Başkan Gürbüz, milyonlarca yıldır hayat kaynağı olan Ceyhan’a, artık ‘el değmeyeceğini’ vurgulayarak, “Bu kararla birlikte yapı yasağı konularak koruma altına alınan bölgede, bitki örtüsü, topografya, siluet etkisini bozabilecek, tahribata yönelik hiçbir eylem ya da çalışmada bulunamayacak” ifadelerini kullandı.
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Ceyhan Nehri’nin kaynak noktası ile akış güzergahını ‘Doğal Sit-Nitelikli Koruma Alanı’ olarak ilan etti.
Elbistan’ın gözbebeği olan Ceyhan’ı, koruma kalkanı alma girişimlerini yaklaşık 4 yıl önce başlattıklarını hatırlatan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz, ‘Başka Ceyhan yok’ diyerek adım adım dolaşarak bizzat elimizle çizdiğimiz, toplamda 1 milyon m²’den fazla alanı koruma altına almayla ilgili amacımız hasıl oldu” değerlendirmesini yaptı.
Başkan Gürbüz, Ceyhan Nehri’nin, sadece Elbistan’ın değil; Akdeniz’e olan yolculuğu boyunca insana ve doğaya hayat verdiğinin altını çizdi.
BURASI CAN DAMARIMIZ, DOKUNDURMAYACAĞIZ
Gürbüz, şöyle devam etti: “4 yıl önce yola çıktığımızda “Burası can damarımız, dokundurmayacağız” demiştik. Bu karar neticesinde bu alana artık hiçbir şekilde dokunulamayacak ve gelecek nesillere bu doğallığı koruyarak aktarabileceğiz. Dünyamıza, tabiata ve gelecek nesillere böylesine önemli bir miras bırakmış vicdani huzuru içerisindeyim. Pınarbaşı’ndan şehir merkezi boyunca Ceyhan’ımıza artık el değmeyecek. Nazlı bir gelin edasıyla Pınarbaşı’ndan Akdeniz’e kadar süzülerek akmaya devam edecek. Cennet ırmağı olarak nitelenen Ceyhan’ımız, nasıl bizden önceki nesillerin canına can kattıysa bundan sonra da öyle kalacak.”
Başkan Gürbüz, Ceyhan Nehri’nin ‘Doğal Sit-Nitelikli Koruma Alanı’ olarak ilan edilmesindeki katkı ve desteklerinden dolayı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve emek veren herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
YORUMLAR