YÖREX 2017 Fuarı sona erdi
DOĞAKA Koordinasyonunda YÖREX 2017 Yöresel Ürünler Fuarı'nda Bölgemiz Yöresel Ürünleri ile Çıkarma Yaptı.
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye Kültür ve Turizm İl Müdürlükleri ve bölgemiz TSO ları işbirliği ve koordinasyonunda; YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı’na katılarak Doğu Akdeniz Bölgesi’nin marka değeri olan yöresel ürünlerini tanıttı.
YÖREX 2017 Yöresel Ürünler Fuarı’nda Doğu Akdeniz İllerine İlgi Büyük Oldu
Fuarda DOĞAKA’nın koordinasyonunda ziyaretçilerini ağırladığı Bölgemiz illeri stantlarında Hatay ilimizde zeytinyağı, ipek, sepet, heykel, defne sabunu ve Hatay kömbesi tanıtımı yapılırken, Kahramanmaraş ilimizde dondurma, biber, çörek, fıstık ezmesi ve yöresel el sanatları (Yemeni çarık, kırmızı bakırcılık, ceviz ağacı oyma, Maraş işi simsırma) tanıtımı yapılmıştır. Bunun yanı sıra, Osmaniye ilimizde yer fıstığı, zeytinyağı, bayram kömbesi, ahşap el sanatları ve Karatepe kilimleri tanıtımı yapılmıştır.
Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt ÇAVUŞOĞLU, Kalkınma Bakanı Sayın Lütfi ELVAN, TOBB Başkanı Sayın Rifat HİSARCIKLIOĞLU, Antalya Valisi Sayın Münir KARALOĞLU, çok sayıda Kalkınma Ajansı ile birçok siyasi parti temsilcisi ile oda başkanları katılımıyla açılan fuar büyük ilgi görmüştür.
Fuarın açılış gününde, büyük ilgi gören DOĞAKA stantlarını ziyaret eden, Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt ÇAVUŞOĞLU, Kalkınma Bakanı Sayın Lütfi ELVAN ve TOBB Başkanı Sayın Rifat HİSARCIKLIOĞLU da ziyaret ederek incelemelerde bulunmuş olup, Kalkınma Bakanı Sayın Lütfi ELVAN da YÖREX’in yöresel ürünlerin daha fazla ticari değer kazanabilmesi için önemli olduğunu kaydetti. Türkiye'nin en önemli saklı güçlerinden birisinin yöresel ürünler olduğunu belirten ELVAN, bir yöresel ürünün kendi ülkesinde yaygınlaşmadan küresel ölçekte marka haline gelemeyeceğini dile getirmiştir.
Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt ÇAVUŞOĞLU, YÖREX’in uluslararası boyuta taşınması için bakanlık olarak elinden geleni yapacaklarını ifade etti. YÖREX’e katılımcı sayısının ve fuarın kalitesinin yıldan yıla arttığını söyleyen ÇAVUŞOĞLU, fuarı uluslararası niteliğe kavuşturmak istediklerini yineleyerek, “Uluslararası fuar olması demek dünyanın her yerinden firmaların gelip, burada stant açması demek değildir. Uluslararası fuar olması demek, Türkiye'nin her yerinden burada sergilenen ürünlerin dünyanın her yerine pazarlanması demektir. Elbette KKTC’den ve bazı kardeş ülkelerden de gelip stantlar kurulabilir. Bunu yapabilmek için dünyanın her yerinden alım heyetleriyle üreticilerimizi ve ürünlerimizi buluşturmamız lazım” sözlerini dile getirirken, TOBB Başkanı Sayın Rifat HİSARCIKLIOĞLU yaptığı konuşmada, YÖREX’e her yıl geldiğini, her bölgeden, her ilden Türkiye'nin zenginliğinin YÖREX’te sergilendiğini söyledi. Coğrafi işaretin, yerelin dünya ile buluşmasını sağladığını vurgulayan HİSARCIKLIOĞLU “Bu büyük organizasyon kalkınma noktasında yeni bir bilinç inşa etti. Zenginleşme noktasında çok doğru bir alan açtı. Bu işin mimarı ayrı bir takdiri hak ediyor” diye konuştu. Fuara, 120’nin üzerinde oda ve borsanın katıldığını anlatan HİSARCIKLIOĞLU, bunu çok önemsediklerini, değerlere sahip çıkmak gerektiğini ifade etti. HİSARCIKLIOĞLU, hâlihazırda 3 yöresel ürünün Avrupa'da tescillendiğini belirterek, “Diğer yerel ürünlerimizin de AB nezdinde tescili için TOBB, oda ve borsa camiası olarak çalışıyor ve üreticilerimize yardım ediyoruz” sözleriyle fuar katılımcılarına yöresel ve coğrafi işaretli ürünlere vermiş olduğu önemi vurguladı.
