Başkan Güngör, Şehirdeki Son Durumu Canlı Yayında Anlattı

Başkan Güngör, Şehirdeki Son Durumu Canlı Yayında Anlattı

Başkan Hayrettin Güngör, “Orta hasarlı binalar için 2 yöntem var: Güçlendirme ve yıkım. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre orta hasarlı bir binanın malikleri yüzde 80 oranında mutabakat sağlamışlarsa, projeyi hazırlayıp güçlendirme ruhsatı için ilçe belediyelerine başvurabilirler.

18 Ağustos 2023 - 16:23

Aksu Haber canlı yayınında şehirdeki çalışmalara ilişkin son bilgileri aktaran Başkan Hayrettin Güngör, “Orta hasarlı binalar için 2 yöntem var: Güçlendirme ve yıkım. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre orta hasarlı bir binanın malikleri yüzde 80 oranında mutabakat sağlamışlarsa, projeyi hazırlayıp güçlendirme ruhsatı için ilçe belediyelerine başvurabilirler. Kat malikleri güçlendirmeyi tercih etmeyip yıkıma karar verirse burada da 2 seçenekleri bulunuyor. Bunlardan birincisi hak sahipliği. Kat malikleri, uygun oranı bulup binanın yıkımına karar verirlerse AFAD’a hak sahipliği başvurusunda bulunabilecek. İkinci yöntem ise yerinde dönüşüm” dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Aksu Haber’in canlı yayın konuğu oldu. Moderatörlüğünü Kurtuluş Şükür’ün yaptığı programda Başkan Hayrettin Güngör; ağır hasarlı binaların yıkımı ve sulama desteği, zemin etüt çalışmaları, kentsel tasarım projeleri, orta hasarlı binaların son durumu, yerinde dönüşüm projesi, hızlı tren ve uçak seferleri, Kuzey Çevre Yolu ve savunma sanayi alanında planlanan yatırımlara ilişkin bilgiler aktardı.

Yıkımlara Sulama Desteği

Canlı yayında konuşan Başkan Güngör, “Asrın felaketinde 6 ayı geride bıraktık. Sahada çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Yıkılan ve acil yıkılacak binaların enkazı kaldırıldı. YİKOP ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü koordinesinde ağır hasarlı binaların yıkımı da sürüyor. Şu an yıkımlarda bina bazında yüzde 40’lara yaklaşıldı. Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de hemşehrilerimizin olumsuz etkilenmemesi için yıkımlarda meydana gelen tozlanmaya karşı sulama desteğinde bulunuyoruz” dedi.

Şehir Merkezinde 1599 Konut ve İş Yerinin Temeli Atıldı

Zemin etüt çalışmaları ve kentsel tasarım projelerine ilişkin açıklamalarda bulunan Güngör, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız koordinesinde şehrimizde iki etaplı zemin etüt çalışması gerçekleştirildi. Gelecek nesillerimize daha dirençli şehirler bırakmak için bu noktada çok titiz davranıyoruz. Şehir genelinde mikrobölgeleme çalışmaları sonuçlandı ancak kısmi olarak çalışma gerçekleştirilen yerler var. Mikrobölgeleme sonucunda ortaya çıkan duruma göre de planlama ve kentsel tasarım projelerimizi netleştiriyoruz. 10 Ağustos tarihinde de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla Hükümet Bulvarı’nda kentsel tasarım projemizin ilk etabının temelini attık. Trabzon Caddesi, Azerbaycan Mahallesi ve Hükümet Bulvarı’nda toplam bin 599 konut ve iş yerinin temeli atıldı. Dönüşüm faaliyetleri peyderpey devam edecek. Şehrimizin merkezinde bizim hem coğrafyamıza hem de kültürümüze uygun konut ve iş yerleri oluşturulacak” cümlelerini kaydetti.

