’’Genç Kızlarımız Bindallı giyemedim demesin’’

''Genç Kızlarımız Bindallı giyemedim demesin''

Kırsalda kadınların günlük olarak giydiği yöresel kıyafetler, farklı renk ve tasarımlarıyla Kahramanmaraşlı kadınlarında vazgeçilmezleri arasına girdi. Özellikle kına gecesi, nişan töreni ve düğünlerde abiye yerine tercih ediliyor.

02 Mayıs 2018 - 10:40

12 Şubat ve 23 Nisan gibi özel günlerde de talebin üst düzey olduğu bu kıyafetler Kahramanmaraş'ı ve yöreyi yansıtarak şehrimizi temsil ediyor.

Kırsalda kadınların günlük olarak kullandığı giysiler, şehir merkezlerinde üretilen farklı renk ve tasarımlarıyla, özellikle kına gecesi, nişan töreni ve düğünlerde abiye yerine tercih ediliyor. Üretim yapan iş yerleri, bölgede yılın her döneminde ilgi gören yöresel kıyafetlere olan talebi karşılamaya çalışıyor.

 

TALEP ARTTI!

Kahramanmaraş'ta Kapalı Çarşı esnaflarından İbrahim Kara gazetemize yaptığı açıklamada, ''12 Şubat Maraş'ın kurtuluşu olsun, 23 Nisan olsun şuanda talep baya çok. Şehrimize özgün kıyafet olarak bunlar var ve şehrimizi temsil eden; bindallıdır, çete kıyafetidir bunun gibi şeyler son zamanlarda daha çok tutuluyor. Onun için vatandaşların ilgisi çok yoğun'' dedi.  

Gaziantep'te de, İstanbul'da da yapıldığını belirten Kara, ''Bunların kumaşları geliyor. Kumaşlar geldikten sonra üstünün işlemesi sırması, sim sırması o şekilde yapılıyor. Ondan sonra hazır hale gelip toptan bir şekilde üreticilere satıcılara veriliyor. Burada da satışa sunuluyor'' dedi.

Okullarda düzenlenen etkinliklerde, ''19 Mayıs'ta 23 Nisan'da 12 Şubat'ta her okulun hocaları geliyorlar, beğeniyorlar kıyafetleri, 23 nisanda etkinlikler düzenleniyor. Bir de düğünlerde kına gecelerinde giyiliyor. Güzel bir şey, erkek için var , kızlar için var. Kendimiz imal ediyoruz. Müşteriler de çok memnun'' dedi ve çok uygun fiyatlara satıldığını söyledi.

Yöresel kıyafetlerin özellikle kına gecelerinde tercih ediliyor. Her bütçeye uygun olarak üretilen kıyafetlerin fiyatları 50 liradan başlıyor. Müşterilerin istediği süslemeye göre de artış değişiyor. Farklı tasarımlarda elbiseler vatandaşlara sunuluyor.

 

''GENÇ KIZLARIMIZ BİNDALLI GİYEMEDİM DEMESİN''

Maraş yöresindeki kültür varlıklarımızı önemsemede yani onlara sahip çıkmada hemen hemen bir numara olduğunu belirten Kapalı Çarşı Esnaflarından İhsan Tanış, ''Şuanda eski ürünlerimize yönelik, örf ve adetlerimize yönelik bütün objeleri herkes kullanmak istiyor. Kına gecesini en iyi şekilde değerlendirmek istiyor. Kına gecesi bizim atalarımızın düğünüydü. Esas düğünümüz bizim kına gecemizdir. Kına gecemiz düğünden daha şaşalı olur. Şu an sezon açıldı ve herkes karınca kararınca bir şeyler yapmaya çalışıyor'' dedi.

Fiyatlarımız her bütçeye uygun şekildedir diyen Tanış, ''Ben bir genç kız bindallı giyemedim demesini istemem. O yüzden biz uygun fiyattan bindallı, kına malzemesi bunları bulunduruyoruz. En uygunu 85 TL, 500-600 TL'ye kadar çıkıyor. Biz spot çalışıyoruz. Elimizden geldiğince diktiriyoruz. İmalattan halka, yani aracısız satış yapıyoruz'' dedi.

Bazı kumaşların dışarıdan geldiğini belirten Tanış, ''Dolar bazında, bazı kumaşlar Bursa'dan imal olur, bazı kumaşlar ithal gelir. Tabi bunların nakışları burada yapılıyor. Bu yöreye has özel kalıbımız var. Onlara göre ayarlanıp tek tek yapılıyor'' diyerek sözlerini tamamladı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x