Stres, heyecan, aşırı kafein alımı, fiziksel
yorgunluk veya kan şekeri düşüklüğü gibi birçok nedenden dolayı ortaya çıkan el
titremeleri, bunun yanında günlük hayatın stresinden ve nörolojik
rahatsızlıklara kadar pek çok nedenlerden dolayı da insan yaşamını olumsuz
yönde etkiliyor. El titremeleri bazen ciddi hastalıklara kadar giderken, bazen
ise vücutta kalıcı hasarlar da bırakabiliyor.
En çok korku ve
heyecan ve öfke durumlarında görülüyor
Ellerde istirahat halinde veya hareket esnasında istemsiz olarak ortaya çıkan ritmik hareketler, el titremesi yani el tremoru olarak tanımlanıyor. El titremesinin en çok görülen türü heyecan, öfke, korku gibi ruhsal durum değişimlerinde ortaya çıkıyor. Genellikle tek taraflı başlayan ve ardından diğer ele geçen titremeler, başlangıçta sadece duygusal durumlarda olurken, bu durum zamanla artabiliyor. Kişiler yalnızken daha rahat olmalarına rağmen başkalarının yanında titreme endişesiyle heyecanlandıklarında titreme daha da artıyor. Bu nedenle bazı hastalar, kendilerini toplumdan soyutlayabilmekte hatta mesleklerini bile terk edebilir.
Kan şekeri düşüklüğü
de nedenler arasında
Kanda şeker düşmesi ataklarında da el titremesine rastlanabiliyor. Tipik olarak yemekten 2-3 saat sonra bu tablo ortaya çıkar ve insülin direncinde görülen el titremesine genç erişkinlerde daha sık rastlanıyor. Beraberinde ortaya çıkan enerji düşüklüğü, halsizlik, baş dönmesi belirtileri ise yaşam kalitesini düşürürken, bu tür hastaların mutlaka bir endokrinoloji uzmanına başvurması gerekiyor.
Tedavi edilmezse
vücutta ilerliyor
Titreme süreç içinde artarak bacaklar, baş, gövde, çene, dil, ses gibi vücudun diğer kısımlarına da yayılabiliyor. Eşlik eden başka bir nörolojik tanı olmadığı gibi, titreme bir hareket esnasında belirgin veya duruşa bağlı olabiliyor. Kişide sıvı gıdaların içilmesinde ve yazı yazma gibi ince motor hareketlerde zorlanma görülebiliyor ve bu durum genellikle 40 yaş sonrasında karşılaşılsa da, hastalık gençlerde de ortaya çıkabiliyor.
Tedavi yöntemi
hastanın durumuna göre belirleniyor
Bir hastalıktan çok, bir belirti olan el titremesinin tedavisinde amaç sadece bu durumu geçirmek değil, varsa, uyaran ve bu tabloya yol açan nedeni de ortadan kaldırmak ya da bir hastalık söz konusuysa buna yönelik tetkikler yaparak tedavi uygulamak da öne çıkıyor. Cerrahi müdahale gerektirecek durumlarda ise hareket bozukluğu ve dopamin (beyinde salgılanan bir hormon) üreten beyin hücrelerinin kaybıyla ortaya çıkan bir hastalık olan Parkinson hastalarında düşünülüyor.
YORUMLAR