarına, yanaklarına zerk ediyorlar. Botulinum Toksin A uyguluyorum deyip başka maddeler uyguluyorlar ya da miktarını az verebiliyorlar. Ucuz olmasının nedeni bu.” ifadelerini kullandı.

 

“Derinin yapısını en iyi bilen kişiler en doğru uygulamayı yapar”

Çok geniş bir alan olan dermatolojinin bir ayağı olan kozmetik dermatolojinin önemli bir uzmanlık alanı olduğuna dikkat çeken Aksoy, “Her dermatolog kozmetikle uğraşmayabilir ama kozmetikle uğraşan dermatolog derinin yapısını en iyi şekilde bildiği için en doğru uygulamayı yapacak olan kişidir. Biz onun için derinizi dermatoloğunuza emanet edin diyoruz, biz yıllarca bunun eğitimini alıyoruz.” dedi.

 

Kozmetik uygulamalarda doğru bilinen yanlışlar!

Dolgu ve botoks uygulamalarının doğal olmayan bir görüntüye sebep olacağı düşüncesinin yanlış olduğunu belirten Aksoy, “Oysaki bu tamamen yanlış uygulamanın sonucudur. Doğru uygulama yapıldığı takdirde hastada sadece bir gençleşme ve güzelleşme meydana gelecek ve doğalın dışında bir görüntü oluşmayacaktır. Eğer siz hangi aksın, hangi hareketi yaptırdığını bilirseniz o enjekte ettiğiniz dolgunun derinin hangi katmanına gideceğini bilirseniz doğallıktan sapmadan çok hoş bir görüntüyü yakalayabilirsiniz.” dedi.

 

Aynı tip ifadesiz yüzler yanlış uygulamadan kaynaklanıyor

Aksoy, “Yanlış uygulamalar sonucunda komplikasyonlar olmasa bile aynı tip, ifadesiz ve mimiklerin tamamen kaybolduğu yüzler ortaya çıkıyor. Bunlarla karşılaşanlar da bunu işlemin sonucu olarak addediyor, hayır bu hatalı uygulamaların sonucudur.

Mesela hastalar bazen tek bir noktaya yapalım istiyorlar ancak biz onu dengelemeyi de biliyoruz. Kaslar birbirinin hep aksi yönünde çalıştıkları için bir kası çok fazla felç ettiğiniz zaman diğer taraf çok fazla aktif oluyor. Dolayısıyla biz bir tarafa az uygulama, bir tarafa daha fazla uygulama gibi dengeyi gözeterek işlem yapıyoruz. O yüzden eğitim çok önemli.” ifadelerini kullandı.