Diğer iller açıyor, biz sadece izliyoruz
Reklam

Diğer iller açıyor, biz sadece izliyoruz

Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakanlığının 23 ile 25 yeni stat projelerinin birçoğu tamamlanırken, Kahramanmaraş’ta çok istenilmesine rağmen bir türlü yapılamayan yeni stat sosyal medyada konuşulmaya devam ediyor. Kahramanmaraş Stat ümidini Gençlik Hizmetleri ve Spor çalıştayına saklıyor.

31 Ekim 2017 - 03:08

Türkiye’nin 23 iline devasa statlar yapan Genlik Hizmetleri ve Spor Bakanlığı, yaptığı statlarla kıskandırmaya devam ediyor. Bazı illerde çürük raporu olan stadyumlar bakanlık tarafından yenilenirken Kahramanmaraş’ta ise güçlendirme ile yoluna devam ediyor. Kentte profesyonel maç oynanan 12 Şubat ve Hanefi Mahçiçek stadyumları Türkiye Futbol Federasyonu tarafından Spor Alanı Güvenlik Sertifikası verilmeyeceğine dair yazısıyla Kahramanmaraşspor stadyumsuz kalmasıyla karşı karşıya kalırken, Kahramanmaraş’ın stat hayali, önümüzdeki günlerde yapılacak Gençlik Hizmetleri ve Spor Çalıştayına kaldı.

Geçtiğimiz yıllarda Kahramanmaraş’ı ziyaret eden dönemin bakanları Suat Kılıç ve Akif Çağatay Kılıç’ın da çok istenilmesine rağmen ağzından yeni stat çıkmazken, önümüzdeki günlerde yapılacak çalıştayda Kahramanmaraşlı, çalıştayın başını çektiği Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal’a ve milletvekillerine bu kez çok güveniyor. Çalıştaydan kesinlikle bir stat müjdesinin verilmesini bekleyen Kahramanmaraşlı, bugünün Türkiye’sinde iki stadında Kahramanmaraş’a yakışmadığından yakınıyor.

İnşaat halindeki statların bulunduğu şehirlerdeki eski statların kapasitelerini, geçen sezonki seyirci ortalamalarını ve yeni kapasitelerini Kahramanmaraş’ta Bugün Gazetesi araştırdı. Seyirci kapasitesi olmayan şehirlere bile milyonlarca lira harcanarak devasa statların yapılması, olmayan seyirciyle nasıl dolacağı merak ediliyor. Seyircisi olmayan illere devasa statların yapılması Kahramanmaraş’ın takımlarının ve Kahramanmaraşlı futbolseverlerin çektiği stat çilesiyle karşılaştırılınca ‘Bu kadarı da olmaz’ dedirtiyor. Çünkü yeni sezonda büyük sıkıntılarla boğuşan Kahramanmaraş’ın iki profesyonel takımı Kahramanmaraşspor’un önceki sezonlarda TFF’den gelen tebligat doğrultusunda Kahramanmaraş Valiliği İl Spor Güvenlik Kurulunun 12 Şubat Stadına Spor Alanı Güvenlik Sertifikası verilemeyeceğine dair yazısının ardından TFF’den iki kulübe fakslanan yazı ile Kahramanmaraşspor her yıl farklı bir tedirginlikle müsabakalarını icra ediyor. Komşu illerden Adana’da 2 takımın olması, Gaziantep ve Malatya illerinin de aynı keza da olması gözleri Osmaniye’ye çevirmişti. Bugün Kahramanmaraş’ta stadın kapanması, kenti statsız bırakacak.

 

SEYİRCİSİZ STATLAR AÇILIYOR BİZ İSE SADECE BAKIYORUZ

'23 ilde 25 yeni stat' projesiyle yola çıkan Gençlik ve Spor Bakanlığı 3 yıl kadar önce işe başlamıştı. Bu statların bazıları tamamlanırken birçoğu bitim aşamasına geldi, kalan projelerin ise yavaş yavaş hayata geçirileceği öğrenildi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ‘25 yeni stat yapılıyor’ diyerek havasını atıyor. Evet seyirci ortalaması bini geçmeyen birçok takım için toplam maliyeti 3 milyar TL’yi bulan futbol sahaları inşaa ediliyor. Ancak

Bazı iller ise Çürük raporlu stadyumlarla yeni sezonda maçlarını oynayabilecekleri bir yer arıyor. Bunlardan biride Kahramanmaraş… Kahramanmaraş’ta Profesyonel Futbol Kriterlerine uygun 2 Stadyum bulunan ve Profesyonel takımların müsabakalarını icra edeceği 12 Şubat Stadyumu ve Hanefi Mahçiçek Stadyumu çürük raporundan dolayı müsabakalarla alakalı sıkıntılı bir dönem geçiriyor. 12 Şubat Stadyumu ve Hanefi Mahçiçek Stadyumu Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) Kahramanmaraş Valiliği İl Spor Güvenlik Kurulunun 12 Şubat Stadına Spor Alanı Güvenlik Sertifikası verilemeyeceğine dair yazısına istinaden aldığı karar neticesinde takımların statsız bırakılması ve Gençlik ve Spor Bakanlığının 23 ile yaptığı stad projesi haklı olarak ‘Kahramanmaraş’ın suçu ne?’ dedirtiyor, detaylar ise ihmali gözler önüne seriyor...

 

KAHRAMANMARAŞ’IN İHTİYACI YOK MU?