Orta Hasarlı Binaların Son Durumu

Orta hasarlı binaların son durumu hakkında bilgiler aktaran Başkan Hayrettin Güngör, “Orta hasarlı binalar için 2 yöntem var: Güçlendirme ve yıkım. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre orta hasarlı bir binanın malikleri yüzde 80 oranında mutabakat sağlamışlarsa, projeyi hazırlayıp güçlendirme ruhsatı için ilçe belediyelerine başvurabilirler. Belediyelerimiz projeyi değerlendirecek ve uygun bulursa güçlendirme ruhsatı verebilecek. Kat malikleri güçlendirmeyi tercih etmeyip yıkıma karar verirse burada da 2 seçenekleri bulunuyor. Bunlardan birincisi hak sahipliği. Kat malikleri, uygun oranı bulup binanın yıkımına karar verirlerse AFAD’a hak sahipliği başvurusunda bulunabilecek. İkinci yöntem ise yerinde dönüşüm. Maliklerin yarıdan bir fazlasının mutabakatı varsa yerinde dönüşüme başvuru yapılabilecek. Orta hasarlı binalar 1 yıl içerisinde bir dönüşüme tabi tutulmazsa yıkılacak. Bu süre 6 ay uzatılabiliyor. Az hasarlı binaların tadilatı için ise herhangi bir ruhsat almaya gerek yok” dedi.

Yerinde Dönüşüm Projesi

Başkan Güngör, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın yürüttüğü yerinde dönüşüm çalışması kanunlaştı ve yürürlüğe girdi. Vatandaşlarımıza sunulan çok önemli bir imkân. Orta ve üzeri hasarlı binaları kapsayan bir proje. Kat maliklerinin yarısından bir fazlası yerinde dönüşüme evet diyorsa bu süreç başlıyor. Devletimiz, yerinde dönüşüme metrekareye göre hibe ve 2 yıl ödemesiz, 8 yıl faizsiz kredi desteği sağlıyor. Konutlar için 500 bin, iş yerleri için 250 bin TL hibe veriliyor. Kredi miktarı ise metrekareye göre konutlarda 500 bin ile 800 bin TL, iş yerleri için ise 250 bin ile 500 bin TL arasında değişiyor. Yerinde dönüşüme başvuran vatandaşlardan harç ve vergi gibi ücretler de alınmayacak. Bu süreçler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız tarafından oluşturulan ve belediyelerimizin de temsilcilerinin bulunduğu ofisler tarafından yürütülecek” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş’a Hızlı Tren Hattı

Canlı yayında yaptığı konuşmada hızlı tren hattı ve uçak seferlerine değinen Güngör, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Abdulkadir Uraloğlu, şehrimizi ziyarete geldiğinde önemli bir de müjde verdi. Mersin-Gaziantep hızlı tren hattından Kahramanmaraş’a 49 kilometrelik bağlantı sağlanacak. Sayın Bakanımız yılsonuna kadar projenin hazırlanacağını ifade etti. Ayrıca Eylül ayından sonra şehrimizden İstanbul ve Ankara’ya her gün uçak seferi olacak. Karayollarına devrettiğimiz Kuzey Çevre Yolu’nun projesi de Ekim ayı içerisinde hazırlanacak ve çevre yolunda kalan kısımların imalatına başlanacak. İnşallah önümüzdeki süreçte Güney Çevre Yolu’nda da süreçler başlayacak” ifadelerini kaydetti.

Şehrimiz İçin Son Derece Önemli Bir Yatırım

Son olarak TUSAŞ tarafından savunma sanayi alanında şehirde hayata geçirilecek yatırımların önemine değinen Başkan Hayrettin Güngör, “Deprem bölgesinde şehirlerimiz farklı sektörlerin yatırımlarıyla tekrar ayağa kaldırılmaya çalışılıyor. TUSAŞ’ta şehrimizde bir yatırım gerçekleştiriyor. Uçak parçaları üretim tesisi. Katma değeri çok yüksek olan bir alan. Şehrimiz için son derece önemli bir yatırım. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x