Eğitimde alt yapı güçleniyor

Eğitimde alt yapı güçleniyor

Avrupa Birliği desteği ve Dünya Bankası aracılığı ile Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi tarafından uygulanan Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi Projesi “Yerel Bilgilendirme Toplantısı” yapıldı.

10 Aralık 2017 - 14:28

Programın açılış konuşmasını yapan İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt şu ifadeleri kullandı: “Milli Eğitim Bakanlığı 2011 yılından bu tarafa doğru Suriyelilerin bu bölgeye iç karışıklık kaynakları nedeniyle Türkiye ve kente gelmesiyle birlikte eğitim ve alt yapısı ile ilgili olarak çok uzun süre çalışma yaptı ve belli bir gayretin içerisinde oldu, artık bugün ete kemiğe bürünmüş adları konulmuş, çalışmaların yapılması projeleri, planları, arsaları içinde kullanılacak malzemeler ile belirlenmiş bir yapının artık son noktasına doğru geldik ve bunların bilgilendirilmeleri yapılıyor. Bu çalışmaları için ben bizzat şahitlik ediyorum ve biliyorum ki İnşaat Emlak Daire başkanlığımız çok yoğun bir şekilde çalıştı ve bu süreçlerin oluşmasını bugün itibariyle sağlamış oldular. Ben şahsım adına kurumum adına Bugüne kadar yapmış oldukları hakikaten özverili, fedakarca çalışmalardan dolayı kendilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum ve bugün kıymetli katılımcıları burada ağırlıyor olmuş olmaktan memnuniyet ifade etmek istiyorum.

 

32 BİNE YAKLAŞAN ÖĞRENCİ GRUBU

Çağ nüfusu itibariyle Kahramanmaraş’ta 32 bine yaklaşan bir öğrenci grubumuz var. Bunlardan 20 bin kadarı kendi okullarımızda, kendi programlarımız dahilinde eğitimlerine devam ediyorlar. Biz standartlarımızı ve eğitim kalitemizi düşürmeden eğitim çalışmamıza devam ediyoruz. Önümüzde de yapılan ve yeni yapılacak okullarımızla daha iyi bir eğitim vereceğimizi, daha iyi noktala geleceğimizi ve daha iyi bir alana geleceğimizi ifade etmek istiyorum. Bizim ilimizde de bu program nedeniyle 12 tane yapı bina olacak, bunlardan 6 tanesi prefabrik, 6 tanesi de betonarme olacak. Buralarda Türkiye Cumhuriyetinin öğrencileri de, mülteci çocuklarımızda kardeşçe birlikte aynı eğitimi alacaklar ve yapılan bu çalışmalar hem ilimize hem ülkemize büyük katkı sağlayacak. Ben tekrar bu vesileyle tekrar İnşaat Emlak Daire Başkanlığına ve hepinize katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.”

 

3 MİLYON MUHACİR

İnşaat ve Emlak Daire İşeri Başkanlığı, Yapı İşleri Daire Başkanı ve aynı zamanda Proje Direktörü Fatih Mehmet Oruç, “Bildiğiniz gibi 2011 yılında Suriye de çıkan iç savaş nedeniyle bir mülteci hareketliliği oldu. Ülkemiz bu anlamda en çok mülteci akınına uğrayan ve yardım konusunda da en çok çaba gösteren ülkelerden en önemlisi oldu. Tabii geçmişten gelen mazlumun yanında olma misyonumuz gereği biz kapımızı ve gönlümüzü Suriyeli kardeşlerimize açtık. Onları evlerimizde, mahallelerimizde ve kamplarımızda misafir ediyoruz. Bu arada Ülkemizde 3 milyon civarında muhacir kardeşimiz var. Bunların 1 milyonu eğitim-öğretim çağında olan çocuklar, bakanlık olarak bunların eğitime dahil edilmesi ve eğitim alması düşüncesindeyiz. Yaklaşık 6 yüzbin çocuğumuzu eğitime dahil ettik, diğerlerinin de dahil edilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Bu amaçla17 ilde uygulanacak proje kapsamında yapılacak okullardan sadece Suriyelilerin değil, o illerde yaşayan tüm öğrencilerin faydalanacak.

 

12 OKUL PROJELENDİRİLDİ

Avrupa Birliği komisyonu ile devletimizin, hükümetimizin birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında Avrupa Birliği mali imkanlarının özellikle eğitim altyapısı anlamında kullanılması için bir mutabakat sağlandı. Toplamda 315 milyon Euro´luk bir fondan bahsediyoruz ve bu 315 milyon Euro ile 155 eğitim tesisi yapacağız. Yapacağımız tesisleri Suriyeli kardeşlerimizin yoğun olarak yaşadığı 17 ilde 17 ilde projelendirdik. Bu 17 ilde de Türkiye´deki mevcut mülteci nüfusunun yüzde 95´i yaşıyor. Kahramanmaraş´ta 12 adet okulumuzu projelendirdik" dedi.

 

‘ONLARA ETLE TIRNAK GİBİ OLDUK’

Kahramanmaraş’ta düzenlenen yerel bilgilendirme toplantısında konuşan Kahramanmaraş Vali yardımcısı Ömer Adar, Kahramanmaraş´ın 100 bine yakın Suriyeli´ye ev sahipliği yaptığını söyledi. Kahramanmaraş´ın diğer illerden daha çok konukseverliği öne çıkaran ve sosyal bütünlüğü başarabilen bir il olduğunu ifade eden Adar, şöyle dedi: "Bu 100 binin küçük bir kısmı kamplarda yaşıyor, kalan kısmı bizlerle iç içedir. Dolayısıyla çocukları bizim çocuklarımızın gittiği okullara gitmektedir. Bizim sağlık hizmeti aldığımız hastanelerden sağlık hizmeti almaktadırlar. İş adamlarımızın sağladığı imkanlardan yararlanıp pek çoğu çalışma hayatı içerisindedir. Yani onlarla tabiri caizse etle tırnak gibi olduk.”

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x