Coştuk coşturduk
Reklam

Coştuk coşturduk

Kahramanmaraş halkının 12 Şubat Kurtuluş Bayramı bu sene, her zamankinden daha büyük bir coşkuyla kutlandı.

13 Şubat 2017 - 14:04

Dün, Trabzon Bulvarı üzerinde yapılan tören sabah saatlerinde Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Valilik meydanında devam eden program, yağmurlu havaya rağmen canlılığını yitirmedi. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Garnizon Komutan Vekili Albay Bayram Ölçücüoğlu ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, askeri tören aracıyla halkı selamladı. Büyükşehir Bando ekibinin küçük bir gösterisinin ardından halk oyunları ekibi, Kahramanmaraş’a ait yöresel bir oyun sergiledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Erkoç’un ay yıldızlı bayrağa Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyasını takmasının ardından saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı okundu. Erkoç programın açılış konuşmasını yaptı. 12 Şubat Kurtuluş Bayramının büyük bir coşku ile kutlandığını belirten Erkoç, “Dün bayraksız Cuma kılınmaz diyerek kaleye akın eden ve Fransız bayrağını indirip yerine ay yıldızlı bayrağı diken Ulu Cami cemaatine kadar coşkulu isebugün biz de o kadar coşkuluyuz. Dün tertemiz yürekleri ile Maraş’ı; sokaksokak, ev ev savunan bir devleti tek başına yenen,kahraman ecdat ne kadar coşkulu isebugün biz de o kadar coşkuluyuz ve İstiklal mücadelesinin ilk kıvılcımını yakarken Sütçü İmam ne kadar cesur ve coşkulu ise bugün biz de o kadar coşkuluyuz. Bugün tarihi bir günü yeniden yaşıyoruz.Bugün bu milleti diğer milletlerden ayıran en müstesna ruhu yeniden hissedeceğiz.Ve bu toprakları bize vatan yapan, karış karış bu toprakları müdafaa edenleri yani aslında sizleri anlatacağız.Ve hiç ayrılmadığımızher gün içimizde tekrar hissettiğimiz o günlerinmanevi atmosferini bu milletin asil vatan sevgisini yaşayarak konuşacağız.Aslında uzun bir tarihi seferdir bu! Kıyamete dek sonlanmayacağına inandığımız bir mücadeledir bu!Hak ile batıl mücadelesi” dedi.

 

MARAŞ, KENDİNİ KURTARAN ŞEHİR

Hak ile batılın mücadelesinde Türk milletinin ruhunu ortaya koyduğunu ifade eden Erkoç, şöyle konuştu: “Buruh Halid Bin Velid ve Alparslan ile Anadolu'ya gelmiş, Osmanlı ile yedi kıtada iz bırakmıştır. Sütçü İmam Senem Ayşe ve Rıdvan hoca ile Kurtuluş mücadelesini kazanmıştır.Ve bu milli ruh,çok yakın bir tarihte 15 Temmuz 2016’da yine bir hain saldırıya ve işgal girişimine ÖmerHalisdemir ile dur demiştir. Ben inanıyorum ki ne zaman bu milletin özgür iradesine tarihten ders almayan birileri yeniden kastetmek isterse; aynı inanç veruh yepyeni ve taptaze biçimde kendisini bir daha gösterecektir. Tarihte milleti arkasına almış hiçbir dava yenilgiye uğramamıştır.Bunun en canlı örneklerinden biri bu şehrin kurtuluş mücadelesidir. 12 Şubat 1920’de Kahramanmaraş'ın yiğit evlatları 22 gün 22 gece süren mücadelesinde yediden yetmişe silaha sarılarak, kendini kurtaran şehir unvanını hak ederek almıştır.Millete tuzak kuranların tuzaklarını Sütçü İmam’lar Senem Ayşe’ler Rıdvan Hoca’lar ve isimlerini tarihe kazıyan tüm Kahramanmaraşlılar al aşağıetmiştir. Kahraman ecdadımız tek yürek,tek bilek halinde bütün mevcudiyetini ortaya koymuş; inancı ve vatanına olan aşkıyla sonunda kendisini yok etmek isteyen düşmanı yerli işbirlikçileri ile birlikte mağlup ederek büyük bir zafere imzasını atmıştır.”

 

ATALARIMIZIN VATAN AŞKI BİZE MİRAS KALDI

Düşman işgaline boyun eğmeyen kahraman ecdadımızın, yüreklerini ve ellerini kaldırarak Allah’uEkber nidalarıyla şehadete koştuklarını dile getiren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, “97 yıl önce bugün Kahramanmaraş'ın her evini, her meydanını her sokağını bir mevziiye dönüştürmüşlerdir.Bu milleti tank ve tüfek ile korkutacaklarını sanan hainler o gün de bugün de yenilgiye mahkûm olmuşlardır. Kahraman atalarımızın taşıdığı bu imanı ve vatan aşkını bizlere miras bıraktığını bizlerde 15 Temmuz'da işgal girişimine karşı direnerek çok şükür kanıtladık. Kahramanmaraşlılar, aynı zamanda daha o tarihte kendini kurtaran şehir unvanı ile anılmaya başlamakla birlikte çevre illerinde yardımına koşarak milli dayanışmanın en güzel örneklerini vermişlerdir.Bu destansı savaş ile ilgili pek çoğunuzun bildiği anekdotu da buradan nakletmeden geçemeyeceğim:Milli mücadeleden sonra meclis, Kahramanmaraş'a bir yazı gönderir ve Milli Mücadele'ye katılanların ismini ister.Amaç kişileri taltif etmektir.O dönem şehrimizin ileri gelenleri toplanır ve şu cevap meclise gönderilir: Kahramanmaraş'ta Milli Mücadele'ye katılmamış tek bir fert bile yoktur. İşte biz böyle bir şehrin evlatlarıyız.Tek bir ferdinin bile mücadeleden geri durmadığı bir şehrin evlatlarıyız” şeklinde konuştu.

