Gübre Karekodlu ve Barkodlu takip sistemi ile izlenecek

Gübre Karekodlu ve Barkodlu takip sistemi ile izlenecek

İl, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü sistem sorumlularının katılımı ile Gübre Takip Sistemi (GTS) hazırlık toplantısı yapıldı.

23 Kasım 2017 - 01:25

Piyasaya arz edilen gübrelerin paketleme aşamasından son kullanıcıya kadar takibinin sağlanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca Hazırlanan, 06.04.2017 30030 sayılı resmi gazete Yayınlanarak Yürürlüğe giren, piyasaya arz edilen gübrelerin izlenmesine yönelik tebliğ (2017/17) kapsamında, piyasadaki gübrelerin paketleme açısından son kullanıcıya kadar takibinin sağlanmasına yönelik, ülke tarımında kullanılan gübrelerin taklit, tağşiş ve sahteciliğin önlenerek dağıtımının amacına uygun yapılması, güvenli şekilde kullanılması ve bu anlamda tarımsal verimliliği artırıp, yanlış gübre kullanımın önlenmesi ile gübre üretim ve tüketiminin kayıt altına alınabilmesi amacıyla “ Gübre Takip Sistemi (GTS)” kuruldu. GTS sistemde gübre üretici- ithalatçı firmalar 2D barkod ve karekod sistemi uygulayacaklar ve bu sistem aracılığı ile Bakanlığımız tarafından oluşturulan (GTS) üzerinden dağıtıcıdan kullanıcısı olan çiftçiye kadar bu sistem üzerinden gübre ve satışları yapılarak takip edilecektir. Gübre takip sisteminde, 01 Ocak 2018 tarihinde nitratlı gübreler ile organik gübrelerin uygulaması başlayacaktır. 01.07. 2018 tarihinde ise tüm gübreler sisteme dahil olacaktır. Tebliğ, piyasaya arz edilen gübrelerin paketleme aşamasından son kullanıcıya kadar takibine yönelik içerik ve ambalajların işaretlenmesiyle gübre dağıtıcılarının depo veya satış yerlerine kamera takılmasına ilişkin usul ve esasları içeriyor. Düzenlemeye göre, işaretleyici etiket ve karekod bulunmayan gübreler “güvensiz ürün” olarak değerlendirilecek.

 

GÜBRELERDE İZLENEBİLİRLİK İÇİN NELER YAPILACAK?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğe göre, gübrelerin izlenmesine ilişkin yeni uygulama ana hatlarıyla şöyle olacak: Üreticiler ve ithalatçılar piyasaya arz edilecek gübrelerde izlenebilirliği sağlayacak şekilde karekod ve DNA barkod içeren işaretleyici etiketli takip sistemini kurmak ve uygulamakla yükümlü olacak. Elektronik ürün kodları, ambalajlara ve içindeki ürüne de uygulanabilir olacak, ürünün teknik düzenlemeye uygunluğunu bozmayacak. Kurulacak takip sistemiyle ambalajların ve içindeki ürünün izlenebilirliği, eklenecek işaretleyici etiketle eşlenik olarak sağlanacak. Dağıtıcılar, depo veya gübre satış yerlerine izlenebilirliği sağlayacak şekilde kamera sistemini kurarak tebliğe uygun şekilde uygulanmasından ve sistemin işlemesi için gerekli altyapıyı sağlamaktan sorumlu olacak. Takip sistemi, Tarım Bilgi Sistemiyle entegre çalışacak. Takip sistemi ve kameralar Bakanlığa eş zamanlı olarak veri akışını sağlayacak şekilde tasarlanacak.

Ürünlerin, üreticiden son kullanıcıya kadar olan sevkiyat ve tesliminde, üzerindeki karekod okutularak işlem yapılacak.

 

AMBALAJLARA KAREKOD UYGULAMASI

Üreticiler, sahip oldukları tescilli tüm ürünlerin ambalajlarını paketleme aşamasında karekodla etiketleyerek kimliklendirecek. Karekod etiketi, ambalaj üzerindeki diğer bilgileri engellemeyecek şekilde iliştirilecek, seri numarası, üreticiye ait lisans, ürüne ait tescil, seri veya parti numarası, üretim tarihi, son kullanma tarihi bilgilerini taşıyacak. Karekodda bulunan bilgiler DNA barkod içinde de bulunacak ve karekodla eşlenik olacak. Üreticiler, izlenebilirliğin tam sağlanması için piyasaya arz edecekleri tescilli tüm ürünlerini işaretleyici etiketle kimliklendirecek. Kullanılacak işaretleyici etiket elektronik kodlama sistemine uygun olacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x