Dünya Pazarı 200 Milyar Euro
Coğrafi işaretlerle ilgili verileri ise TÜRKPATENT Başkanı Sayın Prof. Dr. Habip ASAN açıkladı. Şu anda 210 tescilli coğrafi işaret olduğunu dile getiren ASAN, yaklaşık 400 tane de işlemleri devam edenler olduğuna işaret ederek, “Yakın zamanda tamamlanan Malatya kayısısı ile beraber Avrupa Komisyonunda 3 tane tescilli coğrafi işaretimiz var. Kayseri sucuğu ve pastırması başta olmak üzere 10 tane coğrafi işaret işlemleri komisyonda devam etmekte” dedi. ASAN, bu anlamda Avrupa'da yıllık 50 milyar euroluk değer yaratıldığını, dünyada da 200 milyar euroluk bir coğrafi işaret pazarı olduğunu dile getirdi. “Biz de Türkiye olarak önemli ölçüde bu pazardan pay alabileceğimizi düşünüyorum” diyen Asan, bu noktada YÖREX gibi etkinliklerin artırılması gerektiğinin altını çizerken, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Sayın Ali ÇANDIR’ın uluslararası arenada yöresel ürünlerin tanıtılması talebine, Kalkınma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve TOBB’dan tam destek verilmiş olup YÖREX’in uluslararası arenaya taşınması damga vurmuştur.
Dışişleri Bakanı Sayın ÇAVUŞOĞLU, Kalkınma Bakanı Sayın ELVAN ve TOBB Başkanı Sayın HİSARCIKLIOĞLU’nun da katıldığı fuarın açılışında konuşan Antalya Ticaret Borsası Başkanı Sayın ÇANDIR’ın “Sizlerin desteği ve öncülüğü ile coğrafi işaretli ve coğrafi işaret başvurusunda bulunan ürünlerimiz başta olmak üzere yöresel ürünlerimizi YÖREX çatısı altında müstakil olarak ya da uluslararası bir fuarın içerisine taşımalıyız. Bu konuda milli bir hassasiyetle öncü olmanızı beklediğimizi ifade etmek istiyorum” sözleri karşılık buldu. Ali Çandır’ın ardından kürsüye gelen TOBB Başkanı Sayın HİSARCIKLIOĞLU, bu konuda Kalkınma Bakanlığı’nın destek sözü verdiğini müjdeledi. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da “Bu konuda biz TOBB Başkanımızla beraber gerekli desteği vereceğiz. Bunu buradan ifade etmek istiyorum. Hem Kalkınma Bakanlığı olarak hem de kalkınma ajansları olarak yöresel ürünlerimizin tanıtımı için gereken desteği sağlayacağız” dedi. Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt ÇAVUŞOĞLU da bu konuda tam destek açıkladı.
Türkiye Coğrafi İşaret Zengini
Bu yıl 8’incisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı’na 70 ilden 120 oda ve borsa, 16 kalkınma ajansı olmak üzere 400’ün üzerinde kurum ve kuruluş katılıyor. Geçen yıl 155 bin kişinin gezdiği fuara, bu yıl 200 binin üzerinde ziyaretçinin gelmesi bekleniyor. 17 Eylül akşamına kadar gezilebilecek fuarın açılışında konuşan Antalya Ticaret Borsası Başkanı Sayın ÇANDIR, Anadolu'nun bir nefeste sayabilecek yöresel ürünlerinin sayısının 2 bin 500 civarında olduğunu, bunların sadece yüzde 10’'unun coğrafi işarete bulunduğunu söyledi. Sayın ÇANDIR, hükümetin ekonomik büyüme bakımından birinci sırada yüksek katma değerli ürünlerin üretimi ve ihracatını artırma hedefi koyduğunu belirterek, “Ülkemizin kısa sürede bu hedefe ulaşmasında Coğrafi İşaret Tesciline sahip yöresel ürünlerimizin hayati bir yeri bulunmakta” dedi.
