Okan Üniversitesi Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Aydın Gözü estetik ile ilgili tüm merak edilenleri cevapladı.
1.Günümüzde estetik cerrahide en çok hangi taleplerle karşılaşıyorsunuz?
Ameliyatlarda burun estetiği ilk sırada geliyor, bunu sırasıyla meme, vücut ve yüz estetiği izliyor. Ameliyatsız uygulamalarda ise yüz gençleştirme ilk sırada, bunu bölgesel zayıflama (soğuk lipoliz) izliyor.
2.Sosyal medyanın ön plana çıktığı bugünlerde, selfie'nin estetik ameliyatları artırması yönünde neler düşünüyorsunuz?
Sosyal medya kullanımı ile birlikte selfie ya da öz çekim alışkanlığındaki artış tüm dünyada estetik/plastik cerrahlara olan başvuruları artırmış durumda.
3.2014 yılında Amerikan Yüz Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Akademisi’nin bir araştırması var. Bu araştırmada ankete katılan plastik cerrahların üçte biri, sosyal medyadaki görüntüleri konusunda daha bilinçli olmalarından dolayı hastaların taleplerinde artış gördüklerini kaydetmişler. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Bu konuda yapılan araştırmalar henüz başlangıç aşamasında olsa da bana göre konunun iki farklı yönü var: Shakespeare aynada kendi görüntümüz ve kusurlarımızla yüzleşmemizin bizi, kendimizi abartılı sevmekten koruduğunu belirtir. Bizler aynadaki görüntümüzü, başkalarının da bizi gördüğü ve fotoğraflarda da olduğu gibi gerçek kabul ederiz, oysa bu görüntüde sağ ve sol taraflar, dolayısı ile var olan asimetriler, saçımızın yönü vb. yer değiştirmiştir. Plastik cerrahların yürüttüğü yeni yapılan bir çalışmada hastalar gerçek görüntülerini değil, ayna görüntülerini daha çok tercih etmişlerdir. Son yıllarda selfie görüntülerini tuhaf bulduklarını belirtip küçük ya da büyük kozmetik işlem talep edenlerde artışın bir nedeni bu olsa gerek: kendini alışık olduğu ayna görüntüsünden farklı görmek.
Selfie çeken ve çekmeyen iki farklı grup arasında yapılan bir çalışmada, her iki grup arasında eşit narsistik özellikler saptanmış, ancak, ilk gruptakiler öz çekimlerinde kendilerini başkalarının çektiği fotoğraflara göre daha çekici bulurlarken, diğer gruptakiler iki görüntü arasında tercih yapmadılar. Burada da şunu görüyoruz: sürekli selfie çekenler bu yeni görüntülerine alıştıklarından kendilerini algılayışları da değişmektedir.
Selfie çekenlerin bize başvurmalarının diğer bir nedenini ise kendiliğinden ve sezgisel olarak kendini olumlu yönde daha farklı görme yanılgısı oluşturmakta. Morphing işlemi ile oynanarak çekici olan ve olmayan görüntüleri izlettirilen kişiler gerçek görüntüleri yerine daha çekici olan modifiye görüntülerini gerçek sanmışlardır. Bunu ayna görüntüsünden özçekim görüntüsüne doğru bir hafıza sapması (distortion) ile açıklayabiliriz.
4.Siz bugüne kadar bu tür taleplerle karşılaştınız mı?
Genç hasta grubumuzun çoğu bize bu tür taleplerle başvuruyor.
5.Bu şekilde size gelen en ilginç vaka hangisiydi?
Anneannesi, annesi ve birçok yakınını ameliyat ettiğim genç bir hastam meme estetiği sonrası neredeyse kusursuz fiziği ve yüz güzelliğine rağmen farklı taleplerle (burun ve dudak estetiği) başvurduğunda hafif bir dudak dolgusu dışında önerim olmadı. Kendisi farklı yerlerde istediklerini yaptırdı ve sonrasında pişmanlık duyarak geri döndü. Neyse ki küçük müdahalelerle durum düzeltildi ve kendi ile barıştı.
6.Elinde selfie fotoğrafıyla gelen bir hasta olduğunda ve istekleri fotoğrafı üstünden anlattığında ilk olarak nasıl bir iletişim kuruyorsunuz?
Önce kişinin isteklerinde gerçekçi olup olmadığını anlamaya çalışıyorum. Biz nadir durumlar dışında 18 yaş altında estetik müdahale yapmayız. Bunun nedeni kişinin psikolojik yönden böyle bir değişime hazır olup olmaması ile ilgilidir. Olgun bir birey kendi kararını verebilir. Ancak sosyal medya kullanımındaki artış kişinin gerçek dışı beklentilere girmesine yol açabilmektedir.
7.Estetik müdahale yaptırmak isteyen kişilere vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
Sorularını ve beklentilerini netleştirdikten sonra mutlaka bir Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanına başvurmalılar.
YORUMLAR