Yüzbaşıoğlu'ndan miniklere sağlıklı beslenme önerileri
Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi Diyetisyen Ve Yaşam Koçu Gülşah Yüzbaşıoğlu, Kipaş Eğitim Kurumlarının ilköğretim öğrencilerine sağlıklı beslenmeyi, doğru bilinen yanlışları ve hareketli yaşamın önemini anlattı.
Obezite farkındalık adı altında düzenlenen programa ilköğretim
öğrenciler ve velileri katıldı.
Programda konuşan Yüzbaşıoğlu, “Türkiye’de ve Dünyada giderek artan obezite oranının ve mücadele edilmesi gerektiğinin artık herkes farkında ama uygulama anlamında pek başarılı olamıyoruz. Bilgi birikimini artırıp ve doğru bilinen yanlışları ortadan kaldırmadığımız sürece bu alanda insanların iyi niyetleri de suiistimal edilmeye çok açık oluyor.” dedi
“Çocuklarla Birlikte Yemek Yiyin”
Sağlıklı beslenmenin önemine değinen Gülşah Yüzbaşıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çocuklarımıza yemek yemenin bir ihtiyaç olduğu ve sağlıklı besinleri (ne kadar sağlıklı olursa olsun) ihtiyacımız kadar tüketmemiz gerektiğini öğretmeliyiz. Bir besin sağlıklı da olsa ihtiyaçtan fazlası tüketildiğinde vücutta yağ olarak depolanıyor. Ödül veya ceza olarak gösterilmemeli hiçbir gıda ürünü ''Ödevler biterse çikolata alırım, uslu durursan dondurmayı hak edersin'' bunlar çocuğun zihnine sağlıksız gıdaları veya yemek yemeyi ödül olarak kodlayacak ve onu hayatı boyunca yemeğe endeksli olarak yaşatmaya başlayacak. Bu da obezitenin en önemli sebebi oluyor zaten. Çocuk ve aile yemek masasına birlikte oturmalı. Kahvaltı, öğle ve akşam yemeği olarak 3 ana öğün ve 2 ara öğünden oluşan bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Kahvaltı öğünü atlanmadan, yumurta peynir ve süt gibi proteinleri içeren bir öğün olmalı, beyaz ekmek türünden uzak durulmalı, tam tahıllı veya tam buğday ekmeği 1-2 ince dilim miktarında tüketilmelidir. Bal, pekmez, reçel grubu dikkatli tüketilmelidir. Ceviz veya zeytin de tokluk hissini artırır. Okulda poğaça, simit, tost tüketimi sınırlandırılmalıdır. Öğle ve akşam yemekleri içeriği ''sağlıklı tabak modeli'' ne göre düzenlenebilir. Yani bir tabağın yarısı sebze ile dolu olmalı geri kalan yarısı da et-kuru baklagiller-süt-yoğurt grubu ile ekmek tahıl grubu olarak ikiye bölünmelidir.”
“Fiziksel Aktivite Yapın”
Sağlıklı beslenmenin yanı sıra fiziksel aktivitelerinde önemine değinen Yüzbaşıoğlu şunları söyledi: “Kalorisi ve karbonhidrat ile yağ içeriği yüksek besinler yerine etli sebze veya baklagiller yemekleri ana yemek olarak tüketilmeli yanında da 3-4 kaşık pilav-makarna veya 1-2 kepçe çorba ya da küçük bir dilim az yağlı börek yoğurt veya ayranla tüketilebilir. Hem besleyici hem de obezite kalkanı öğünler bu şekilde planlanabilir. Ara öğün içerikleri taze meyvelerden oluşmalıdır. Çocuklara ara öğün olarak haftada 1-2 defa ev yapımı sütlü tatlı verilebilir. Sağlıklı beslenme tek başına yeterli olmamakla birlikte mutlaka egzersiz ve hareketli yaşam ile desteklenmelidir. Özellikle çağımızda teknolojinin gelişmesiyle hareketsizliğe maruz kalan çocukların okullarda beden eğitimi derslerine ve takım sporlarına evde de birlikte yapılacak olan aerobik veya yürüyüş tarzı egzersizlere yönlendirilmesi gerekir. Fiziksel aktivite ve oyunlar aynı zamanda zihni dinlendirip konsantrasyonu artırmayı da sağlar. Aktif yaşama sahip olan bir çocuğun özgüveni her zaman yüksek olur bu sebeple spor hiçbir zaman bir zaman kaybı gibi görülmemeli aksine aileler çocuklarını özendirmelidir. Bu da ancak aile işbirlikleri sayesinde olur.”