Ezgi Apartmanı iddialarında bilirkişi raporları ortaya çıktı!

Ezgi Apartmanı iddialarında bilirkişi raporları ortaya çıktı!

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler sonrası yıkılan Ezgi Apartmanı ile ilgili sosyal medyada bir çok iddia ortaya atılırken, yapılan soruşturma ve araştırmalar neticesinde yeni gelişmelerde ortaya çıkmaya başladı.

29 Mart 2023 - 23:27

Onikişubat ilçesi Alparslan Türkeş Bulvarında ki 8 katlı Ezgi Apartmanı’nda deprem sonrası 36 kişi hayatını kaybetti. Binanın yıkılmasıyla birlikte hemen bina altında bulunan Kervan Pastanesi’ni sorumlu tutan kişiler sosyal medyadan çeşitli iddialar ortaya attı. 
Bilirkişi raporları ve yetkili mercilerin soruşturması tamamlanmadan kuruma yönelik suçlayıcı birçok paylaşım yapılırken, kurum yetkilileri bu süreçte ilgili makamların çalışmasını tamamlamasını bekledi. 

“8.10 METRELİK PERDE DUVARI YAPILMAMIŞ”
Proje incelendiğinde, statik ve mimari projede bulunmasına rağmen müteahhit tarafından binanın perde duvarının tamamlanmadığı belirlendi. Mimari ve statik projenin 8 aksı üzerinde C-D ve E-F aksları arasında  -2,70 ve + 0,30 kotları arasında bulunan perde duvarın yerinde yapılmadığı enkazın  incelenmesi sonucu tespit edildi. Binanın yapımının en başından beri yapılmayan perde duvar yerine müteahhit tarafından ofis yapılarak, taşıyıcı büyük metrejda ki perde duvarın yerine ofis için cam çerçeve yapıldığı ve binanın statiğinin ilk olarak burada bozulduğu tespit edildi. 

“KAPICI DAİRESİNİN KULLANIMI” 
Raporlar tamamlanıp adli mercilere teslim edilirken, servis bankosu duvarlarında -2.70m mimari kotunda mevcutta bulunan kapıcı dairesinin yönetimden izin alınarak ticari kullanıma açıldığı, kapıcı dairesindeki taşıyıcı olmayan duvarların kaldırılarak kolon ve kirişlere zarar verilmeden düzenlemenin yapıldığı, havalandırma için açıldığı iddia olunan yerin ise 8 /F-E aksalarındaki kuranlulezin içindeki pencerenin havalandırma amaçlı kullanıldığı öğrenildi.

“KESİLDİĞİ İDDİA EDİLEN KOLON” 
Deprem sonrası binanın yıkımına sebebiyet verdiği ve kesildiği iddia edilen kolonla ilgili yapılan araştırma neticesinde ise savcılığın bilirkişi yetkililer raporunda şu ifadelere yer verdi:
“Statik projesine göre, herhangi bir aks üzerinde yer almayan C-D aksları ile 3, -4 akslarının arasında kalan alanda bulunan 40cm çapında yuvarlak kesitli bir adet kolon olduğu görülmüş, statik projede söz konusu kolonun dükkanın zemin katı ile asma kat arasında tasarlandığı ve projeye göre kolonun binanın normal katlarıyla ilgisinin bulunmadığı tespit edilmiştir.”

“BİNAYA İLAVE KAT YAPILMIŞ” 
Yapılan incelemeler sonrasında 8 katı daire 2’si dükkan olan toplam 10 katlı binaya ilave kat yapıldığı ve en üste yapılan +26.50m kotun yapıda düzensizliğe ve kolonlarda eksenel yük artışına sebebiyet verdiği bilgisi paylaşıldı. 

“BETON KALİTESİ YETERSİZ GÖRÜLDÜ” 
Binanın beton incelemesinde ise yapının statik proje antedinde beton sınıfının B225 sınıfı yani günümüzün C20 civarı olması gerekirken, alınan numuneler 13.2 MPA olarak çıkmış ve yeterli dayanım betonda görülmediğine kanaat getirildi. 
İnşaat betonu yapılırken, kalıpların yeterli temizlenmediği, kullanılan kumun salyangoz, kağıt ve ağaç gibi çeşitli yabancı maddelerde içerdiği bunların da yine statik dayanımı azalttığı bilgisi paylaşıldı. 
Konuyla ilgili olarak uzmanlar ve bilirkişilerin araştırmaları devam ederken, binanın yapımına 1995 yılında başlanıldığı, Kervan Pastanesi’nin 2003 yılında işletmeyi burada açtığı öğrenildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x