YÖREX 2017 Yöresel Ürünler Fuarı’nın açılış gününde, Hatay ilimiz standımızı Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyelerimiz ve ilimizde sektörün kanaat önderleri yalnız bırakmazken, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Sayın Serdar ZABUN fuarımızın açılışında yöresel ürünler fuarımızın bölgemize katma değer sağlamasını temenni ederek sektöre desteklerini vurgulamışlardır. Bölgemiz basın mensuplarının da yer aldığı fuarın ilk gününde illerimizin tanıtımın en etkin şekilde yapılması için gayret gösterilmiştir.
Fuarın ikinci ve üçüncü gününde yöresel el sanatçılarımızın ve katılımcı firmalarımızın yöresel ürünlerine ilgi yoğunluğu artarken, Antalya Ticaret Borsası ev sahipliğinde, Coğrafi İşaretler Genel Bilgilendirmesi Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Daire Başkanı Sayın Hakan KIZILTEPE tarafından gerçekleştirilerek konuya ilişkin sorular yanıtlanmıştır.
Fuarın son günü, Ajansımız standını ziyaret ederek plaketimizi takdim eden Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Sayın Ali ÇANDIR “Doğu Akdeniz Bölgesi illerimiz olan Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerimizin temel özelliklerini yansıtan yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerin YÖREX 2017 Yöresel Ürünler Fuarı’nda sergilenmesinden büyük memnuniyet duyduğunu belirtirken, Ajansımızın faaliyet göstermekte olduğu DOĞAKA illerde, ticaret odaları, ticaret borsaları, ilçelerimizin ticaret odaları ve özel sektör temsilcilerimiz ile birlikte bölgemize özgü yöresel ürünlerin coğrafi işaret tescil süreçlerinin takibinin yapılmakta olduğunu memnuniyetle karşıladıklarını paylaşmışlardır.
Bölgeye özgü ürünlerin uluslararası pazarlarda da bilinirliğinin arttırılması amacıyla katılım sağlanan söz konusu fuarla birlikte hem yöresel ürünlerimizin tanıtımı gerçekleştirilmiş, hem de bölgemizin gelecek vizyonu için de önemli tecrübeler edinilmiştir. Yöresel ürünlerimizin özellikle tescillenmesi, markalaşması ve uluslararası arenaya taşınması için Ajansımız tarafından yürütülen çalışmalar ile bölgesel kalkınmaya destek verilmeye devam edilmektedir. Fuar kapsamında katılım sağlayan tüm özel sektör firmalarımıza ticaret odaları, ticaret borsalarımıza, yönetim kurulumuza teşekkürlerimizi iletir, DOĞAKA olarak ulusal ve uluslararası fuarlarda bölgemizi tanıtmaya, temsil etmeye ve desteklemeye devam edeceğimizi belirtir, fuar günleri süresince Ajansımız illeri stantlarını ziyaret eden tüm ziyaretçilerimize, hemşerilerimize sonsuz teşekkürlerimizi iletir, bölgemize davet etmekten onur duyarız.
Söz konusu fuar katılımı neticesinde, Doğu Akdeniz Bölgesi’nde hem turizm gelirinin artması hem bölge tanıtımının güçlenmesi hem de ekonomik kazanımın genele yayılması anlamında Coğrafi İşaretli Tesciline sahip yöresel ürünlerin hayati bir öneme sahip olduğu hususu katılımcı ve ziyaretçiler tarafından bir kez daha vurgulanmıştır.
Geçen yıl 155 bin kişinin gezdiği fuara bu yıl 200 binin üzerinde ziyaretçinin katlım sağladığı söz konusu YÖREX 2017 Yöresel Ürünler Fuarı’nda, bu yıl 8’incisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı’na 70 ilden 120 oda ve borsa, 16 kalkınma ajansı olmak üzere 400’ün üzerinde kurum ve kuruluş katılım sağlamıştır.