Zekai Tunca Kahramanmaraş'ı mest etti
Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (M.K.E) uçak fabrikasında, teknik ressam ve tesviyeci olarak çalışırken bulunduğu her ortamda şarkı söyleyerek müzik yaşamına başlayan, Zekai Tunca, Kahramanmaraş'ı mest etti.
Müziğe küçük yaşlarda başlayan Türk Sanat Musikisinin beyefendi kişiliği olan Zekai Tunca, Kahramanmaraş’ta musiki ziyafeti çekti. Musıki Derneği Saz Ekibi ve Korosu ile Zekai Tunca konseri öncesi birbirinden harika eserleri seslendirdiler. Kahramanmaraş Musıki Derneği Şef Bahaeddin Bilginer Şefliğinde, birbirinden muhteşem eserler ile Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nin dolduran Musiki severler, eselere eşlik ederek, beğenileri alkışlarla takdim ettiler.
Programın ikinci bölümünde Zekai Tunca sahne aldı. Gecenin en güzel eserlerini katılımcılarla birlikte söyleyen Zekai Tunca, memnuniyetini ‘’Bitmez bu gece bitmez bu konser. Salon muhteşem.’’dedi.
Zekai Tunca’ya konserinde Kahramanmaraş Musiki Derneği saz ekibi ve korosu eşlik etti.
Turan Cihad Akben (UD), Turgay Aksu (UD), Zekeriya Balık (UD), Ali Avgın (Ney), Cevdet Üstün (Ney), Zahid Yudagül (Ney), Bülent Moran (Keman), İbrahim Tez (Kanun), İbrahim Yaşar (Klarnet), Ömer Tepebaşılı (Tanbur), İbrahim Kılıçkaya (Ritm), Ercan Bilecan (Darbuka)
Koro: Asuman Keskin, Bekir Bağcı, Celal Ceren, Erol Bağcı, F. Ruhan Nalbantoğlu, Fatma Durna, Feride Ferda Üstün, Feriha Aslı Bayazıt, Halis Kuylu, Kevser Dayıoglu, Kübra Nur Kalaylı, Mehmet Bağcı, Mehmet Celal Tekerak, Mehmet Karakış, Mustafa Sert, Nimet Tekerek, Osman Sandaloglu, Sait Taştan, Serdar Okumuş, Ülger Aksu, Yalçın Gezertaşar
Eski Dostlar eseri ile son bulan konserde, Kahramanmaraş Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı çiçek, Çabasan Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcı Kahramanmaraş Sandığı, Yurdağül İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yurdagül Çiçek ve Plaket ve Kahramanmaraş Musiki Derneği Çiçek ve Plaket takdiminde bulundular.
Hicaz Fantazi, ‘’Gözyaşlarımda Saklısın Ağlayamam Ben’’ Koro, Hicaz Fantazi, ‘’Sensizliği Ben Seçmedim’’ Koro, Hicaz Şarkı, ‘’Gözlerinde Konuşsan Benimle’ adlı eseri Celal Ceren, Hicaz Fantazi, ‘’Kapıldım Sana Bir Mecnun Gibi’ adlı eseri Cevdet Üstün, Hicaz Fantazi, “Bundan Daha Güzel Müjde Mi Olur’’ Koro, Nihavend Şarkı, ‘’Yüreğime Kör Düğümler Atılmış’’ Mehmet Karakış, Nihavend Şarkı, ‘’Leylakları Sünbülleri’’ Feride Ferda Üstün, Uşşak Fantazi, ‘’Haklısın Ne Kadar Üzsen de Beni’’ Koro, Muhayyer Kurdi, ‘’Bunca Güzel İçinde Birisi Var Ki’’ Koro, Kürdi Fantazi, ‘’Seninle Tattım Ben Her Mutluluğu’’ Turgay Aksu, Kürdi Fantazi, ‘’Onun Olmaya Hakkım Yok Tanrım’’ Said Taştan, Kürdili Hicazkar, “Yıldızlara Baktırdım Fallarda Çıkmıyorsun.’’ Turan Cihad Akben ve Kürdili Hicazkar, “Bahar Çiçek Çiek Gelince Güzel’’ Mehmet Bağcı seslendirdi.
