Cumhurbaşkanlığımız tarafından 2021 yılının Yunus Emre, İstiklal Marşı, Hacı Bektaş Veli ve Ahi Evran yılı ilan edilmesi nedeniyle Andırın MYO tarafından elektronik ortamda gerçekleştirilen etkinliklere bir yenisi daha eklenerek, “Ahi Evran ve Ahiliğin Günümüzdeki Yeri ve Önemi” anlatıldı. “Ahilik Teşkilatı ve İş Ahlakının (Fütüvvetname)” ilkeleri bu etkinlik vesilesiyle bir kez daha hatırlanmış oldu.
Moderatörlüğünü Andırın MYO Öğretim Görevlisi Dr. Erdem ALIÇ’ın yaptığı konferansta, konuşmacı olarak Andırın MYO öğretim elemanlarından Öğr. Gör. Ali Rıza TÜFEKÇİ yer aldı. Konferansa; KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi CAN, Andırın MYO Müdürü Prof. Dr. Kenan Sinan DAYISOYLU, akademik-idari personel ve öğrenciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Niyazi CAN, “Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi olarak öğrencilerimizin farkındalığını artırmak, tarihi ve mirası köklerimizle tanıştırmak için birçok faaliyetler içerisinde bulunduk. Çok çeşitli kapsamlarda çevrimiçi programlar başlattık. Kültürümüzde hoşgörü, barış ve sevgi anlayışı ile yalnız Anadolu coğrafyasını değil düşünceleri ile tüm dünyayı etkileyen Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre ve Ahi Evran; hoşgörü, sevgi, ahlak, inanç ve saygıyı esas alarak birlik ve beraberlik anlayışını savunmuşlardır. Biz de üniversite olarak kültürümüze çok büyük katkıları olan bu değerlerimizi anmak için çeşitli etkinlikler düzenliyoruz.” dedi. Rektör Can, bu programın da ana teması olan Ahi Evran’ın kişiliğinden ve Ahilik Teşkilatı’nın öneminden bahsederek; özellikle gençlerimizin Ahi Evran’ın iş ahlakından çıkarması gereken dersler olduğunu, gençlerimizin sürekli inceleme ve araştırma içinde olmalarını, bu inceleme ve araştırmalarını iş ve çalışma hayatına tatbik etmeleri gerektiğini vurguladı.
Programda Andırın Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. K. Sinan DAYISOYLU bir selamlama konuşması yaptı. “Ahi Evran’ı ve yüzlerce yıldır bu topraklarda Ahilik geleneğini yaşatmış tüm esnaf ve sanatkarlarımızı rahmetle yad etmek, bilginin hikmetle, ticaretin ahlakla buluştuğu Ahilik müessesesini dünya milletlerine en doğru şekilde anlatmak ve bu kutsal emaneti sonraki nesillere aktarmak en temel görevimizdir.” diyen Dayısoylu, programda emeği geçenlere ve tüm katılımcılara teşekkür etti.
Program konuşmacısı Öğr. Gör. Ali Rıza TÜFEKÇİ yaptığı sunumda ahilik öncesi Anadolu’nun içinde bulunduğu durumdan, ahi ve evran kelimelerinin anlamından, ahiliğin kurallarından, yapısından, günümüzde iş ve çalışma alanlarında karşımıza nasıl çıktığından bahsetti. Program, moderatör Öğr. Gör. Dr. Erdem ALIÇ ile Öğr. Gör. Ali Rıza TÜFEKÇİ arasında gerçekleştirilen soru-cevap bölümünün ardından ahiliğin ruhunu yansıtan, geçmiş yıllarda çokça gördüğümüz dükkanlarımızı süsleyen güzel sözlerden örnekler verilerek sona erdi.
YORUMLAR