Çiftçi dostu Büyükşehir

Çiftçi dostu Büyükşehir

Yüzde 60’ını Büyükşehir Belediyesi, yüzde 40’ını ise vatandaşın karşıladığı 122 bin zeytin, 29 bin ceviz ve 9 bin elma fidanı ile 6 bin 730 dönümlük meyve bahçesi kurulacak. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Fuar Merkezi’nde dün düzenlediği bir törenle bin 260 çiftçiye, 160 bin fidan dağıtımı yaptı.

04 Mart 2017 - 19:51

MARAŞ BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİNDE ÇOK ZENGİN

Fidan dağıtım töreninde konuşan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, topraklarımızı değerlendirmek için fidan dikmenin önemine değinerek şöyle konuştu: “Tabiata evrene dikkatle hikmet nazarı ile bakmak gerekiyor. İçinde yaşadığımız tabiat 4 temel öğeden meydana geliyor. Cansızlar, bitkiler, hayvanlar ve biz insanlar bunlar yaşadığımız âlemin olmazsa olmazları. Kahramanmaraş’ımız tabiat olarak, doğa olarak, iklim olarak çok önemli bir yer. Bu şartlarımız bizim zenginliğimizdir. Dolayısıyla bu zenginliklerimize, zenginlik katmak gerekiyor, bunun için çalışıyoruz. Bunun için de çalışacağız. Dağlarımız, dağ gibi ovalarımız var. Aralarında vadilerimiz var. Dolayısıyla bu bitki çeşitliliğimizi arttırıyor.”

ERKOÇ: ÇİFTÇİYLE GÜÇ BİRLİĞİ İÇİNDEYİZ

İmkânları ölçüsünde çiftçilerin yanında yer almaya çalıştıklarını ifade eden Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, vatandaşlarla güç birliği içinde olduklarını belirtti. Erkoç, “Bugün çok mutluyuz. 160 bin fidanla 6 bin 700 dönüm araziyi ağaçlandıracağız. Bunun iki önemi var: hem 160 bin ağacı doğaya kazandıracağız hem de birçok vatandaşımızın ekonomisini, ülke ekonomisini, şehir ekonomisini desteklemiş olacağız. Keşke imkânlar daha da iyi olsa da çiftçimize daha fazla destek olsak. İnşallah her yıl bu fidan sayılarını daha da artırarak bu desteklerimiz devam edecek. Tabi bunu ortak bir proje şeklinde yapmaktayız. Yüzde 60’ını biz, yüzde 40’ını vatandaşımız karşılıyor. Vatandaşlarımızla güç birliği oluşturmaktayız. Tüm birimlerimizle Kahramanmaraşlıların hizmetindeyiz” dedi.

Hükümetin tarıma verdiği önemi örneklerle açıklayan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, su kaynakları bakımından zengin bir potansiyele sahip olan Kahramanmaraş’ın bu alanda iyi yatırımlar aldığını söyledi.

AK Parti’li Milletvekili İmran Kılıç, “Toprağımız yerinde, dağımız yerinde, havamız yerinde, suyumuz yerinde. Topraklarımızı korumak için her tedbir alınmıştır. Bundan önce gidenler gitmiş ama bundan sonrası için bir avuç toprağımızın değerini biliyoruz. Gerek Afşin, Elbistan gerek Andırın gerek Türkoğlu, Pazarcık, Kahramanmaraş’ta arazi toplulaştırma çalışmalarımız devam ediyor. Şuan da plan ve proje aşamasındadır. İlerde ihaleye çıkacak ve arazilerimiz olması gereken şekilde toplulaştırılacak ve bu arazilerimizin verimini arttıracak. Kahramanmaraş’ımız su kaynakları tarafından Türkiye’nin önde gelen bir vilayetidir. Bugüne kadar yapılan, inşaatı devam eden ve planlanıp projelenen 56 tane sulama tesisimiz var. Bin günde, bin gölet projesi de faaliyete geçmiştir. Şuan da Türkiye genelinde bin günde bin 071 gölet projemiz devam ediyor” dedi.

