Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun dövme konusundaki fetvada, "Vücudunda dövme bulunan bir kimse mümkünse, onu ortadan kaldırmalıdır. Bu mümkün olmazsa, Allah’tan bağışlama dilemelidir" denilirken, geçici dövmelerin gusül ve abdeste mani olduğu bildirildi. Kalıcı dövmelerin gusle mani olmadığı ancak günah olduğu bildirilen fetvada, "Dövme yani vücuda iğneler batırarak deri altına boya zerk etmek sureti ile deri üzerinde çeşitli şekiller oluşturmak dinimizce yasaklanmıştır. Peygamberimiz şöyle buyurmuştur, ‘Dövme yapan ve yaptıran kadınlara, kaş ve yüzlerinden tüy yolan ve yolduranlara, dişlerini seyreltip inceltenlere ve bu şekilde Allah’ın yarattığı şekli değiştirenlere Allah lanet etmişti‘. Dövme yaptırmak yasaklanmış olmakla birlikte, deri üzerinde suyun alta ulaşmasına engel olacak bir tabaka oluşturmadığı için gusül ve abdeste engel değildir" denildi.
Din İşleri Yüksek Kurulu, "Dövme yaptırmak, abdeste veya gusle engel midir?" ve "Kalıcı dövme ile geçici dövmenin bu konudaki hükmü aynı mıdır?” soruları üzerine, "Vücudunda dövme bulunan bir kimse mümkünse, sağlığına zarar vermeyecek yöntemlerle onu ortadan kaldırmalıdır. Bu mümkün olmazsa Allah’tan bağışlama dilemesi, yaptığına pişmanlık duyması gerekir. Yapıştırma yöntemi ile deri üstüne yapılan geçici ‘dövme’ ise suyun deriye ulaşmasına engel olacağından gusül ve abdeste engel olur" yanıtı verdi.
ERDOĞAN BİR FUTBOLCUDAN DÖVMESİNİ SİLMESİNİ İSTEMİŞTİ
Medikal Estetik Tıp Derneği Başkanı Dr. Devrim Gürsoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde Türkiye Futbol Federasyonu'nun Hasan Doğan Tesisleri açılışında bir futbolcunun dövmesini silmeni istemesinin ardından da dövme silme işlemlerinde bir artış yaşandığını hatırlatarak, sanılanın aksine dövme çıkartma işlemlerinin geliştirilmiş lazer sistemleri sayesinde son derece rahat ve başarılı bir şekilde yapılabildiğini söyledi.
SWİTCH ND:YAG VE FRAKSİYONEL LAZER SİSTEMLERİ İLE 4 İLE 10 SEANSTA SİLİNİYOR
Kalıcı dövmelerden acısız ve kesin bir şekilde kurtulmanın mümkün olduğunu belirten Dr. Devrim Gürsoy, Q-Switch Nd:YAG ve Fraksiyonel lazer sistemleri aracılığıyla ortalama 4 ile 10 seansta dövmelerin dokudan uzaklaştırılabildiğini bildirdi. Dr. Gürsoy, "Dövme silme işleminde Q Switch sisteme fraksiyonal lazer eklenmesi ile bu işlemde ‘altın standart’ yakalandı. Q switched lazer sistemleri, ciltte iz ya da nedbe dokusu oluşturmadan dövmenin sağlıklı dokuyu zedelemeden çıkartılmasına olanak veriyor. Söz konusu tedavide cilt yenileme, antiaging ve iz tedavilerinde kullanılan fraksiyonel lazerler, aynı seansta q anahtarlı lazerlerden hemen önce dövme olan bölgeye uygulanmaktadır. Böylece, ciltte oluşturulan sütunsal milimetrik berelenmeler, dövme pigmentinin yüzeye çıkmasını ve q anahtarlı lazerin pigmentleri daha etkin şekilde görmesini sağlar. Bu kombinasyon, tedavi etkinliği yüzde 50 arttıran bir yaklaşımdır" şeklinde konuştu.
CİLT HIZLA İYİLEŞİYOR
İlerleyen seanslarda lazer ışığının, derinde kalmış dövme boyasına ulaştığını belirten Medikal Estetik Tıp Derneği Başkanı Dr. Gürsoy, işlem sonrası cildin iyileşmesinin hızlandığını, cildin bir bütün halinde işlem yapılan alanla komşu olan bölgenin aynı kalitede yenilendiğini söyledi.
SİLME İŞLEMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Medikal Estetik Tıp Derneği Başkan Vekili Dr. Mevlüt Dağ da, dövmenin yapılmasının üzerinden geçen süre, amatör ya da profesyonel oluşu, eski bir dövmenin üzerine yapılmış olması, uygulama derinliği, kullanılan boya, renkli ya da siyah dövme oluşu, yapıldığı bölge gibi faktörlerin dövmenin silinme sürecini etkilediğini kaydetti. Dr. Dağ, sanılanın aksine siyah ve koyu renkli dövmelerin çıkartılmasının, açık renkli dövmelerin çıkartılmasından çok daha kolay olduğunu bildirdi. Dudak ve göz çevresi bölgelerinin hassas olduğunu ifade eden Dr. Dağ, dövme silme işlemlerinin bu bölgelerde daha uzun sürede gerçekleştirilebildiğini belirtti.
İNSANLAR YAPTIRDIKLARI DÖVMEDEN KURTULMAK İSTEYEBİLİYORLAR
Medikal Estetik Tıp Derneği Başkan Vekili Dr. Mevlüt Dağ, "İnsanlar hayatlarının belirli dönemlerinde, çeşitli nedenlerle, vücutlarına yaptırdıkları dövmelerden kurtulmak isteyebiliyor. Burada akla gelen ilk sorular ise, bunu hangi teknikle, acı çekmeden ve nerede yaptırmalıyım? Bu sorunun cevabı ise son derece basit. Dövme silme işlemini, hijyenik koşulların sağlandığı ve alanında uzmanlaşmış kişilerin bulunduğu bir merkezde yaptırın" ifadelerini kullandı. (İHA)
YORUMLAR