ZEKAİ TUNCA KİMDİR?
1963'de Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu'na girene kadar bir özel kuruluş ve Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (M.K.E) uçak fabrikasında, teknik ressam ve tesviyeci olarak çalıştı. Gazi Üniversitesi Yüksek Teknik Öğretmen Okulu'nu 1967'de bitirdi. Bulunduğu her ortamda şarkı söyletilmesi şeklindeki müzik ilişkisi 1960 yılında Hikmet Taşan vasıtasıyla katıldığı Dr. Recai Özdil topluluğunda notalı ve sistemli çalışmaya döndü. Bu toplulukta; Erol Sayan, Yıldırım Gürses, Yaşar Özel, Doğan Canku gibi üstadlarla çalıştı. Aynı yıllarda İsmail Baha Sürelsan topluluğu ile teması oldu.
Öğrenciliği sırasında, 1964'de Ankara Radyosu'nun stajyer sanatçı sınavını ilk 10 kişilik finaline kadar başardı. 1965'de Birleşmiş Türk Müziği Sanatçıları derneğinin ses yarışmasında Ankara birincisi oldu. 1966'da açılan geniş kapsamlı sınavı başardı. Altı aylık ilk dönem stajda, Saadet İkesus, Cengiz Tanç, Muammer Sun, Ferit Sıdal, Ruşen Ferit Kam, Turan Toper gibi hocaların derslerinden yararlandı. Özel nedenlerinden dolayı, başarılı giden bu stajı bırakmak zorunda kaldı. Ordu'da bulunduğu yıllarda, Trabzon'da düzenlenen Doğu Karadeniz Bölgesi ses yarışmalarında, 1969'da ikinci, 1970'de birinci oldu. 1967 Ağustos'unda Nurcan Tunca ile evlendi ve Ordu Endüstri Meslek Lisesi'ne öğretmen olarak atandı. Ordu'daki hayatında da, hep müzikle ilgilendi.
1970'de Trabzon'dan katıldığı TRT Çok Sesli Koro sınavını kazanarak, Ankara Radyosu'na geri döndü. Bu koroda Hikmet Şimşek, Muammer Sun, Müfide Özgüç, Cengiz Tanç, Saip Egüz, Erdoğan Okyay, Fehamettin Özgüç, Walter Sturaus gibi hoca ve şeflerle yapılan çalışma ve derslerle nota solfej ve şan bilgisi edindi. 1975 yılında verdiği bir sınavla Ankara Radyosu TSM yetişmiş sanatçısı oldu. Buradaki ilk yıllarında, Çinuçen Tanrıkorur'un desteğini gördü. 1976 yılında Kültür Bakanlığı KTM solisti olarak atanana kadar, bu görevinin yanı sıra, TRT Müzik Dairesi uzmanlığı, Repertuar ve Denetleme Kurulları üyeliklerinde bulundu.1978-1981 yılları arasında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Türk Müziği topluluğunu çalıştırdı. 1979'dan bu yana 14 albüm yaptı. Radyo ve televizyon programları dışında, özel sahne çalışmaları ve halk konserleriyle kitlelere ulaştı. Yurt dışında; Cezayir, Suriye, SSCB, Avustralya, ABD, Almanya, Hollanda, İtalya, Bosna, Belçika, Arnavutluk'ta özel ve resmi konserler verdi. Çok sayıda bestesi vardır.1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı ve halen Kültür Bakanlığı'na bağlı olarak solistlik görevini sürdürmektedir.
ALBÜMLERİ
1979 Çekemezler Sevgimizi
1981 Alın Yazımsın
1982 Kadın ve Peri Masalı
1983 Bahar, Çiçek Çiçek
1985 Aşka Zaman Yok
1986 Aşk Olsun
1989 İçime Doğdu
1990 Rüyalarım Olmasa (İmkânsız)
1992 Üzme Beni
1993 Beni Sevmeye Devam Et
1995 Tanrım
1997 Zil, Şal ve Gül
2002 Güvercinim
2003 Seni Aşksız Bırakmam
2007 Aşka Merakım Ezelden