Enerji kimliği’ zorunluluğu 2020’ye ertelendi
Reklam

Enerji kimliği' zorunluluğu 2020'ye ertelendi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Resmi Gazete'nin yayımlanan "binalarda enerji performansı Yönetmeliği”nde değişiklik yapan yönetmelikle, "binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartının aranmasına" ilişkin uygulama 1 Ocak 2020'ye ertelendi.

05 Mayıs 2017 - 15:49

Konu hakkında bir açıklama yapan Konsept Mimarlık Bürosu yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Balık Kılınç, kanunun ertelenmesi tüm binaların EKB’li olması için iyi bir fırsat olduğunu belirtti.

5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği kapsamında her binanın alması gereken EKB, binaların enerji tüketimi ile karbon emisyon değerlerini gösteren yasal bir belge olma özelliğini taşıyor. EKB uygulamasıyla genel olarak enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması, enerji israfının önlenmesi ve çevrenin korunması amaçlanıyor. Belgede, binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgiler yer alıyor. 2011’den sonra yapı ruhsatı alan yeni binalar için yapı kullanma izni aşamasında EKB alınması ve binanın enerji sınıfının minimum C olması gerekiyor. Yapı ruhsatını 2011’den önce alan mevcut binalara yönelik yasal düzenlemede EKB’nin 2 Mayıs 2017 tarihi itibarıyla alınmasının zorunlu olması ve bu binalarda enerji sınıfı sınırlaması yapılmaması öngörülüyordu.

 

GÜZEL BİR UYGULAMA OLACAK

2020 yılına kadar yapılacak tüm binalarda EKB olacağına değinen Ayşe Balık Kılınç şöyle konuştu: “Kahramanmaraş beptr.bep.gov.tr'nin güncel verilerine göre 09.09.2015 tarihine kadar yapılan enerji kimlik belgesi 1284 adet ve proje sayısı 1542 adet yapılmıştır. Bunlardan, 158 adet enerji kimlik belgesi müstakil konut, 1009 adet enerji kimlik belgesi apartman, 2 adet enerji kimlik belgesi rezidans, 44 adet enerji kimlik belgesi ofis,  1 adet enerji kimlik belgesi hastahane,  26 adet enerji kimlik belgesi eğitim kurumları, 23 adet enerji kimlik belgesi otel ve 21 adet enerji kimlik belgesi avm olmak üzere enerji kimlik belgesi oluşturulmuştur”

 

EKB NEDİR?

Konsept Mimarlık Bürosu Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe balık Kılınç EKB hakkında bilinmeyenleri şöyle sıraladı: “EKB Binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren binanın enerji performansını gösteren bir belgedir. Dolayısı ile binanın yeni sahibine, binanın enerji tüketimi hakkında yani binanın elektrik ve doğalgaz faturalarının mertebesi hakkında bilgiler veren bir belgedir. EKB, 1 Ocak 2011 tarihinden önce ruhsatı alınmış olan binalar için, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından "bina" kategorisinde yetkilendirilmiş ve bünyesinde EKB uzmanı bulunduran Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri (EVD) tarafından düzenlenir. EKB binanın bağımsız bölümleri için değil, binanın tamamı için düzenlenebilmektedir."

 

ENERJİ SINIFLANDIRILIYOR

EKB beyaz eşyalara benzer bir şekilde binanın enerji performansını A'dan G'ye kadar sınıflara ayırmıştır. A en iyi performansı, G ise en kötü performansı göstermektedir. Ülkemizde TS 825 standardına uygun olarak ısı yalıtımı yapılan binalar genellikle C sınıfı çıkmaktadır. Yeni yapılmakta olan binalarda ruhsat almak için enerji performans sınıfının en az C olması gerekirken, mevcut binalar için binalarda önemli bir tadilat söz konusu olmadıkça enerji performansı zorunluluğu bulunmamaktadır. "

 

EV SATILAMAYACAK, KİRAYA VERİLEMEYECEK, ELEKTRİK SU ABONELİKLERİ İÇİN DAHİ İSTENECEK

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ile birlikte nasıl ki alım satımlarda tapu müdürlüklerinde DASK belgesi aranıyorsa, 2020 tarihinden sonra EKB de aranacak. EKB olmadan konut satışları gerçekleştirilemeyecek. Yeni kiracının doğalgaz, elektrik ve su aboneliklerini yenilerken de EKB belgesi aranacak. Nasıl ki, DASK belgesiyle depreme karşı nasıl binanın güvenirliğini ölçülüyorsa, EKB ile de binanın ısıtılmasından soğutulmasına kadar tüm verilerine ulaşılmış olacak. Binanın yeni sahibi bu belgeye bakarak enerji maliyetlerini önceden görebilecek”

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Gazeteci Yazar Mustafa Alyaz’ın ikinci kitabı “Konuş ve Kazan” çıktı
Gazeteci Yazar Mustafa Alyaz’ın ikinci kitabı “Konuş ve...
Kahramanmaraş itfaiyesi güven veriyor
Kahramanmaraş itfaiyesi güven veriyor