Kahramanmaraş’ ta birçok baraj ve sulama tesislerinin planlanıp projelendiğini ifade eden Kılıç, şöyle konuştu: “Çalışmalar devam ediyor. Sayın Orman ve Su İşleri Bakanımızın ifadesiyle; ‘kimin nerede bir deresi bir çayı var: biriktirecek! 1 avuç suyu bile varsa oraya bir gölet yapacağız, oraya bir baraj yapacağız, oraya bir sulama tesisi kuracağız ve kuruyoruz.’ Yani suyumuzu da değerlendiriyoruz, değerlendireceğiz. Bitkiler açısından da öyle! Dün Orman ve Su İşleri Bakanlığımızdaydık. Kahramanmaraş’ın bu konularında yeniden konuştuk orman meselelerini... Orman Bakanlığımızın yeni politikası dağlarımıza eskiden olduğu gibi sadece çam değil meyveli ağaçlar da dikiyoruz.” Kahramanmaraş’ta orman alanlarına zeytin, fındık, ceviz, elma gibi ve buna benzer meyveli ağaçlar dikeceklerini söyleyen Milletvekili İmran Kılıç, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Kahramanmaraş’a orman bakanı geldiğinde çedene dediğimiz çam fıstığı bölgelerinde yaşayan vatandaşlarımıza ağaç sayısına göre kura ile o ağaçları dağıttık. Bu dağda 10-15 tane mahallemizde çedene yetiştirilecek yerler var. Dün onu konuştuk. Orman bölge müdürümüzle de yeniden görüştük. Muhtarlarımızla da bir toplantı yapacağız. Çedene orman sahalarımızı daha da genişleteceğiz ve bu ağaçlarımızı da kura usulü insanlarımıza dağıtacağız. İnsanlarımız bunlardan faydalanacaklar. Hem gıda olarak faydalanacaklar hem de maddi olarak faydalanacaklar. Dolayısıyla çalışmak çok önemli çalışmanın ortamı da çok önemli! Çalışma ortamı Kahramanmaraş’ın her yerinde var. Fidan dikmek de o kadar önemli! Peygamberimiz (sav) ‘kıyamet kopuyor bile olsa, kimin elinde bir hurma fidanı varsa o fidanı toprakla buluştursun” buyuruyor. Ve yine ‘ağaçlarında, kuşların da insanlar gibi zikirleri vardır. Her kim bir ağaç dikerse aynı şekilde o ağacın zikrine ortak olur.’ Bunların bilincindeyiz dolayısıyla bu bilgi ve bilinçle insanlarımıza destek olacağız. Çiftçimize destek oluyoruz. Her türlü tarım destekleri, sera destekleri, sulama destekleri, fidan destekleri veriyoruz, vereceğiz. Bu bizim için bir görevdir, bizim için bir sorumluluktur. Bu fidan dağıtımı meselesini çok zamandır gündeme getiren halkımıza sizleri bu anlamda destekleyen Büyükşehir Belediyemize de yeniden teşekkürlerimi sunuyor, hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyoruz.

ERKOÇ: VATANDAŞIN RAHATI İÇİN ÇALIŞIYORUZ!

Kahramanmaraş’ın kırsal kesimlerindeki vatandaşlara sadece fide dağıtarak değil de alt yapı ve üst yapı noktasında da hayatlarını kolaylaştıracak adımlar atması gayreti içinde olduklarını belirten Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, şöyle konuştu: “Onları daha rahat daha mutlu yaşaması gayretindeyiz. Şuana kadar il genelinde bin 700 kilometre yol yapmışız. Asfalt yol noktasında tarihi bir rakam bu! Yaklaşık 400 milyona yakın para harcamışız. Harcamaya da devam ediyoruz. Bin kilometre için bu sene yeniden ihaleye çıkıyoruz. 625 kilometre yolumuz vardı bunun bir kısmı asfalttı. Tabi diğer yerleri de asfalt yaparak vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracağız. Özellikle kırsalda sadece ana grup yolları değil ana grup yollarını bitirdiğimizde; yayla yolları, tarla yolları, meralara birçok alanlara da yolları yapmaya devam edeceğiz. Ama şu an önceliğimiz ana grup yollarıdır. 2017 sonu itibarı ile de bunları bitirmeyi düşünüyoruz. Sizler bu fideleri alıp götürüp dikeceksiniz. Adeta evlat gibi bunları büyüteceksiniz. Bu ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Zeytin çok önemli ve stratejik bir ürün. Dünyada en kıymetli meyvelerden en önde geleni bu. Dünyada piyasası oluşmuş ve pazarlama problemi olmayan özellikle zeytinyağı ve ceviz bu konu da gerçekten çok aranan bir ürün.”

“CEVİZDE VE ZEYTİNDE İDDİALIYIZ!”