 

ÇOCUK KAHRAMANLARIMIZ VAR!

Başkan Erkoç, Kahramanmaraş’ın Kurtuluş Mücadelesi ile ilgili şu kıssa-ı paylaştı:“Bu örnek;vatan söz konusu olunca mücadelenin nasıl topyekün yapıldığını ve vatan söz konusu olunca uğruna can vermenin gül bahçesine girmek gibi olduğunu çok güzel vurgulamaktadır. Özellikle genç kardeşlerimizin beni can kulağı ile dinlemesini rica ediyorum.Çünkü gençler sizler bizim geleceğimizin ümidisiniz. Kahramanmaraş'ın Kurtuluş Harbi'nde oldukça fazla çocuk karaman da yer aldı. Sizler yaşında hatta sizlerden küçüktüler.Erzak ve cephane taşıdılar.Habercilik yaptılar hatta çarpışarak şehit ve gazi oldular. İşte o gençlerden biri de Şekerci Ökkeş’ti.Bakın henüz 13 yaşında olan Şekerci Ökkeşne yaptı? Fransızlara karşı savaşmak için cepheye koşmak istediğini isteğini annesine söyledi. Fakat bu isteğine karşılık annesi ona şöyle dedi:Henüz küçüksün,seni hemen vururlar oğlum! Ökkeş ise annesine; tarihe kaydedilen şu cevabı verdi:Yaşım küçük ama imanın büyüktür anne! Şehit olacaksam da vatan ve millet uğruna şehit olacağım.Ben ölmeliyim ki düşman size ilişmesin.”

 

ÖMER HALİSDEMİR ÇAĞLAYANCERTLİ İDİ

Erkoç, paylaştığı kıssadan sonra Kahramanmaraş’ın dillere destan kahramanlığı ile ilgili ilginç bir tevafukun da 15 Temmuz işgal girişiminde yaşandığını kaydederek şunları söyledi: “Sizler o gece Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızdan aldığınız işaretle bir sağanak gibi aktınız.Önünüze ne gelirse ezdiniz,dağıttınız.Milletimizin özgür iradesine kast eden ve tarihten ders almamış olano alçaklara hak ettikleri dersi verdiniz.İnanıyorum ki bu hainlerin huzur-u ilahideki hesapları çok daha çetin olacaktır.Biliyorsunuz Astsubay kardeşimiz Ömer Halisdemir de o alçaklara Ankara'da,Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda geçit vermeyerek canı ile bu hainlere, dur dedi.Yaşananlardan sonra taziye için Kahramanmaraş'tan Ömer Halisdemir'in ailesine gidenler oldu.Babası Hasan Hüseyin Halisdemir Kahramanmaraş'tan gelenlere şunları söylemiştir: Biz, aslında Kahramanmaraşlıyız. Çağlayancerit’ten buraya göç ettik.Halen akrabalarınız orada!Evet, Kahramanmaraş’ımızla ilgili ilginç bir kahramanlık tevafuku da işte böyle olmuştur.Yani Kurtuluş Savaşı'nda Sütçü İmam'ın gösterdiği kahramanlık ve sahip olduğu aynı asil ruhu taşıyan ve vatan sevgisini yine bizim toprağımızdan alan bir başka Kahraman Ömer Halisdemir deyine bir işgal girişimi olan 15 Temmuz saldırısına cesaretle ve canını hiçe sayarak karşı koymuştur.Bahsettiğim gibi geçmişte istiklal mücadelemizi kazandık ama işimiz bitmedi. Bugünde istikbal mücadelesine devam ediyoruz.”

Erkoç’un konuşmasının ardından kürsüye gelen Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Kahramanmaraş halkının bayramını kutladı.

Kaynak, konuşmasının ardından sahneyi tiyatro ekibine bıraktı. Abdal Halil Ağa, Sütçü İmam gibi Kurtuluş Savaşının sembolik kahramanları canlandırıldı. Ulu Cami’de hutbe okunması ve Kaleye hücum ve bayrak asılması olayları tiyatro oyunuyla sahnelendi. Yağmurlu havada gözlerden yaş akıtan tiyatro oyununun akabinde resmi geçit töreni yapıldı. Resmi geçit törenine mahallelerin çeteleri, yabancı ülkelerin halk oyunları ekipleri, gaziler ve gazi dernekleri ile Kahramanmaraş Esnaf Odaları Yöresel Ürünlerin Sergilendiği araç konvoyu yapıldı.(HABER-FOTO: KENAN ONARAN)

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x