Eskiye oranla Kahramanmaraş’ta iş sektöründe yer alan kadınların çalışması artık normal olarak karşılanıyor. Bu da çalışan kadın nüfusunun artışını sağlıyor.
Kahramanmaraş’ta çalışan ve çalışmak isteyen kadınların karşılaştıkları problemlerle çalışan kadınlara toplumun tutumunu değerlendirdik.
Kahramanmaraş’ta çalışan kadın oranı yetersiz ama günümüz şartları, kadın ve erkek ayırt etmeden çalışmaya zorladığından kadınların çalışması, normal karşılanıyor. Kahramanmaraş’ta çalışan kadın nüfusunda artış yaşandığını belirten Türk Kadınlar Birliği Kahramanmaraş Şube Başkanı Nevhiz Erayman, çalışan kadınların her yerde karşılaştıkları genel geçer sorunlardan olan güvensizlik, doğurganlığı nedeniyle ikinci planda kalma, taciz ve çocuk yükü gibi problemler Kahramanmaraş’ta da görülebildiğini söyledi.
KADIN EN ÇOK SANAYİ SEKTÖRÜNDE
Türk Kadınlar Birliği Kahramanmaraş Şube Başkanı Nevhiz Erayman, Kahramanmaraş’ta kadınların iş sektöründeki durumunu değerlendirdi. Başkan Erayman, Gelişen Türkiye açısından okuma oranının artmasıyla birlikte kadınlarımızın sosyal ve ekonomik özgürlüğünün arttığını ifade ederek; “Kahramanmaraş’ta çalışan kadınların oranı yüzde 30 civarında. Kadınlar, en çok sanayiye olan teşvikten ötürü, işçi statüsünde, genelde tekstil sektöründe çalışmaktadırlar. Kahramanmaraş’ta çalışan kadın sayısını yeterli bulmuyorum. Kadınlarımız, genellikle çevresel, ailesel problemlerle karşılaşıyorlar. Ailede, kadına karşı güvensizlik olduğunu düşünüyorum. Kadınlarımızın, hemen hemen dünyanın her ülkesinde karşılaştıkları problemler, Kahramanmaraş’ta da yaşanıyor. Maddi koşulların yetersiz olması, kreş eksikliği, taciz ve ailesel baskı, doğurganlık nedeniyle ikinci plana itilme bu problemlerden bir kaç tanesi” dedi.
KADININ ÇALIŞMASI NORMAL KARŞILANIYOR
Dernek olarak şuan için kız öğrencilerinin eğitimine katkıda bulunduklarını dile getiren Türk Kadınlar Birliği Kahramanmaraş Şube Başkanı Erayman, Kahramanmaraş’ta, geçmişten günümüze çalışan kadına toplumun sergilediği tutumu şöyle değerlendirdi: “Her geçen gün hayat şartları kadın erkek ayırt etmeden çalışmaya zorladığından, kadınlarımız günümüzde eskiye göre çok daha fazla iş sektörlerinde yer almaktadır. Bu yüzden kadının çalışması geçmişteki bakış açısıyla bir değil. Çok daha normal karşılanmaktadır. Kahramanmaraş’ta iş kolları arasında kadınlara artık yeterli seçenek sunuluyor. Devletimizin yeterli ölçüde iş kollarına destek verdiğini düşünüyorum. Genel olarak kadınlarımızın vasfı kendi kapasitesine göre değişebiliyor. Kadınlar, genel olarak rahat işleri tercih ediyorlar. Mesaisi az olan evine ve çocuklarına daha fazla vakit ayırabilecekleri işleri tercih ediyorlar. Sabah 8 akşam 5 işlerini tercih ediyorlar. Kadınlarımız, çalıştıkları ve anlaştıkları doğrultuda ücret talep ediyorlar. İlçelerde ve kırsal kesimde kadınların çalışabilecekleri işletme yetersizliği ve iş kolu seçeneğinin sınırlı olması kadınları, en çok tarım işçisi olarak ya da bağ, bahçede kendi işlerinde çalışmaya yöneltiyor.”
YORUMLAR