Özellikle pandemi dönemiyle birlikte, teknolojideki hızlı gelişmelerin de etkisiyle hayatımıza giren çevrimiçi egzersiz programlarına ilgi son yıllarda giderek artıyor. Ancak dikkat! Gerek vücudumuzun genel sağlığı gerekse kilo vermek amacıyla yapılan çevrimiçi egzersizler, kontrolsüz olduğunda fayda yerine zarar verebiliyor!
- Kontrolsüz egzersiz bu sorunlara yol açabiliyor!
- Mantar: “Kanserden korunmada ve kanser tedavisinde egzersiz ve fiziksel aktivite önemli”
SANKO Üniversitesi Hastanesi Onkoloji / Hemotoloji Bölümü Fizyoterapisti Mürşide Mantar, kanserden korunmada ve kanser tedavisinde egzersiz ve fiziksel aktivitenin önemli olduğunu söyledi.
- Prof. Dr. Ergun: “Kronik hastalığı olan engelli bireylerde sağlıklı yaşam için egzersiz anahtar rol oynamaktadır”
SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevin Ergun, kronik hastalığı olan engelli bireylerde sağlıklı yaşam için egzersizin anahtar rol oynadığını söyledi.
- Bel ağrısına karşı 7 etkili egzersiz!
Son bir yıldır günlük yaşam alışkanlıklarımızı derinden etkileyen yüzyılın salgın hastalığı koronavirüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle hareketlerimiz büyük ölçüde kısıtlanırken, iş yaşamının adeta ev ortamına aktarılması nedeniyle online toplantılar derken bilgisayar karşısında geçirdiğimiz saatler arttı; bu durum da pek çok kişide bel ağrılarını tetikledi.
- Terapötik Egzersiz Nedir? Ne işe Yarar?
Düzenli ve tekrarlı vücut hareketlerini içeren fiziksel aktivitelerin genel adı olan egzersizler, sağlığımız için büyük önem taşıyor. Kişilerin yaşadığı soruna göre yapması gerekli olan egzersizlerde farklılık göstermektedir.
- Yaşlılar için ömrü uzatan 4 egzersiz
65-74 yaş arası her dört kişiden sadece biri düzenli egzersiz yapıyor. Yaşlılar için düzenli egzersizin ömrün uzatılması dahil olmak üzere büyük faydaları vardır. İster caddede gezintiye çıkın, isterse evde basit egzersizler yapın ama hareketsiz kalmayın.
- Covid’e karşı akciğerleri geliştirmenin 4 etkili yolu
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla yayılan Covid-19’a karşı bağışıklık sisteminin güçlü olması gerektiğini hemen hepimiz biliyoruz. Peki, virüsle mücadelede akciğer kapasitesinin de çok önemli olduğunu biliyor muydunuz? Acıbadem Kadıköy Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Zekai Tarım, Covid-19’a karşı akciğerleri geliştirmenin 4 etkili yolunu anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
- Metabolizmayı hızlandırıcı egzersizler ve ipuçları
Daha sıkı, daha kuvvetli, daha esnek ve çok daha sağlıklı. Bu dört kelimenin birleşimi eminim ki kulağa çok hoş geliyor. Fakat bunlara ulaşmak için şimdiye kadar yaptıklarınızı düşündüğünüzde ve gerçekleşen sonuçları göz önüne aldığınızda kulağa hoş gelen bu dört kelime anlamını yitiriyor olmalı.
- Herkes spor salonuna yazılmak zorunda değil!
Bağışıklığı güçlendirmenin yolu doğru beslenme, doğru uyku düzeni ve doğru egzersizden geçiyor… Uzm. Dr. Füsun Özkutucu, “Herkes spor salonuna yazılmak zorunda değil, tedbirli giyinerek günde yarım saatlik bir yürüyüş yapmak bile bağışıklık sistemimiz için oldukça faydalı” diyor.
- Sağlıklı Gebelik için 5 Egzersiz Kuralı
Gebelik döneminde yapılan egzersizler anne ve bebek sağlığı için büyük önem taşıyor. Anne adayına kendini fiziksel ve ruhsal olarak iyi hissettiren egzersizler; özellikle bu dönemde sık karşılaşılan bel ve sırt ağrılarını, şişlik ve ödem ile uykusuzluk problemlerini de azaltıyor.
