Bebeklerde ve çocuklarda yüksek ateş nasıl düşürülür? Kaç...
Reklam

Bebeklerde ve çocuklarda yüksek ateş nasıl düşürülür? Kaç derece ateş yüksek kabul edilir?

Bebeklerde farklı nedenlere bağlı olarak sık şekilde görülen yüksek ateş nasıl düşürülür? Kimi zaman hafif kimi zaman da ağır geçen yüksek ateşin tehlikesi var mıdır? Bebeklerde ve çocuklar yüksek ateşe ile ilgili tüm detaylar haberimizde...

04 Ekim 2017 - 01:36

Yeni bebek sahibi olmuş anne babalar için ilk ateş genellikle korkutucudur. Çoğu ateş, zararsızdır ve hafif enfeksiyonlardan kaynaklanmaktadır. Bebeğin üst üste kalın giyinmesi bile ateş artışına sebebiyet verebilir. Ancak ne olursa olsun yeni doğan bebekte 38 dereceyi aşan ateş doktora bildirilmelidir.

Ateş vücudun enfeksiyona karşı savunmasının önemli bir parçasıdır. Bebeklik ve daha sonra çocukluk dönemlerinde küçük sebeplerle bile ateş gözlenebilir. Bazı çocuklarda ateş nöbetleri meydana gelirken, aynı zamanda kısa süreli kasılmalar da görülebilir. Bu nöbetler uzun süreli olamadığı takdirde korkulacak bir şey yoktur. 

Yüksek ateş kaç derecedir?

Kulak ölçümlerinde 38, alın 37,5, koltukaltı 37,3 ve makat ölçümlerinde 38 derecenin üstü yüksek ateş olarak kabul edilir. Yapılan ölçüm yerine göre değerler farklıdır ve ona göre değerlendirme yapılmalıdır. 

 

Bebeklerde ve çocuklarda yüksek ateş neden görülür?

Bebeklerde yüksek ateş için ilk üç ay çok önemlidir. Üç ayını doldurmamış bebeklerde görülen yüksek ateş ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. 3 ay altı bebeklerde görülen ateşlerin en büyük nedeni enfeksiyonlardır. Bu yaş grubundaki bebeklerde görülen enfeksiyonlar ciddiye alınmalı ve ateş düşürücü ilaçlarla geçiştirmeden doktora başvurmak gerekir.

Üç büyük çocuğunuz ateşlenirse hemen doktora başvurmak gerekmez. Bunun yerine evde uygulayabileceğiniz yöntemlerle ateşi düşürme yoluna gidebilirsiniz. Ancak uzun süren ve farklı belirtileri de beraberinde getiren bir durum varsa doktora göstermeniz gerekir. 

Bebeklerde görülen ateşin en genel nedenleri;

-üst solunum yolu, gribal ve idrar yolu enfeksiyonları

-romatizmal hastalıklar

-diş çıkarma dönemleri şeklinde sayılabilir.

Çocuklarda görülen ateşin nedenleri arasında ise;

-Enfeksiyon hastalıkları ( kızamık, tifo)

-Fazla ve uzun süren egzersiz,

-Psikojenik faktörler ( Heyecanlanma vb. )

-Serum verme, kan nakli, yanıklar

-Metabolizma hastalıkları ( Gut, Porfiriya )

-Tümörler ( Hipernefroma, Lenfoma, Akut Lösemi )

-Vasküler olaylar ( Tromboflebit, Kalp ve Akciğer Enfaktüsleri )

-Beyin trombozu ( Beyin damarlarında pıhtılaşma )

-Sıcak çarpması

-Bazı ilaçlar ( Adrenalin, Penisilin vb. )

-Bağışıklık sisteminin hastalıkları

-Kollajenozlar( SLE, romatoid artrid

-Hipertiroidizm zikredilebilir.

 

Ateşle beraber görülen bu belirtilere dikkat!

-Ateş özellikle 2 yaş altındaki bebeklerde görülüyorsa,

-Ateş, bebek ve çocuklarda 40 derecenin üzerinde görülüyorsa,

-Ateş 48 saatten fazla sürdüyse,

-Bebek ve çocuklarda ağlama, inleme ve dokunulduğunda huzursuzlanma varsa ,

-Ateşin yanında uyku eğilimi varsa,

-Ciltte mor döküntüler oluşuyorsa,

-Zor nefes alıp verme başlıyorsa,

-Yutkunma güçlüğü çekiliyorsa,

-Daha önce "havale" geçirmiş ise ve o esnada da havale geçiriyorsa

-Devamlı kusma, ishal oluyorsa ciddi bir problemle karşılaşmadan evvel çocuğunuzu vakit kaybetmeden bir doktora göstermeniz gerekiyor.

Ateşli havale nedir?

Havale bebeklerin ve çocukların yüksek ateş sırasında ellerini ve kollarını şiddetli bir şekilde aşağı yukarı hareket ettirmesidir. Havale genellikle 1-5 dakika aralığı kadar sürer. Havale geçiren çocuk ellerini ve kollarını birkaç kere aralıksız hareket ettirir, bu nedenle bir iki kere olan küçük hareketleri havaleyle karıştırmamak gerekir.

Ateşli havale genellikle ateşin yükselmesinden sonraki ilk 1-2 saat içinde görülür. Ateşli havale esnasında çocukta ; çevresindekileri tanımama, morarma, nefes güçlüğü, kasılarak titremeye başlar ve göz kayması görülebilir. 

Havale geçiren çocuğunuza ilk anda yapacağınız müdahale salgıladığı tükürük, salya vs. yutmaması için önce sırt üstü yatırmak, sonra da yana çevirmektir. Bu şekilde boğulma riski olmaz. Daha sonra acilen bir doktora başvurmalısınız.

 

Çocuğunuz ateşlendiği anda onu rahatlatmak için bunları yapın!

-Ateşlenen çocuğunuzun vakit kaybetmeden üzerindeki kıyafetleri çıkararak ince bir atlet ya da örtü vs. ile bırakmaktır.

-Oda sıcaklığını düşürmek amacıyla camları vs. açarak bebeğin bulunduğu odayı havalandırın.

-Bebeğinize soğuk olmayan, ılık bir dış aldırın ya da bir bez ya da süngeri nemlendirerek özellikle eklem bölgelerine (alın, şakaklar, koltuk altı, kasıklar ve bacak arkalarına) kompres yapın. Duş soğuk olmamalıdır, bu aksine titremesine neden olacaktır.

-Büyük bir havluyu ılık suyla ıslatıp bebeğin tüm vücudunu sarmak da iyi bir yöntemdir. 

-Ateşi yükseldikçe sıvı kaybeden bebeğinize ve çocuğunuza hafif sıvıları; su, bitki çayı, anne sütü, ılık çorba vs. verebilirsiniz. 

-Çocuğunuza Parasetamol denilen maddeyi içeren, aspirin katkısı olmayan ateş düşürücüleri verin. 4-6 saatte bir vereceğiniz ateş düşürücü aralığını, ateş 38,5 dereceye kadar çıktıysa 3 saate kadar indirebilirsiniz. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x