Germenicia çok yavaş ilerliyor
Reklam

Germenicia çok yavaş ilerliyor

Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın organizesiyle büyük bir heyecanla başlanan turizm atılımı, başladığı andaki heyecanını kaybetti. Dönemin Bakanı Ünal tarafından ayrılan 10 milyon TL ödenekle şuana kadar kamulaştırılması planlanan 51 parselden 12’si kamulaştırılabildi.

02 Mayıs 2017 - 15:18

Kahramanmaraş’ın bacasız sanayisi konumunda yer alan turizmi çağ atlatacak dev hamlenin temelleri bir yıl önce Kültür ve Turizm çalıştayında atıldı. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın hassasiyetle durduğu proje üzerinden bir yıl geçmesine rağmen önemli mesafe kat edilemedi.

Ortaya çıkarılışı 1997 yılında kaçak kazı yapan bir mahalle sakininin kendi kendisini ihbar etmesiyle ortaya çıkan ve dönemin Emniyet Müdürü Ali Kalkan tarafından basın mensupları götürülerek gösterilen Germenicia antik kentine ait taban mozaiklerinin üstü 10 yıl örtülü bir şekilde bekletilmişti.

Yine dönemin Valisi M. Niyazi Tanılır’ın girişimleriyle tekrar üstü açılan taban mozaikleri için kısa vadeli çözümler bulunmuş, Milletvekili Mahir Ünal’ın Kahramanmaraş’tan seçilmesiyle proje tüm Kahramanmaraş’ın gündemine gelmişti.

Germenicia’ya ayrı bir önem veren Ünal, Kültür ve Turizm Bakanı olur olmaz Kahramanmaraş’ın tüm turizm alanlarının planlandığı bir turizm çalıştayı gerçekleştirdi. Germenicia bölgesindeki belirlenen parsellerin alınması için ise bakanlık bütçesinden 10 milyon TL kaynak aktardı.

2007 ile 2016 arasında yapılan kamulaştırma çalışmalarında ödenek yokluğu nedeniyle içerisinde belediye ve işadamlarının da katkı vermesi suretiyle 18 parsel kamulaştırılarak kazılmaya başlanmıştı. Ünal’ın Bakanlığı döneminde üzerinde ısrarla durması sonucu iki ayda 8 parselin daha kamulaştırılması sağlanmıştı. Kültür ve Turizm çalıştayının üzerinden geçtiği 1 yılda sadece 4 parselin daha kamulaştırılması şaşkınlık yarattı.

Başladığı gibi hızlı gitmeyen kamulaştırma işlemlerinde vatandaşların da evlerine yüksek meblağlar istediği öne sürüldü. 10 milyon TL ile planlanan 51 parselden şuana kadar sadece 12 evin kamulaştırılmasının gerçekleştirildiği bildirildi. Ünal’ın bakanlıktan ayrılmasıyla projenin çok yavaş ilerlediği iddia edildi.

 

TURİZMDE İSTEDİĞİMİZ HAMLEYİ YAPAMIYORUZ

Kahramanmaraş turizm anlamında beklediği atılımı bir türlü başarıyla sonuçlandıramadı. Yeni dünya konjonktüründe turizm kültür gezilerine kayarken, ortaya çıkmayan tarihi değerlerle Kahramanmaraş turizm payından her yıl milyonlarca lira kaybediyor.

Sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Kahramanmaraş, tarihi eserlerini bir türlü gün yüzüne çıkararak turizmde istediği noktaya gelemedi. Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal’ın Kültür ve Turizm Bakanı olmasıyla hareketlenen turizm yatırımları, Ünal’ın bakanlıktan ayrılmasıyla eski rölantisine geri döndü.

Kahramanmaraş’ın turizm açısından önemli bir yere sahip Germenicia antik kentine ait taban mozaikleri bundan tam 20 yıl önce kaçak kazı yapan bir vatandaşın kendi kendini ihbar etmesiyle ortaya çıkmıştı. Dönemin Emniyet Müdürü Ali Kalkan 1997 yılında basın mensuplarını alana götürerek çıkan mozaiklerin görüntüsünün çekmesini sağlamıştı.

Türkiye’nin o dönemdeki maddi gücü nedeniyle 2007 yılına kadar üstü kapatılan taban mozaiklerinden haberi olan dönemin Valisi Mehmet Niyazi Tanılır harekete geçerek dev hamlenin temellerini atmıştı.

Mozaiklerin ortaya çıkmasıyla bakanlık düzeyindeki ilk ziyaret dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ak Partili Ertuğrul Günay tarafından yapılmıştı. Bir dizi açılış için Kahramanmaraş’a gelen dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Günay taban mozaikleri yerinde incelemiş ve harekete geçme çağrısında bulunmuştu. Bakan Günay’ın şehirden ayrılmasıyla proje ertesi günü unutulmuştu. Günay’ın ziyaretinin ardından 5 yıl sonra 2014 yılında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, dönemin Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın davetiyle Kahramanmaraş’a gelerek Germenicia antik kentini ziyaret etmişti.

Gazetecilerin soruları karşısında bölgede sondaj çalışması yapıp bir envanter çıkartma talimatı verdiğini belirten Çelik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşüp, mozaiklerin bulunduğu alanlardaki evlerin kaldırılacağını belirtmişti. Bu proje uygulamayı beklerken Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal 24 Kasım 2015 tarihindeki kabinede Kültür ve Turizm Bakanı olarak açıklanması Kahramanmaraş’ın turizmde patlamaya yapacağına işaret olmuştu.

Özellikle ödenek yokluğu nedeniyle bir türlü istenilen seviyeye gelmeyen Germenicia antik kentine ait taban mozaiklerinin bir an önce gün yüzüne çıkması için Bakan Ünal’dan beklentiler yükseldi. Bakan Ünal ise bu beklentilere karşılık vererek istimlaklar için 10 milyon TL ödenek ayırdı.

Sadece Kahramanmaraş’ı değil tüm Türkiye’yi ilk defa çalıştaylarla tanıştıran Ünal, kendi bakanlık bürokratlarıyla Kahramanmaraş’a çıkarma yapmış ve 2016 Nisan ayında Kültür ve Turizm çalıştayını gerçekleştirmişti,.

Dönemin Valisi Mehmet Niyazi Tanılır’ın girişimleriyle Belediye, işadamları ve il özel idaresinin katkılarıyla istimlaklar başlamış ve 9 yılda 18 parsel alınabilmişti. Ünal’ın bakan olmasının hemen ardından iki aylık kısa sürede ise 8 parselin anında istimlak edilmesi ise mozaiklerin daha erken gün yüzüne çıkacağına yorumlanmıştı.

Bakan Ünal’ın talimatıyla Kahramanmaraş turizminin altyapısına harcanmak üzere 10 milyon TL kaynak tutulurken istimlaklerin ağırdan gitmesi vatandaşların tepkisine yol açtı.

Özellikle Ünal’ın Kültür ve Turizm Bakanlığından ayrılmasının ardından mozaiklerin gün yüzüne çıkarılmasının eski rölantisine düştüğü gözlemlendi.

Daha önce kamulaştırmanın olmamasının nedeni ödenek yetersizliğine bağlanırken, ödeneğin olup da bekletilmesi tepki gördü.

Eski Bakan Ünal’ın Germenicia antik kentindeki istimlak edilecek evlerin durumunu takip edip etmediği ise merak konusu oldu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x