- Kadınların hayatını kabusa çeviriyor, aslında …
Uykuları kaçırıyor, kıyafet seçimini zorlaştırıyor, çalışma hayatını olumsuz etkiliyor, sosyal hayattan uzaklaştırıyor, cinsel yaşamdan soğutuyor… Dahası sık sık tekrarlayan ciddi enfeksiyonlara yol açabiliyor. Yaşam kalitesini oldukça düşüren bu sağlık sorununun adı; her 4 kadından birinde görülen, idrar kaçırma! Kadınlarda idrar kaçırma denildiğinde akla çözüm olarak ‘ameliyat’ geliyor.
- "1. Adana Estetik, Güzellik, Kozmetik, Spor, Egzersiz, Diyet Fuarı" açıldı
Adana Valisi Mahmut Demirtaş: "Türkiye'nin dünyada ilk 10'da yer aldığı güzellik ve estetik ekonomisinin büyüklüğü yaklaşık 2 milyar dolara ulaştı. Adana da ülkemizin güzellik sektörünün önemli üretim merkezlerinin başında gelmekte" dedi.
- Diz ağrılarına karşı 3 etkili egzersiz
Yanlış hareketler, fazla kilo, hareketsiz yaşam tarzı, ilerleyen yaş hatta topuklu ayakkabılar derken vücudumuzun yükünü taşıyan dizlerimiz bir bakmışsınız alarm vermeye başlamış! Ülkemizde ve dünyada diz ağrıları en çok şikayet edilen ağrılar arasında yer alıyor.
- Meme ameliyatından sonra kaçınılması gereken 6 egzersiz
Meme ameliyatı yaptırmayı planlıyorsanız altı haftalık bir iyileşme döneminin gerektiğini bilmelisiniz. Bu süre içerisinde spor salonlarından uzak kalmanız gerekeceğini unutmayın.
- Ramazanda En İdeal Egzersiz Yürüyüş
DoktorTakvimi.com uzmanlarından Uzman Fizyoterapist Recep Lokmaoğlu, sağlık sorunu olmayan kişilerin Ramazan ayında da spor yapabileceğini söylüyor.Ramazanda sağlıklı yaşam için en kolay ve ideal olan egzersizin iftar öncesi veya iftardan 1-2 saat sonra yapılacak yürüyüşler olduğunu hatırlatan Lokmaoğlu, oruçluyken gereğinden fazla ve zamansız yapılacak egzersizin yararından çok zararı olacağının da altını çiziyor.
- Ramazan’a özel egzersiz uyarıları
Sağlıklı yaşam şeklinin en temel unsuru olan düzenli hareket, egzersiz ve spora oruç ile birlikte sıklıkla ara veriliyor. Oysa bazı kurallara dikkat etmek kaydıyla oruç tutmak egzersiz yapmaya engel teşkil etmiyor; hatta fayda sağlıyor. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut, Ramazan’da egzersiz yaparken dikkat edilmesi gereken saatleri ve doğru egzersizin püf noktalarını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
- Bu egzersizlerle sağlıklı yaşlanmak mümkün!
İnsan ömrü uzuyor, uzadıkça sağlıklı ve fit olabilmek daha da önem kazanıyor. Peki, yaş aldıkça fiziksel aktivite dozunu azaltmak mı gerekiyor? Herbalife Nutrition Global Sporcu Performansı ve Fitness Eğitimlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Samantha Clayton ileri yaşlarda sağlıklı kas ve kemik yapısına sahip olabilmek için gereken ideal egzersizleri açıklıyor.
- Ramazan Ayında Egzersize Yer Açın!
Ramazan ayında doğru beslenme tarzı ve doğru egzersizler ile metabolizmanın yavaşlamasını engellemek ve kilo almadan oruç tutabilmek mümkün! İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, açıkladı.
- Diyabet Tedavisinde Egzersiz İlaç Değerinde
En sık fazla kilolu ve hareketsiz kişilerde görülen diyabetin önlenmesinde kilo kaybı ve düzenli egzersiz çok önemli. Obezitenin sadece şeker hastalığı değil, hipertansiyon, inme, safra kesesi hastalıkları ve hatta bazı tür kanserlerde de görülme sıklığını arttırdığını söyleyen Liv Hospital Ulus Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Demet Yetkin, diyabet tedavisinde kullanılan şeker düşürücü ilaç tedavileri kadar kilo kontrolü ve egzersizin çok önemli olduğuna dikkat çekiyor.
