Doğa olaylarında çiftçi zarar görmesin

Doğa olaylarında çiftçi zarar görmesin

Kahramanmaraş Tarım İl Müdürlüğünün organizesiyle kentte çiftçilik yapan vatandaşlara sigortanın önemi anlatıldı. İl Müftülüğü Konferans salonunda düzenlenen eğitim seminerinde Tarsim Malatya Bölge Müdürü Mehmet Ali Doğan sigortanın önemiyle ilgili sunum yaptı.

25 Ocak 2018 - 04:26

Kentteki çiftçilerin ilgi gösterdiği eğitim seminerinin açılış konuşmasını Kahramanmaraş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Ali Emiroğlu yaptı. Tarım sektörünün her zaman risklerin olduğu bir sektör olduğuna vurgu yapan Emiroğlu üstü açık fabrikalar gibi her türlü riskle karşı karşıya olduklarını söyledi.

Riskleri minimize etmek için 2005 yılında tarım sigortaları kanunu çıktığını hatırlatan İl Müdürü Emiralioğlu şöyle konuştu; “Tarım sigortaları havuzu her geçen gün genişledi ve bugün geldiği noktalara ulaştı. Şu an her üründe yaptıracağınız sigortanın yüzde ellilik kısmı prim bedelinin devletimiz tarafından karşılanıyor. Bu çok önemli bir avantaj. Tabi bizim geçmişten beri uyguladığımız 2090 sayılı bir yasamız vardı. Tabi afetlerden zarar gören çiftçilerimize 2090 sayılı yasa kapsamında bulunan afetlerle ilgili devlet yardımı uygulanıyordu. Geçmiş eski bir yasa halende yürürlükte ancak bu yasa da şöyle bir düzenleme yapıldı. Tarım sigortaları kapsamına giren doğal afetlerle ilgili 2090 sayılı yasa kapsamında devlet yardımı yapılamıyor. Artık tarım sigortasına da hemen  hemen  kuraklık da dahil edildi geçen yıl. Bütün doğal afetleri kapsama içerisine aldı. Bu nedenle 2090 sayılı yasadan sel, kuraklık, dolu, rüzgâr vb. doğal afetlerle ilgili bizim artık herhangi bir çiftçilerimize yardım yapabilme imkânımız yok. Bu nedenle en önemli yardım argümanımız tarım sigortaları. İşte biz bu nedenle yarısı da devletten ödenen bu tarım sigortasına çiftçilerimizin daha sonra yaşayacağımız doğal afetlerden mağdur olmamaları için ürünlerini sigortalatmalarını tavsiye ediyoruz. Geçtiğimiz yıl ciddi anlamda bir kuraklık yaşadık bölgemizde özellikle kuzey ilçelerimizde. Elbistan’da genel bölge müdürümüzün katılımıyla böyle bir toplantı yapmıştık. Ciddi anlamda çiftçilerimiz sigorta yaptırdılar. Özellikle buğdayla ilgili ve 2017 yılı içinde kuzey ilçelerimizde kuraklığın yoğun olduğu özellikle verim çok düştüğü bir yıl oldu. O bölgedeki çiftçilerimiz prim ödeyip de sigorta poliçelerini yaptıran çiftçilerimiz zararlarını sigorta kapsamında karşıladılar. Elbistan ziraat odası başkanımla görüştüm çiftçiler gayet memnun dedi. Durum değerlendirmesi yaptık ve kuraklık olduğu yıllarda bile sigorta olduğu için çiftçi mağdur olmadı. Kuraklık zararları sigorta kapsamında ödendi kuraklık çok zararlı bir afet. Tüm çiftçileri ilgilendiren bir sorun. Maddi manevi kayıplara yol açan bir afettir. Dolu veya sel lokal olabiliyor ama kuraklık geniş alanları kapsıyor.  

Bizim de tavsiyemiz özellikle risk altında olan ürünlerimizi risk altında olan bölgelerimizde çiftçilerimiz sigortalarını yaptırsınlar. Her sigortanın her ürünün bir son sigortalama süresi var. O süreyi kaçırmamamız gerekiyor. O süreden önce ürünlerinizi sigortalattırırsanız herhangi bir sorun yaşamazsınız.”

Konuşmanın ardından Tarsim Malatya Bölge Müdürü Mehmet Ali Doğan, Tarsim’in kurumsal yapısıyla ilgili bilgiler verdi. Seminerde ayrıca Tarsim görevlileri doğa olaylarında çiftçilere nasıl hizmet verdiklerini sunumla anlattı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x