Çırçır işletmelerinden devasa tesislere
Reklam

Çırçır işletmelerinden devasa tesislere

Çırçır işletmeciliğinden devasa fabrikaların, ihracatın, istihdamın şampiyonu olan Kahramanmaraş, alüminyum ve bakırdan kazandığı bilgiyi metal mutfak eşyaları sektörünün üretil lideri oldu. Kentte 100 işletmede 10 bin kişiye istihdam sağlayan sektör, 35 milyar TL’lik büyüklüğe sahip.

11 Ocak 2017 - 14:01

1980 yılında üretim, istihdam ve ihracat parolası ile yıldızlaşmaya başlayan şehir, bugün 1 milyar dolara yakın ihracat, 150 bin istihdam ve yatırım için 5 milyar TL bankada bulunduran bir yer haline geldi. Yakalanan bu başarılar ile özellikle tekstil ve metal mutfak eşyaları sektörü üretimin başını çekti.

Konu hakkında bir açıklama yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun, sektörün 1800’lü yıllardan bu yana üretim yaptığını şu ana kadar Arap coğrafyası ve Avrupa Birliğine ihracat yaptığını söyledi.

Metal mutfak eşyası üretiminin en az Tekstil üretimi kadar önemli olduğuna değinen Zabun şöyle konuştu: “

 

1800 LÜ YILLARA DAYANIYOR

Kahramanmaraş’ta metal mutfak eşyaları sektörünün geçmişi 1800’lü yıllara dayanmaktadır. Çelik kullanımının yaygın olmadığı dönemlerde bakır ve alüminyum mutfak eşyaları üreten atölye büyüklüğündeki işletmeler, günümüzün modern mutfak eşyalarının temelindeki kültür ve bilgi birikimidir.

Bakırcılık ve alüminyum mutfak eşyaları sektörü 80’li yıllardan sonra kendi içerisinde büyük bir dönüşüm sağladı. Bilgi birikimini ve üretme beceresini yeniçağın teknolojisi ile birleştirerek paslanmaz çelik kullanımında çok önemli bir seviyeye erişen endüstriyel bir sektör konumuna geldi.

 

YÜZDE 65 ÜRETİM

Ülkemizin metal mutfak eşyaları (tencere, tava, çaydanlık vs.) üretiminin yaklaşık %65’ini tek başına sağlayan Kahramanmaraş’ta, 100 sanayi tesisinde 10 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Yan sanayisiyle birlikte 20 bin kişiye ekmek kapısı olan sektör, 100 milyon dolara yakın ihracat gerçekleştiriyor ve Türkiye’nin ithal ettiği yassı paslanmaz çeliğin önemli bir bölümünü işleyerek iç ve dış pazarlara arz ediyor.

Avrupa’nın en büyük üreticilerinin olduğu Kahramanmaraş’ta, Metal Mutfak Eşyası Sektöründe ürün yelpazesi oldukça genişlemiştir. Çaydanlık, cezve, tencere, cam kapak, düdüklü tencere, semaver, çatal, kaşık, bıçak, alüminyum, krom, emaye tencere, emaye çaydanlık, teflon tencere ve teflon tava gibi ürünlerin tamamı üretilmektedir.

 

TASARIM VE İŞGÜCÜ

Ar-ge ve inovasyon konusunda derinliğe sahip olan sektör, taşıdığı içli ve estetik duyguyu, incelikli bir şekilde insanlara taşıyan, süslemeden, en zorunlu ihtiyaçlarımıza kadar birçok alanda istifade edilen, incelikli ve estetik yapısıyla narin bir çalışma alanıdır.

Bu nedenle, tasarım merkezleri ve nitelikli işgücünün oluşturulması, mesleki eğitimin yeniden dizayn edilmesi çok önemlidir. Sektörün dünya çapında bir konuma erişebilmesi açısından ürünlerin kaliteli olmasının yanında özgün ve farklı tasarımlara sahip olmasının da payı büyük olacaktır.

Kahramanmaraş’ta 380 marka, 36 patent ve faydalı model, 128 endüstriyel tasarım tescili bulunmakta ve bunların büyük bir kısmı metal mutfak eşyaları sektöründe faaliyet gösteren şirketlere ait.

 

YATIRIM

Geçmişten gelen küçük el sanatlarından bakırcılık ve alüminyumculuğun uzantısı olarak gelişen metal mutfak eşyaları sektöründe faaliyet gösteren firmaların büyük bir kısmı 15 yıldan daha fazla süredir sektörde yer almaktadır.

Metal Mutfak Eşyaları sektörü Kahramanmaraş’ta tekstil sektöründen sonra en büyük ikinci sektör konumundadır. Kahramanmaraş’ın reel sektör yatırımları bakımından son 10 yıllık süreçte 115 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirilmiştir.

 

İHRACAT

Kahramanmaraş metal mutfak eşyaları sektörü, 2002 yılında 3,9 milyon dolar ihracat yaparken son 13 yılda 25 kat artış kaydederek 2015 yılında 98 milyon dolar ihracat gerçekleştirilmiştir.  Kahramanmaraş’ta her ülkenin kendi mutfak kültürüne göre araç gereç üretimi yapılmaktadır. Arap, Avrupa, Asya kültürü farklı araç gereçleri kullanıyor. Her ülkenin farklı kültür ve tercihlerine uygun araç gereç üretmek için araştırma yapan sektör 100’den fazla ülkeye ihracat yapıyor. Rusya’nın en ücra kentlerine Afrika’nın nokta gibi kentlerine Güney ve Latin Amerika ülkelerindeki küçücük ada ülkelere kadar Kahramanmaraşlı metal mutfak eşya sanayicileri ihracat yapıyor.

 

İSTİHDAM

Kahramanmaraş metal mutfak gereçleri sektöründe yaklaşık 10 bin kişilik istihdam bulunmaktadır. Yan sanayi ve destekleyici sektörler ile birlikte bu sayı 20 bine ulaşmaktadır. 

Metal Mutfak Eşyaları sektörü emek yoğun sektörler arasındadır. Türk imalat sanayii içerisinde 24 sektör arasında Fabrikasyon Metal Ürünleri İmalatı (Metal Mutfak Eşyalarının ana sektörü) emek yoğunluk sırasında 6. sırada yer almaktadır.

 

VİZYON

Geçmişten gelen kültürünü, girişimci ve yenilikçi yaklaşımlarla geliştiren, güçlü markalara sahip, dünyanın önde gelen üretim ve pazarlama üssü olmak vizyonu ile sektörün hedefi 1 milyar dolar ihracat…

Kahramanmaraş bölgesindeki metal mutfak eşyaları sektörünün sahip olduğu güçlü potansiyelin bir sonucu olarak üretici firmaların rekabetçilik, Ar-ge, inovasyon ve globalleşme eksenlerinde güçlenmesi, gerek bölge ekonomisinin kalkınmasını ve refah artışını, gerekse yurt çapında yürütülen kalkınma hamlelerini destekleyecek niteliktedir.

Sektörün hammadde temini, nitelikli işgücü ve düşük enerji maliyeti ile ar-ge, tasarım ve inovasyon faaliyetlerinin desteklenmesi suretiyle bugünkü ihracatını 10 kat artırarak 1 milyar dolara çıkaracak potansiyele sahiptir.  Gerek makine parkı gerekse sektörel birikimi bakımından ürün yelpazesini genişleterek savunma sanayiinden otomotiv yan sanayiine birçok alanda üretim kabiliyeti bulunmaktadır” (ZEKİ DEMİR)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x