Cemre düştü firik sezonu açıldı

Cemre düştü firik sezonu açıldı

İlk cemrenin 19-20 Şubat tarihinde havaya düşmesiyle Kahramanmaraş’ta da havalar ısınmaya başladı. Sıcaklıkların artması ise tarhana imalatçılarını harekete geçirdi. Geçtiğimiz hafta sonu ilk firikler çiğlere serildi.

27 Şubat 2017 - 14:25

Firikseverlerin dört gözle beklediği firikler nihayet piyasaya çıktı. Sezonun başında üretimi sınırlı tutan tarhana ve firik üreticileri, hava şartlarına ve taleplere göre üretim miktarlarını artırıyorlar. Kahramanmaraş’ta firik sezonunun genelde cemreler düştükten sonra havalar ısınmasıyla başladığını ifade eden Başkonuş Tarhana İşletme Sahibi ve Firik Ustası Ali Başkonuş, firik sezonu için şunları söyledi: “Biz turfanda olarak Cumartesi günü ilk firiğimizi serdik. Havaların iyice ısındığı yaz aylarında da üretim artıyor. Kahramanmaraş’ta firik sezonu Şubat ayının sonuna doğru başlar, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında üretim hızlanır, Ekim ve Kasım aylarına doğru da yavaşlamaya başlar. Mevsime göre Maraş’ta 8 ay ile 9 ay arasında firik yenir.”

 Sezonun başı ile sonundaki firik satışlarının aşağı yukarı aynı olduğunu belirten Başkonuş Tarhana İşletme Sahibi ve Firik Ustası Ali Başkonuş, tarhananın Maraş’ın besin değeri yüksek bir yiyeceği olduğunu söyledi.

Başkonuş, “Atalarımızdan günümüze kadar gelen bu katkısız lezzet, çocuklar için besin değeri yüksek yoğurtlu bir yiyecek. Biz üretimimizi kendi işyerimizde pazarlıyoruz. Yaz aylarında günlük satışımız 200 kilograma kadar çıkıyor” dedi.

Firik ve tarhananın ününün, artık Kahramanmaraş dışına da yayıldığına dikkat çeken Firik Ustası Ali Başkonuş, tarhana ve firik sektörü için şöyle konuştu: “Komşu illerden, çevre illerden de talep oluyor.  Bazıları geliyor Maraş’tan tarhanasını ve firiğini alıp gidiyor. Bazıları buradan bir yakını aracılığı ile yaşadığı şehre istiyor. Bazıları a kargo ile direkt bizden istiyor. İnşallah ilerleyen yıllarda Maraş tarhanası ve taze hali olan firiği Türkiye genelinde aranan bir lezzet haline gelecek. Şu aşamada sadece firik için Gaziantep’ten Osmaniye’den Hatay ve Adana’dan gelen müşterilerimiz oluyor. Ama daha uzak şehirlerden firik isteyen müşterilerimize şoklayıp gönderiyoruz.”

Maraş’ta vatandaşların kendi tarhanalarını yaptığına işaret eden Başkonuş, “Bu tarhana sezonuna kadar çok yoğun talep oluyor. Vatandaşımız kendi yaptıktan sonra da kendi tarhanalarını tüketiyorlar. Ama firiğin yeri her zaman ayrı oluyor. Bu durum firik satışlarımıza çok da mani olmuyor” şeklinde konuştu. Vatandaşları denetimden uzak merdivenaltı firik satanlara karşı uyaran Başkonuş, şu açıklamalarda bulundu: “Ama ben özellikle firik tüketen vatandaşlarımıza şunu söylemek istiyorum: Firik almak istediklerinde üretici firmalardan alsınlar. Çünkü bu üretici firmalar resmi anlamda kayıtlı ve denetlenen firmalar. Bu firmaların gıda denetimi daha fazla daha yoğun. Merdiven altı üretim yapanlar denetimlerden uzak kaldıkları için ben vatandaşlarımızın buralardan firik tüketmelerini tavsiye etmiyorum. Firikseverlerin sağlıklı beslenmeleri için firiklerini üretici firmalardan sağlamalarını öneriyorum.” (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x