- Sağlıklı kilo vermek için ne yapmalı?
Türkiye Fizyoterapistler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Fizyoterapist Furkan Aksungur, ‘’Sağlıklı kilo vermek için ne yapmalı?’’ Sorusuna cevap verdi.
- Türkiye’de Her Yıl 160 Bin Kişi Kansere Yakalanıyor
Modern çağın en sık görülen ve hayati riske neden olan hastalıklardan biri olan kanser, tüm dünyada hızla artıyor. Ülkemizde de her yıl 160 bin kişiye kanser teşhisi konuluyor. Erken teşhis ve tedavideki yeni gelişmeler bu korkutucu hastalığın tedavi edilmesine olanak sağlıyor.
- Çok Ayakta Kalmak ve Fazla Kilolar Varis Nedeni
Gün içinde ayakta fazla kalan kişilerin hastalığı olarak bilinen ve kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülen varis, en sık görülen damar hastalıklarının başında geliyor.
- Egzersiz, yüksek tansiyondan koruyor!
Yüksek tansiyon; kalp krizi, felç, böbrek hastalıkları, kalp yetmezliği vb. hastalıklara yol açıyor. Yüksek tansiyona sahip kişilerde, ilaçların düzenli kullanımı ve takibinin hayati önem taşıdığını vurgulayan uzmanlar; egzersizin tansiyon üzerindeki önemine dikkat çekerek, 35 yaş sonrasında yapılacak güvenli egzersizleri de sıralıyor.
- Adet Öncesi Sendromuna Karşı Önleminizi Alın
Canınız hiçbir şey yapmak istemiyorsa, kendinizi sinirli, yorgun ve kaygılı hissediyorsanız, bir yandan baş ve karın ağrısıyla, bir yandan kabaran iştahınız ve şişen vücudunuzla mücadele ediyorsanız, adet öncesi sendromuyla karşı karşıya olabilirsiniz. Birçok kadın adet öncesi günlerde buna benzer fiziksel veya ruhsal değişiklikler hissediyor. Aydan aya ortaya çıkan bu değişiklikler kadınların günlük hayatını oldukça zorlaştırıyor.
- Haftada birkaç kez egzersiz yeterli değil
Koşmanın ya da yürümenin ağırlık kaldırmadan etkili bir şekilde yaşlanma belirtilerini yavaşlattığını belirten uzmanlar, günde 6 saat oturan kadınların üç saat oturanlara göre % 10 daha fazla kansere yatkın olduğuna dikkat çekiyor. Haftada birkaç kez 30-45 dakika egzersiz yapan kişinin hareketsiz bir yaşamı olduğunu belirten uzmanlar, haftada en az 150 dakika kalp hızını artıracak yürüyüş ya da bisiklete binmek gibi aerobik egzersiz yapılmasını öneriyor.
- Asıl yorgunken egzersiz yapın!
Modern yaşamın bacaklardaki izleri varisler. Eskiden öğretmen veya doktor hastalığı olarak bilinen varis, günümüzde ofiste saatlerce hareketsiz oturarak çalışan kişilerin de kâbusu oldu. Sadece uzun süre ayakta kalmak değil, sürekli oturmak da varis sebebi olarak karşımıza çıkıyor. Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Çaynak, tüm günü sabit bir şekilde ayakta veya oturarak geçirenleri uyarıyor: “Asıl yorgun olduğunuzda egzersiz yapın! Ayaklarınızı günde 3 kez, 5’er dakika 70 derece yukarı kaldırın!”
- Düzenli egzersiz stresi azaltıyor, hafızayı güçlendiriyor
Beyin hücrelerindeki yaşlanmayı durdurmanın, hiç değilse yavaşlatarak eski performansı korumanın bir yolu var mıdır? Bu soru uzun yıllardır araştırmacıları meşgul ediyor. Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi İsmet Tamer, düzenli egzersizin beyin fonksiyonları ve hafıza üzerindeki etkisini anlattı…
- Beden ve ruh sağlığınıza en büyük yatırım egzersiz!
