Çiklet parası ortalığı karıştırdı

Çiklet parası ortalığı karıştırdı

Oyuncaklardan ve çikletlerden çıkan promosyon niteliğindeki geçersiz banknot paraları Kahramanmaraşlı bazı esnafları alarma geçirdi.

05 Ağustos 2015 - 13:51

Bahçelievler Mahallesi’nde bir bakkalda 5 TL’lik geçersiz banknot para ile alışveriş yapan bir çocuk dün ikinci alışverişinde yakayı ele verdi. Bazı oyuncak ve çikletlerden çıkan promosyon niteliğindeki 5 TL’lik geçersiz banknot paralar, çocukların ceplerini dolduruyor. Bazı çocuklar, paranın sahte olduğunun farkında olmayarak bazıları da katlama yoluyla “Geçersizdir” ifadesini kapatarak alışveriş yapmaya kalkıyor.

Dalgın ve yoğun olan esnaf, paranın banknot değerinin de küçük olmasının verdiği rahatlıkla paraya bakmadan kasaya atarken; bazı esnaflar da paranın kâğıt kalitesinden, hafifliğinden ya da paraya dikkat kesilerek paranın sahte olup olmadığının farkına varıyor.

Çiklet parası en son Kahramanmaraş’ta Bahçelievler Mahallesi’nde esnaflık yapan Hanifi Yanmaz’a denk geldi. Suriyeli bir çocuğun 3-4 gün önce üzerinde “Geçersizdir” ibaresi bulunan 5 TL’lik banknot para ile bakkalda bulunan oğlundan alışveriş yaptığını ifade eden Yanmaz, aynı çocuğun ikinci kez alışveriş için geldiğinde yakayı ele verdiğini belirtti. Esnaf Hanifi Yanmaz, başına gelen olayı şöyle aktardı: “Oğluma yutturmuşlar. Ben kasalardaki paraları incelerken fark ettim.2 dakika geçmeden aynı paradan bir daha geldi. Bir daha gelince hemen paraları karşılaştırdım. Veren kişinin aynı kişi olduğunu tespit ettik. Parayı Suriyeli, 13 yaşlarında bir çocuk getirdi. Parayı, nereden aldığını öğrenmek için çocuğu biraz sıkıştırdık. Zaten çocuk, ‘abi parayı ben vermedim şunlar verdi’ dedi. ,Oradan kalkınca arkasına bile bakmadan kaçtı. Yakalayamadık toz oldu gitti. Paranın birçok farkı var. Biz devamlı böyle ufak tefek paralarla uğraştığımızdan; kalitesinden zaten hissediyoruz. Daha kalitesiz, daha kaygan, A4 kâğıdına benziyor. Boyut olarak normal paradan daha küçük. Bir çoğu gerçek parayla aynı oluyor. Mesela 50 lira,100 lira,20 lira. Bunlar daha profesyonel yapılmıştır. Aralarında hiçbir fark yok. Bunları, çok amatör yapmışlar. Zaten paranın üzerinde ‘Geçersizdir’ ifadesi yazıyor.”

Esnaf Yanmaz, müşteri yoğunluğundan kaynaklı dalgın olan esnaflara, gelen her parayı incelemelerini önerdi. (KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Görgel: “Altyapıdan Üstyapıya Yeni Yatırımlarımız Andırın’a Hayırlı Olsun”
Başkan Görgel: “Altyapıdan Üstyapıya Yeni Yatırımlarımız...
Dulkadiroğlu’nda sorunlar yerinde çözülüyor
Dulkadiroğlu’nda sorunlar yerinde çözülüyor