Hedeflerinin, zeytin ve ceviz üretimi ile Kahramanmaraş’ı en ön sıraya yerleştirmek olduğunu ve bu konuda çok iddialı olduklarını kaydeden Erkoç, şunları kaydetti: “Bu konuda Türkiye’nin ceviz ithalatını sıfırlamak niyetindeyiz. Yani hedefimiz 1 milyon ceviz fidesini toprakla buluşturmak. Bununla ilgili diğer kurumlarla işbirliğimiz var. Şu an biz de ortak proje ile ceviz yetiştirmeye başladık. Kahramanmaraş’ta yeni dönemde özel sektörün de bu konuda fidan bahçeleri kurmalarını destekleyeceğiz. Bununla ilgili de çalışıyoruz. Kahramanmaraş’ımız da bu yöresel zeytin fidelerini yetiştirilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Geleneksel, geçmişten gelen Maraş türü bölgedeki türleri burada yetiştireceğiz. Çünkü onların verimi daha yüksek. Bölgede binlerce yıldan bu yana, kainatın kurulduğundan bu yana bu topraklara uyum sağlayan türleri de şu an özel sektörle işbirliği ile yetiştirme gayretindeyiz. Çünkü Maraş yerli zeytin ırkları 3 kiloya bir yağ vermekte bununla ilgili de çalışıyoruz. Birçok alanda çalışmalarımız devam edecek. Özellikle Elbistan Afşin bölgemizde bir doğal gübre var. Bu gübrenin de bölge de kullanılmasıyla ilgili çalışmalarımızı başlattık. Türkoğlu bölgemizde seracılıkta şimdi adeta Türkoğlu bölgemizde vatandaşlarımız orada bir alanı Antalya’ya çevirmişler. Bertiz Bölgesinden oraya göç eden daha sonra yerleşen kardeşlerimiz ve şu an baktığımız zaman sanki Antalya’ya gelmişiz zannediyoruz. Yani bizi mutlu eden manzaralar… Bunlar memlekete en büyük hizmet. Yani bu insanlar gerçekten milli seferberlik işini en iyi şekilde yapan insanlar. Biz de onlara gübre desteği ile kömürün üzerine çıkan organik bir malzeme var. Onu taşıyarak yardımcı olma gayretindeyiz.”

MİLLİ SEFERBERLİĞE SAHİP ÇIKILMALI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın milli seferberlik ilan ettiğini hatırlatana Başkan Erkoç, vatandaşların bu seferberliğe sahip çıkmasını istedi. Erkoç, “Cumhurbaşkanımız, milli tarım politikası ilan etti. Hatta her alanda Türkiye en önde olmalı. Bu seferberlik askeri bir seferberlik değildi. Bu seferberlik herkesin görevini en iyi şekilde yapması verimli olması… Kahramanmaraş’ımızın insanları zaten çalışkan. Bu sorumluluğun gereğini yerine getirme gayreti içinde! Tabi biz de Büyükşehir Belediyesi olarak memleketimizi imar etmek için kalkındırmak için tüm imkanları seferber etmiş durumdayız. Hatta sadece her yıl gelen ödeneklerimiz değil gelecekteki ödenekleri de öne çekerek bu yıllarda finansman planlamasıyla suya, alt yapıya, tarımsal desteğe yatırım yapıyoruz. Bunu banka kredileriyle borçlanarak bunu sağlamaktayız” ifadelerine yer verdi.

