Zabun: "Nisan ayında 86 milyon dolar ihracat yaptık"
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun Nisan ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. Zabun, Nisan ayında Kahramanmaraş'ta bir önceki yılın aynı ayına göre %10 artışla 86 milyon 309 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.
İhracat rakamları rekorlar kırmaya devam ediyor. Türkiye
İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Nisan ayında ihracat geçen yılın
aynı ayına göre yüzde 15 artarak 13 milyar 549 milyon dolara yükseldi. Böylece
ilk 3 ayda olduğu gibi, Nisan ayında da aylık ihracat rekoru kırıldı.
2018’in ilk 4 ayında Türkiye ihracatı yüzde 10,4 artışla 54,7 milyar dolara ulaştı. Son 12 aylık ihracat ise, bir önceki yıla göre yüzde 10,7 artarak 161,1 milyar dolar oldu.
Kahramanmaraş’ta ise Nisan ayında 86 milyon 309 bin dolar ihracat gerçekleştirilirken, son bir yılda ise 979 milyon 403 bin dolar ihracata ulaşıldı.
“OCAK-NİSAN DÖNEMİ İHRACATIMIZ 363 MİLYON DOLAR”
İhracat rakamlarını değerlendiren KMTSO Başkanı Serdar Zabun “Ocak-Nisan döneminde ihracatımız yüzde 9,4 artışla 363 milyon 62 bin dolara ulaşırken 12 aylık ihracatımız yüzde 8,9 artış göstererek 980 milyon dolara yaklaştı. 2018’in Ocak ayında yüzde 10,4, Şubat ayında yüzde 13,6, Mart ayında yüzde 4,5 ve Nisan ayında yüzde 10,0 büyüme gösteren ihracatımız yılsonunda 1,1 milyar dolara ulaşacaktır.” şeklinde konuştu.
“KALİTE VE HIZLI TERMİN BAKIMINDAN REKABET GÜCÜMÜZ YÜKSEK”
Zabun şöyle devam etti: “2018’in ilk 4 ayında İtalya, Mısır, Almanya, Portekiz ve İspanya en çok ihracat yaptığımız ülkeler oldu. İhracatımızın yarısına yakını bu ülkelere gerçekleştirildi. 174 milyon dolar ihracat yaptığımız bu ülkeler, 4 aylık ihracatımızda %47,9 paya sahip. Tek başına İtalya’nın ihracatımızdaki payı 83 milyon dolar ile %22,8. Kalite ve hızlı termin bakımından rekabet gücü yüksek Kahramanmaraş, Avrupa ülkelerine ciddi ölçüde üretim ve ihracat yapıyor.
“TEKSTİL SEKTÖRÜ YİNE ZİRVEDE”
Sektörel açıdan baktığımızda, tekstil ve hammaddeleri 223 milyon dolar, demir ve demir dışı metaller 55 milyon dolar, kağıt 26 milyon dolar, hazır giyim ve konfeksiyon 24 milyon dolar, hububat 8 milyon dolar ve çimento 6,5 milyon dolar ihracat yaptı. Bu ürünler ihracatımızda %94,4 paya sahip.” dedi.
YENİ YATIRIMLAR CARİ AÇIĞI AZALTACAK”
Türkiye ihracatının 161 milyar dolara ulaştığını söyleyen Zabun, “İhracatın artmasında reel sektör ekseninde yürütülen ekonomi politikaları ve ihracatçıya verilen destek çok önemli bir paya sahip oldu. Finansal kaynaklar ve özellikle Türk Eximbank imkanlarının genişletilmesi ihracata canlılık kazandırdı. Geçtiğimiz ay, Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında 19 firmaya, 23 proje için 135 milyar liralık yatırım teşvik belgesi verildi. Bu yatırımlarla, ihracatımız artarken, ilgili sektörlerdeki ithalat azalacak. Böylece, cari açığımıza 19 milyar dolarlık bir katkı sunulacak.”
“YÜZDE 7,4'LÜK BÜYÜME İHRACAT REKORLARININ TEMELİNİ OLUŞTURDU”
2017’de yüzde 7,4'lük büyümeyi yakalayan ülkemiz bu yatırımlar ve özel sektörün performansı ile gelecek dönemlerdeki büyüme ve ihracat rekorlarının temelini oluşturdu. Bu gelişmeler iş dünyasında umut ve güven kaynağı oldu.
“MAKRO HEDEFLERE KATKIYI ARTIRACAĞIZ”
Bugün, 17 milyarlık ekonomik büyüklüğe ulaşan, bin 800 imalatçı şirket ile 5 milyar dolar sanayi üretimine sahip Kahramanmaraş’ta özel sektörün önünü açacak faaliyetlerimizle ekonomik kalkınmanın altyapısını güçlendirmeye gayret ediyoruz. Şehrimizin tanıtımının güçlendirilmesi, makro hedeflere katkısının artırılması, ihracatın ve ihraç pazarlarımızın geliştirilmesi, şehrimizin marka değerinin artırılması için kurumsal yapımızı, hizmetlerimizi, projelerimizi güçlendirerek geleceğe sağlam adımlarla koşmayı sürdürüyoruz. Bu itibarla, ihracata katkı sağlayan, yatırım, üretim ve istihdamla ülkemizin büyümesine katkıda bulunan tüm girişimcilerimize, ihracatçılarımıza tebrik ve teşekkürlerimi sunuyorum.” şeklinde konuştu.