Diyetisyen Sevgi Sevmez’den Ramazan’da bağışıklık sistemini...
Reklam

Diyetisyen Sevgi Sevmez'den Ramazan'da bağışıklık sistemini güçlü tutma yolları

Kahramanmaraş’ın en başarılı diyetisyenlerinden biri olan Sevgi Sevmez, Ramazan Ayı’nda sağlık ve beslenmenin önemi sıraladı. Sevmez, Ramazan’da güçlü bağışıklığa sahip olmak ve formda kalmak için yapılması gereken 5 maddeyi sıraladı.

23 Nisan 2020 - 03:51 - Güncelleme: 23 Nisan 2020 - 21:22

Diyetisyen Sevgi Sevmez, “Heyecanlı ve coşkuluyum. Çok küçük yaşlarda deneyimlediğim oruç tutma eylemi benim için her zaman çok önemli olmuştur. Bu yıl geçtiğimiz yıllardan farklı olarak bağışıklık ve beslenme konuları bizim için birazcık daha fazla önem taşımakta. Bu maneviyatı hissetmek ve sağlığımızı sürdürüp bağışıklığınızı güçlü tutmak adına Ramazan’da beslenme düzeninizin iyi olması gerçekten çok kıymetli” dedi.

Sevmez, Ramazan ayında güçlü bağışıklığa sahip olmak ve formda kalmak için yapman gereken 5 maddeyi şöyle sıraladı:

1. SU TÜKETİMİ ÖNEMLİ

Sağlıklı ve enerjik yapımızı koruyabilmek için günde yaklaşık 2 litre su tüketmeliyiz. Eğer yeterli su tüketimi sağlayamazsak gün içerisinde baş ağrısı, uyuklama ve genel dikkat eksikliği ile başa çıkmak zorunda kalabiliriz.

Su vücudumuz için en önemli ögelerden. Mükemmel bir vücut için; bu ayda iftarda 2 su bardağı, İftar ve sahur arasında kişisel gereksinmemize göre 5-8 su bardağı ve sahurda 3 su bardağı kadar su içmeliyiz. Dengeli su tüketimiyle hem iştah kontrolü sağlayabilir hem de sağlıklı kalabilirsiniz.

FİT NOT: Tükettiğin çay, kahve, meyve suyu kısacası su dışındaki hiçbir şey direk olarak su tüketiminin yerine geçmiyor, bu konuda dikkatli olmanda fayda var. Suyu direk tüketmekte zorlanıyor veya su içmeyi unutuyorsan telefonuna hatırlatıcılar ekle ve de suyunu meyvelerle daha renkli hale getir ve senin için zor olan bir konuyu keyiflendir.

2. MUHAKKAK SAHUR YAP

Uzun süren açlık ve bu nedenle yavaşlayan metabolizmanın vücuda verebileceği olumsuzlukları en aza indirmek oruç tuttuğumuz bu dönemde açlık süresini daha da uzatmamak adına kesinlikle sahur yapmalıyız. Sahur yapmadan geçireceğimiz oruçlu bir günde yaklaşık 20 saatlik açlık sonrası metabolizma hızımız düşecek ve çok uzun süreli açlık sonucu iftarda iştah yönetimi zorlaşıp gereğinden fazla besin tüketimiyle kilo artışı görülebilmekte.

3. TAM TAHILLI BESLEN

Tam tahıllar; yüksek posa oranı sayesinde tokluk hissinizi arttıracak, sindirim siteminizi rahatlatacak, kan şekeri dengesi sağlayacak, iştah kontrolünüze yardımcı olacak ve ağırlık kontrolü sağlayacak. Bunlarla kalmayıp sizi kolon kanserinden dahi koruyucu etki gösterecek. Düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerinde ani değişikliklere neden olan bir tehdit olmayacak ve kan şekeri kontrolü sağlayacak. Bitkisel kaynaklı bir besinler olması nedeniyle kolesterol içermez; hatta yüksek oranda lif içermesi nedeniyle kan kolesterol seviyesini olumlu etkiler. Kan dolaşımını olumlu etkiler ve yüksek tansiyona karşı koruyucu etki gösterir.

4. ARA ÖĞÜN YAP

Uzun süreli açlık nedeniyle metabolizmayı hızlandırmanın en önemli adımı hayatımıza ara öğünler katmak. Bu ara öğünlerde tercih edeceğiniz süt ve süt ürünleri yanında taze ya da kuru meyveler kesinlikle sağlıklı ve formda kalmanıza yardımcı olacak.

5. HAREKET ET

Bu süreçte düzenli fiziksel aktivite alışkanlığınızı bırakmak üzülerek söylüyorum ki dünyanın en büyük hatalarından Bu süreçte iftardan 1.5-2 saat sonra yapacağınız hafif tempo egzersizlerle metabolizmanızı canlandırın, vücudunuzu sıkılaştırın.

Bağışıklığınızı güçlü tutabilmek adına tüm bu maddelere dikkat etmelisiniz. Kendinizi kesinlikle aç bırakmamalısınız ama bir taraftan da fazla besin tüketmemeye ve dengeli olmaya özen göstererek dikkatli  beslenmelisiniz. Olması gereken kilonun altında ya da üzerinde olmanın sizi olumsuz etkileyeceğini ve Covid-19’a karşı daha savunmasız bırakacağını bilmelisiniz. Ek olarak Her gün taze meyve ve sebze tüketmeye özen göstermelisiniz ve haftada 1-2 kez balık tüketmelisiniz eğer balık tüketemıyorsanız günlük rutininize cevizi dahil edebilirsiniz. Şerbetli tatlılar hem kilo kontrolünü zorlaştırmakta hem sizi tok tutmamakta hem de bağışıklık sisteminizi olumsuz etkilemekte. Tüm bunlara dikkat ettiğiniz sağlıklı bir ramazan ayı geçirmeniz dileğiyle.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x