Ekonomik Kaygılarınız Motivasyonunuzu Düşürmesin!

Ekonomik Kaygılarınız Motivasyonunuzu Düşürmesin!

İnsan biyo-psiko-sosyal bir varlıktır. Dolayısı ile hem biyolojik hem psikolojik hem de sosyal olarak bu üç alanda sağlıklı olmak, insan mutluluğunun da temelini oluşturur.

28 Haziran 2018 - 20:52

Yaşadığımız bu dünyada insan her zaman kendisi için en iyiyi ya da en güzeli arzu eder ancak hayat bazen istenildiği gibi devam etmez ve insan kendisini bazı kaygıların içinde bulabilir. Bu kaygılardan biri de ekonomik kaygılardır. DoktorTakvimi.com uzmanlarından Psikolojik Danışman Mehmet Dalkıran, psikolojimizi etkileyen ekonomik kaygılarla mücadele etme yöntemlerini paylaşıyor.

Ekonomik kaygıların hem insanın kendisine hem de çevresine olumsuz etkileri kaçınılmazdır. DoktorTakvimi.com Uzmanlarından Psikolojik Danışman Mehmet Dalkıran’a göre bu etkilerin belli başlıları; içe kapanma, agresif ve öfkeli davranışlar, iştah azalması ya da artması, fevri çıkışlar ve bel, boyun, baş ağrıları, mide-bağırsak rahatsızlıkları gibi somotik rahatsızlıklar… Özgüven eksikliği, huzursuzluk, işten ayrılma eğilimi, işte verimlilik düşüklüğü ve yaptığı işe bağlanamama da ekonomik kaygının neden olacağı sonuçlar olarak karşımıza çıkıyor. Ekonomik kaygıların aile içi ilişkileri ve sosyal ilişkileri de olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken DoktorTakvimi.com Uzmanlarından Psikolojik Danışman Mehmet Dalkıran, kişinin yaşadığı kaygı durumunun umutsuzluk ya da motivasyon eksikliği gibi başka olumsuz duyguları da tetikleyebileceğini belirterek bu kaygıyla baş etme yöntemlerini anlatıyor.

Kim korkar kaygıdan!

İnsan hayatın içerisinde nasıl ki herhangi bir olay-durum karşısında farklı kaygı durumları yaşıyorsa ekonomik kaygı da bu durumlardan bir tanesi aslında.Öncelikle kişinin yaşadığı ekonomik kaygıyı ortaya çıkaran ve kişinin kaygısını tetikleyen düşüncelerini belirlemesi gerekiyor. Bu durum problem çözme basamaklarının ilk basamağı olan problemin tanımlanması basamağını oluşturuyor. Ekonomik kaygıyı ortaya çıkaran ve kişinin olay ya da duruma bağladığı düşünce süreçleri belirlendiğinde ne kadar sağlıklı düşündüğüyle ilgili fikri de oluyor. Ekonomik kaygıyı ortaya çıkaran düşünceler tespit edilir ve sağlıklı düşüncelerle yer değiştirilirse kaygı duygusu yerini umut etme, azim, kararlılık, motivasyona bırakmaya başlıyor.

Çıkış yolu hep var!

Örneğin;iki esnaf düşünün.İkisi de aynı işi yapıyor ve ikisi de müşteri azlığından dolayı borçlarını ödemekte zorlanıyor. Böyle bir durumda esnaflardan bir tanesi şunu diyor, “bu iş böyle gitmez, gelecekte ne yapacağım, işim çok zor”. Diğeri de diyor ki, “evet bu sıralar işler yolunda gitmiyor olabilir ancak benim de yapabileceğim bir şeyler olmalı, farklı yöntemler denemeliyim”. Bu iki esnafın düşündükleri sonrasında hissettikleri duygu aynı olmayacaktır. Olumsuz düşünen esnafın ekonomik kaygıları üst seviyede ve pes etmiş durumda. İkinci esnaf ise daha rahat ve motivasyonu var. Olumlu düşünen esnafın motivasyonunun yüksekliği aynı zamanda onun sebat etme, sabır gibi duygularını da perçinliyor. İnsanın yaşadığı ne olursa olsun her zaman bir çıkış yolu olduğunu bildiğinde hareket kabiliyetinin arttığını, memnun olduğunu, huzurlu olduğunu ve dünyasını yaşanabilecek bir hale getirdiğini unutmayın.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x