Kahramanmaraş ilinde Profesyonel olarak Erkeklerde 1 Takım, Bayanlarda 2 takım yer alırken, 2 Bölgesel Amatör Ligde, 50’yi aşkında Amatör Müsabakalar icra ediliyor. Bu bağlamda Kahramanmaraş’ın Stadyum konusundan ihtiyacı olduğu gözler önünde Şehrin Mülki amirlerinin yer arama içerisinde olduğu öğrenilirken bir ara Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakçı kente yeni bir stat kazandırmak için yoğun çaba harcamıştı.

Geçtiğimiz Günlerde Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu genel kurulunda Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, ‘yeri bulun stadyumu yapmak bizden olsun’ dediği ifade ediliyor.  

 

ARENALARIN EN AZ MALİYETİ 100 MİLYON TL’Yİ AŞIYOR

‘23 ilde 25 yeni stat’ projesiyle yola çıkan Gençlik ve Spor Bakanlığı 3 yıl kadar önce işe başlamıştı. Bu statların bazıları tamamlanırken birçoğu bitim aşamasına geldi, kimisi ise yalnızca proje olarak kaldı, gerçekleşmedi. İnşaat halindeki statların bulunduğu şehirlerdeki eski statların kapasitelerini, geçen sezonki seyirci ortalamalarını ve yeni kapasiteleri araştırdık. Ortaya çıkan tablo korkutucu. Sezon ortalaması bini geçmeyen birçok şehir için maliyeti en az 100 milyon TL’yi bulan ‘futbol alanları’ yapılıyor. İsimlerine ‘Arena’ deniyor. Fakat çoğunun kapasitesi 30 binlerde olan bu yeni statların tablolardan görüldüğü üzere dolması neredeyse imkansız görünüyor.

 

‘BU KADARI DA OLMAZ’

Hâl böyleyken Kahramanmaraş’ın takımlarının ve Kahramanmaraşlı futbolseverlerin çektiği stat çilesi ise ‘Bu kadarı da olmaz’ dedirtiyor. Çünkü yeni sezonda büyük sıkıntılarla boğuşan Kahramanmaraş’ın iki profesyonel takımı Kahramanmaraşspor’un önceki sezonlarda TFF’den gelen tebliğat doğrultusunda Kahramanmaraş Valiliği İl Spor Güvenlik Kurulunun 12 Şubat Stadına Spor Alanı Güvenlik Sertifikası verilemeyeceğine dair yazısının ardından TFF’den iki kulübe fakslanan yazı ile Kahramanmaraşspor her yıl farklı bir tedirginlikle müsabakalarını icra ediyor. Komşu illerden Adana’da 2 takımın olması, Gaziantep ve Malatya illerinin de aynı keza da olması gözleri Osmaniye’ye çevirmişti. Nitekim Maazallah Kahramanmaraşspor stadyum kapama cezası alsa yine stadyum sorunu ile karşı karşıya kalacak.

 

12 ŞUBAT ATMOSFERİ TAŞIMIYOR

Geçtiğimiz sezonlarda bakıma alınan ve Daha önce uzun bir süre atıl durumda bulunan 12 Şubat stadının Kahramanmaraşspor’dan gelen talep üzerine harekete geçilerek çalışmalar sonucunda yeniden hizmete açılıp stadyumla ilgili Stadyumun deprem güçlendirmesi, ışıklandırma, çim zemin ve diğer başlıklar halinde yapılması planlanan alanlar tek tek ayrı şirketlere ihale edilmesinde harcanan 7 Milyon liralık masrafın yapıldığı biliniyor.

 

KİM İSTEMEZ ARENA STADYUMUNU

Kahramanmaraş’ın Tesisleşmede ilk 10’un içerisinde olduğuna vurgu yapan Kahramanmaraş Gençlik Hizmetleri ve Spor il müdürü Ali İhsan Kabakcı sosyal paylaşım sitelerinde yapılan Arena stadyumuna ilişkin olarak ise, “Spor Bakanlığımız Arena Stadyumu yaparken önce Kentin sportif başarısını ve devletin arazisini ön plana alıyor. Maalesef Şehrimiz de Ne başarı var, nede devlete ait şehir merkezine yakın bir alan. Kahramanmaraş’ın Arena Stadyumu olmamasını kim ister. Keşke Arena Stadyumumuz olsa da şehrimizin profesyonel takımları rahat rahat müsabakalarını icra etse. Ama maalesef bilindiği gibi Kahramanmaraş Profesyonel futbolda kötü bir sezon geçiriyor. 3 sezon öncesi Bakanımızın geldiğinde Stadyuma iyileştirme çalışmaları yaptık. Kahramanmaraşspor PTT 1. Ligde 1 yıl asılı kalsaydı bu şehire Spor Bakanlığımız Arena Stadyumu yapmak zorunda kalırdı. Çünkü PTT 1. Lig başarı yumağı lig olarak görünüyor. Bu nedenle şehir bir kalite artmış oluyor. Hal böyle olunca yatırımda o şehre akıyor. Yatırım anlamında kötü sırada değiliz. Şehir olarak spor yatırımlarında üst seviyelerdeyiz ama maalesef şehirde bir Arena sevdası aldı başını gidiyor ve 2-3 yıldır bu sevda ile yaşanıyor.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
KMTSO Başkanı Buluntu: “Mücbir Sebep Uzatılsın, Borçlar Silinsin”
KMTSO Başkanı Buluntu: “Mücbir Sebep Uzatılsın, Borçlar...
Elbistan’da dev operasyon
Elbistan’da dev operasyon