“Dönüşmesi mümkün değilse, yıkılması konusunda görüş...
Reklam

“Dönüşmesi mümkün değilse, yıkılması konusunda görüş bildireceğiz”

Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz; “Şehir Meydanı projesini Özel İdare İş Merkezi odaklı değil, meydan odaklı genel değerlendirmek zorundayız. Özel İdare İş Merkezi iyi bir tasarımla dönüştürülebilir fakat dönüşümü teknik açıdan mümkün olmuyorsa, projeyle uyum sağlamıyorsa yıkılması konusunda da görüş bildiririz” dedi.

11 Eylül 2020 - 03:00

Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz, oda binasında düzenlediği basın toplantısında Şehir Meydanı Projesi ve Özel İdare İş Merkezinin yıkılıp, yıkılmaması veya dönüştürülmesiyle ilgili açıklama yaptı.

Ulusal medya ile kent gündemini meşgul eden Özel İdare İş Merkezinin durumu ve Şehir Meydan Projesiyle ilgili konuşan Başkan Kaçamaz, Mimarlar Odası ve yönetim kuruluyla birlikte Kahramanmaraş’ın yaşam dokusunu, tarihi mirasını ön planda tutan, geleceğe dönük yaklaşımlarla projeler oluşturup uygulanması konusunda sık sık toplantılar yaparak yöneticilerle bir araya geldiklerini söyledi.

BAŞKAN GÜNGÖR’ÜN TEKNİK KONULARI İSTİŞARE ETMESİ BİZİ MUTLU EDİYOR

Ulusal medya ile Kahramanmaraş’ın da önemli gündem maddelerinden biri haline gelen Özel İdare İş Merkezinin de içerisinde bulunduğu Şehir Meydan Projesiyle ilgili Mimarlar Odasının görüş ve önerilerini paylaşan Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz şöyle konuştu; “Öncelikle, bu tür teknik konularla ilgili her zaman odamıza görüş soran ve fikir alışverişinde bulunan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Hayrettin Güngör’e, katılımcı ve diyaloğa açık tutumundan dolayı teşekkür ediyoruz.

MİMARLAR ODASI OLARAK BU KONUDA ANKET DÜZENLİYORUZ

Ulusal medya ile kent gündeminin de ana maddelerinden biri haline gelen Özel İdare İş Merkezinin yıkılıp yıkılmayacağı veya dönüştürülmesiyle ilgili birbirinden ilginç fikirler ortaya atılmaktadır. Bu konuyla alakalı Kahramanmaraş Mimarlar Odası olarak sosyal medya hesaplarımızdan düzenlediğimiz anketler devam etmektedir.

ALANIN BÜTÜNSEL OLARAK ELE ALINMASINI İSTİYORUZ

Yönetim Kurulu üyesi arkadaşlarımızla yaptığımız toplantılar, üyelerimizden ve hemşerilerimizden aldığımız görüşlerden sonra alanın meydan olarak bütünsel ele alınmasının doğru olduğu düşüncesindeyiz. Yapılacak çalışmalarla tasarım alanında bulunan meydan ve Özel İdare İş Merkezi’nin ulusal veya uluslararası yapılacak proje yarışmaları ile nitelikli şekilde dönüşümü sağlanabilir. Mimari, statik, jeolojik açıdan dönüşümü mümkün olmuyorsa da yıkılmasına taraf olduğumuzu belirtmek isteriz.

İŞ MERKEZİ 22 DÖNÜMLÜK ALANIN 2 DÖNÜMÜNÜ OLUŞTURUYOR

Mimarlar Odası olarak Şehir Meydanı projesini Özel İdare İş Merkezi odaklı değil, meydan odaklı genel değerlendirmek zorundayız. Alan 22 dönüm ve Özel İdare İş Merkezi bu alanın 2 dönümünü oluşturuyor. Onun için Özel İdare İş Merkezinin yıkılıp, yıkılmaması veya dönüştürülmesi tartışmalarının yanı sıra Şehir Meydan Projesini odak noktamız haline getirmek zorundayız.

Söz konusu projeyle ilgili Büyükşehir Belediyesinde kurulan komisyonda, Mimarlar Odası olarak temsilcimiz bulunuyor ve komisyon toplantılarına 6 aydır katılarak fikirlerimizi ortaya koyuyoruz. Komisyon toplantılarına katılmaya devam ederek bu süreci Büyükşehir Belediyemizle birlikte yürütme hedefindeyiz. Biz şehir meydanı projesinin, kente katma değer oluşturmasını istiyoruz.

BU PROJEYLE İLGİLİ DAHA ÖNCEDEN FİKİR VE DÜŞÜNCELERİMİZİ İLETMİŞTİK

Mimarlar Odası olarak ‘Şehir Meydanı Projesi’yle ilgili; Trafiğin yarı zamanlı olması, yeşilin korunması, yarı açık ve açık sergi alanlarının oluşturulması, yol ile meydan arasında yarı saydam geçirgen malzemelerle meydana giriş verilmesi, cadde üzerindeki binaların ekolojik ve kendi enerjisini kendi üreten binalar haline getirilmesi’ konusunda fikir ve önerilerimizin yer aldığı projemizi yaptığımız bir toplantıda Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ekibine ilettik. Çok olumlu dönüş aldık ve en az proje üzerinde yüzde 70 mutabakata vardık.

Ayrıca, yapılacak bu proje Müftülük Meydanından Kale’ye kadar olan alandaki kentsel tasarım çalışmasının bir alt başlığı olması gerekir. Çalışmalar ve projeler bu çerçevede yürütülmelidir.

EĞER DÖNÜŞMESİ MÜMKÜN DEĞİLSE, YIKILMASI KONUSUNDA DA GÖRÜŞ BİLDİRECEĞİZ

Kentimizin tarihi dokusuna katkı yapacak, kültürel mirasını koruyacak fikir ve projelerle Kahramanmaraş’a hizmet etme çabasındayız. Genel olarak değerlendirmek gerekirse, Özel İdare İş Merkezinin eğer dönüşümü teknik açıdan mümkün değilse, meydan projesiyle uyum sağlamıyorsa, projeye göre de yıkılması gerekiyorsa, biz bu karara da karşı çıkmayacağız ve yıkılması konusunda da görüş bildireceğiz. Çünkü ilimiz için en iyisi neyse onun üzerinde mutabakat sağlayacağız. Gelişen süreç ve somut bilgiler ışığında açıklamalarımızı kamuoyuyla paylaşmaya devam edeceğiz ve konunun takipçisi olacağız.”

Kahramanmaraş Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz Şehir Meydan Projesi ve Özel İdare İş Merkezinin durumuyla ilgili görüş ve fikir üretmek isteyen, oda üyeleriyle birlikte hemşerilerine de çağrıda bulunarak, fikir ve proje önerilerini mail ya da sosyal medya hesapları aracılığıyla gönderebileceklerini söyledi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Büyükşehir, İhtiyaç Sahiplerinin Yanında
Büyükşehir, İhtiyaç Sahiplerinin Yanında
Başkan Akpınar’dan Dulkadiroğlu’nun Ulaşımı İçin Anlamlı Ziyaret
Başkan Akpınar’dan Dulkadiroğlu’nun Ulaşımı İçin Anlamlı...