SİSTEMİN DÖNÜŞMESİ ŞART

Türkiye’nin çok önemli bir sürece girdiğini dile getiren Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, şunları kaydetti: “16 Nisan’da tarihi bir oylama var: Halk oylaması! Halk bir karar verecek. Halkın oylaması, insanların gidip bir şeyi seçmesi, tam demokrasi ile tam halk oylaması ile yeni bir sistem kurulmakta! Türkiye’mizi geleceğe daha güçlü adımlarla yürütecek, çift başlı olmayan, vesayetin, manipülasyon etkisine kapalı bir sistem kurulması için önümüze geliyor. Bakın bu gün Türkiye’de parlamenter bir sistem var. Parlamenter sistemin çıkardığı sıkıntılara hepiniz şahitsiniz. Parlamenter sistemin en önemli görevlerinden bir tanesi içinden hükümet çıkarmak ve cumhurbaşkanı çıkarmaktır. Parlamenter sistem manipüle edildiği için Cumhurbaşkanı seçimleri hep krize dönüştü. Krizi olmayan krizsiz geçen hiçbir seçim olmadı. Ve bir takım vesayet odaklarıyla geçmişte 2007’de ki çıkan sıkıntıyı da biliyorsunuz. 1980’deki ihtilale götüren sebeplerden bir tanesi neydi? Parlamentonun Cumhurbaşkanını seçememesi! Büyüklerimiz bilir. O zamanlar biz küçüktük. 80 defa oylama yapılmıştı, ülke krize girmişti. Yine o dönemlerde hükümetler kurulamıyordu. Tüm Cumhurbaşkanı adayları geçmişte tehditlerle adaylıktan çekildi. Bir takım insanlar bir takım odaklarla milletin iradesi dışında bu makamlara geldiler. Ama hamdolsun Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız 2007’de en son Cumhurbaşkanlığı krizinde bunu milletin hakemliğine götürdü. Yani devlet, demokrasinin de en temeli budur halktır. Ve Cumhurbaşkanını artık halk seçmeye başladı. Tabi bir iki başlı yapı oluştu parlamentoda. Başbakanımızın tabiri ile bir gemi de iki kaptan oldu. Tabi bu da sıkıntılara sebep olmakta! Bizim daha güçlü geleceğe yürüyebilmemiz için daha güçlü adımlar atabilmemiz için bu sistemi dönüştürmemiz gerekmekte. Bu yeni Cumhurbaşkanlığı sistemi ile beraber Türkiye’miz gerçekten güçlü bir lokomotife kavuşacak. Çünkü yürütme kurumu ülkenin lokomotifidir. Ülkenin vizyonunu ortaya koyar. Tüm kaynakları yürütme harekete geçirir.”

PİŞKİN: MARAŞ’TA 4 İKLİM TİPİ GÖRÜLÜYOR

Kahramanmaraş’ın coğrafi konumu açısında Türkiye’de ender bir il olduğunu bildiren Tarımsal Hizmetler Şube Müdürü Mehmet Pişkin, Kahramanmaraş’ın coğrafi yapısı ve iklim tipiyle ilgili konuştu. Pişkin, şunları söyledi: “Kahramanmaraş’ın, rakımı 180 metreden başlar. 2 bin metreye kadar tarım yapılır. Ve bünyesinde Akdeniz, Güneydoğu ve İç Anadolu olmak ile birlikte 4 iklim bulundurur. Ülkemizde iki iklim bulunduran iller de vardır. Fakat 4 iklim bulunduran sadece Kahramanmaraş’tır. Bunu neden söylüyorum toplantıda çünkü iklim, rakım değiştikçe ilimizin önemi artıyor. Bu bilgilerin ışığı altında çalışmalarımıza 2015 yılında başladık. Ve faaliyetlerimizi iki ana konuda yürüttük. Alt yapı çalışmalarımız oldu. Bir diğer olarak üretimi destekleme çalışmalarımız oldu. Alt yapı ile ilgili şu ana kadar 92 bin metre boru, 6 bin 500 metre sulama kanalı yaptık. Ve 34 bin dekar alan rahat sulama imkânına kavuştuk. Bu kanallar bozulmuştu, çalışmıyordu. Destekleme bölümüne geçmek istiyorum bunu da ikiye ayırmak istiyorum. Bitkisel üretim desteği ve hayvansal üretim desteği olmak üzere iki konuda faaliyetlerimiz oldu. Bitkisel üretim ile ilgili bu ikinci fidan dağıtım töreni şu ana kadar geçen yılla birlikte toplam 2 bin 318 çiftçiye 297 bin adet fidan dağıttık. Bu dağıttığımız fidanlarla 13 bin 230 dekar toplam meyve bahçeleri kuruldu. Ayrıca 197 dekar da çilek bahçesi kurdurduk. Bu, çiftçimizin gelir arttıran faaliyetleri içerisindedir. Hayvansal destek olarak arıcılarımızla 8 bin 200 adet ana arı dağıttık. Bunu neden dağıttık? Çünkü ülkemizde yeterince arıcı var; fakat bal verimi düşük.” (HABER-FOTO: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş’den Öğretmenlere özel Müzik ziyafeti
AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş’den Öğretmenlere özel Müzik...
Depremzede Öğretmenden İnanılmaz Azim
Depremzede Öğretmenden İnanılmaz Azim