Çiftçi pamuğu terk ediyor!

Çiftçi pamuğu terk ediyor!

Pamuk fiyatlarının düşük ve maliyetlerinin yüksek olması Kahramanmaraşlı pamuk üreticilerini mısır üretimine yöneltti.

16 Ağustos 2015 - 15:01

ÇİFTÇİ, MISIR EKMEYE YÖNELDİ

Pamuk üreticisi, Türkiye genelinde olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da para kazanamıyor. Üretici, pamuktan para kazanamayınca da pamuğa alternatif olarak mısır üretimini tercih ediyor. Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, sadece Kahramanmaraş’ta değil, tüm Türkiye’de pamuktan mısıra bir yöneliş olduğunu belirterek; “Kahramanmaraş’ta da artık Türkiye genelinde de özellikle mısır ve soya ön plana çıkmaya başladı. Mısırda, en fazla üretim Adana Çukurova Bölgesi’nde. Mısır, Kahramanmaraş’a da Adana bölgesinden geldi. Önceleri, çiftçilerimiz mısırı bilmiyorlardı. Çiftçilerimiz, Adana’da gördüler ve burada da üretime başladılar. Adana’daki üretim kadar olmasa da Kahramanmaraş’ta da Adana’yı aratmayacak anlamda mısıra geçiş var” dedi.

PAMUK, MALİYETLİ VE ZAHMETLİ

Pamuğa göre mısır üretiminin daha zahmetsiz, olduğuna vurgu yapan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, “Mısır, pamuk kadar zahmetli ve yorucu değil. Pamuğu da çiftçilerin artık benimsememesi ve terk etme sebebi, ekmeme sebebi; çalıştıracak eleman bulunmaması. İşçi bulunamaması maliyetin ilacın, mazotun, gübrenin yüksek oluşu ve piyasada da pamuğun fiyatının düşük olmasından dolayı mısır tercih ediliyor. Pamuk fiyatları böyle devam ettiği müddetçe Kahramanmaraş’ta mısır üretimi, her geçen gün biraz daha artacak. Yani bu yıl 10 bin ton bekleniyor. Önümüzdeki yıl, 15 bin ton civarı mısır hasadı söz konusu olabilir. Ama dediğim gibi mısırın çok ekilmesinin tek sebebi pamuk fiyatının düşük olması ”şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİ PAMUĞU TERK EDİYOR!

Türkiye genelinde pamuğun fiyatları ve maliyetleri yüksek oluşundan dolayı pamuk üreticisi zor günler yaşıyor, para kazanmıyor. Hal böyle olunca da çiftçi, alternatif ürünler denemeye başladı. Kahramanmaraş ta pamuğa alternatif olarak mısır üretimini tercih etti.

Pamuk fiyatlarının düşük ve maliyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle Kahramanmaraş’ta çiftçinin, alternatif ürün olarak mısıra yöneldiğini kaydeden Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, şehrimizde ekimi yapılan mısırın kalitesinin yüksek olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Mısır, Kahramanmaraş’ta da baya bir ciddi anlamda üretiliyor. Yani tahminlerimize göre tam net olmamakla beraber, Kahramanmaraş’ta 10 bin ton civarında mısır hasat olacak bu yıl. Kalite ve ortam bakımında Kahramanmaraş’ta mısır iyi oluyor. Dönüme, dekara 1,5 ton alan çiftçilerimiz var. 1 dönüm araziden 1,5 ton mısır alan çiftçilerimiz var. 1 ton olan var. 750 kg alanlar var. Çiftçilerimiz, arazi yapısına göre verim alıyorlar. Mısırın kalitesine göre cinsine göre bakımına göre hava şartlarına göre arazi yapısına göre üretim miktarı değişiyor.”

SOYA DA MISIRA ALTERNATİF EKİLİYOR!

Kahramanmaraşlı çiftçinin pamuğa alternatif olarak mısıra; mısıra alternatif olarak da soyaya yöneldiğini ifade eden Ziraat Odası Başkanı Çetinkaya, “Mısıra daha çok yöneliş var. Şu anda çiftçimiz, mısıra alternatif olarak ta soyayı deniyorlar. Şu an da deneme aşamasında. Çiftçinin, 200 dönüm tarlası varsa; 50 dönümüne soya ekip deniyor, 150 dönümüne de mısır ekiyor. Ama şu anda mısırı bildiği için mısırı tereddütsüz ekiyor. Ama soyaya da bir yaklaşım var. Çiftçiler, birbirinde görerek yani ‘falan yapmış, biz de yapalım, falan çiftçimiz ekmiş biz de yapalım’ diye ekiyorlar. Soyanın da işte suyu daha az istemesinden dolayı, soyaya da bir geçiş var. Çiftçilerimiz, ilerleyen yıllarda da soyadan verim aldıkları takdirde; para kazandığı takdirde, mısırı da bırakıp tamamen soya ya geçiş olabilir, önümüzdeki yıllarda.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x