Fiziksel aktivite ve hareketli yaşam, beynimizi ve mental sağlığımızı da olumlu etkiliyor. Ciddi mental sorunların yaşam süresini kısalttığını vurgulayan uzmanlara göre, mental sağlığı korumak için sağlıklı ve dengeli beslenmek, kilomuza dikkat etmek ve düzenli egzersiz yapmak gerekiyor.
- Ramazan’da egzersiz yaparken nelere dikkat edilmeli?
Düzenli egzersiz yapanlar için Ramazan ayında beslenme, ayrı önem taşıyor. Gıda, beslenme ve sağlık konularında geliştirdiği projelerle toplum sağlığının geleceğine yatırım yapan Sabri Ülker Vakfı da, spor yapanların iftar ve sahurda tüketmesi gereken gıdaların yanı sıra Ramazan’da egzersiz yaparken dikkat edilmesi gerekenlere dair ipuçlarını paylaşıyor.
- Hareketsiz yaşam ve yanlış egzersiz sakatlayabilir
Tüm günü oturarak, araba kullanarak ya da ayakta çalışarak geçiren kişilerde zamanla birtakım ortopedik rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Yeterli fiziksel aktivitede bulunmamak, ağır çanta kullanmak ve yanlış ayakkabı seçimi, kas ve iskelet sistemi hastalıklarına yol açıyor.
- Vücudunuzun kışın da egzersize ihtiyacı var!
Vücudunuzun formda kalması için, aktif bir yaşam sürdürmek şart. İstediğiniz vücuda kavuşmak içinse doğru bir aktivite planı olmazsa olmaz. Herbalife Global Fitness Eğitim Direktörü Samantha Clayton, geliştirdiği uzun vadede uygulanabilir planlarla hedefinize adım adım ulaşmanın sırlarını paylaşıyor…
- Hangi egzersiz, hangi sıklıkla yapılmalı?
Hem genel sağlığımızın korunmasında hem de hastalıklarla savaşmada egzersizin de ilaç gibi geldiği bir gerçek. Dolayısıyla 7’den 77’ye herkesin fiziksel olarak aktif olması sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarından biri. Acıbadem Ankara Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Serkan Duyuler, özellikle de kalp sağlığımızın korunmasının temelinde düzenli egzersizin bulunduğunu söylüyor. Ancak doğru şekilde, doğru sürede ve doğru egzersizle...
- Aşırı egzersiz hasta ediyor
Yapılan çalışmalara göre düzenli egzersiz kalpten kemik sağlığına kadar vücuttaki bütün sistemleri olumlu yönde etkiliyor. Fakat bilinçsizce yapılan aşırı spor sağlığı olumsuz etkileyebiliyor.
- Kilo almak isteyenlere egzersizle form tutma ipuçları
Her insan hayatının belli dönemlerinde kilolarıyla problem yaşayabiliyor. Kilo sorunu; yaşın ilerlemesi, çeşitli sağlık sorunları ve çevresel etkiler nedeniyle giderek artıyor. Sağlıklı beslenme ve egzersiz düzeni konusunda genellikle zayıflama üzerinde duruluyor ancak kilo almak da kilo vermek kadar zor olabiliyor.
- Düzenli Egzersiz Erken Menopoz riskini azaltıyor!
Havalar ısınmaya başlamışken, kış ayından yorgun çıkan metabolizmanızı harekete geçirmenin tam zamanı… Dünya Sağlık İçin Hareket Günü’nde Hastane Derindere İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yusuf Gündüz’le sağlıklı kalmanın en kolay yolu olan hareketi hayatınıza dahil ettiğinizde nelerin değişeceğini/yoluna gireceğini konuştuk…
- Mideniz çöplük değil, en değerli hazinenizdir
Diyetisyen Sevgi Sevmez; “Midemiz çöplük değil; besin çöpe gidecek diye çocuğumuzun tüketmediği şeyleri yemek zorunda değiliz. En değerli biziz. Biz kendimize faydalı olup sağlıklı bir şeyler elde edebilelim ki uzun vade de etrafımızda ki insanlara da fayda sağlayabilelim” dedi.