Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü olarak öne çıkıyor. Hastalığın nedenleri ve tedavisine yönelik araştırmalar da beslenmenin hem kanser gelişiminde hem de tekrarlama riskinde artışa neden olduğunu ortaya koyuyor.
- Obezite, meme kanseri riskini artırıyor!
- Aşılar menenjitten koruyor!
Yüksek ateş, ense sertliği, baş ağrısı ve bilinç bozukluğu gibi belirtiler gösteren menenjit, zamanında tedavi edilmezse işitme kaybı, kalıcı nöbetler, zihinsel bozukluklar ve felce neden olabiliyor.
- Oruç tutarken bağışıklığınızı da kuvvetlendirin
Pandemi tüm hayat akışımızı değiştirdiği gibi Ramazan ayını da etkiledi. Kalabalık iftar sofraları kurulamadı, her yaştan aile üyeleri bir araya gelemedi. Ancak oruç döneminde dikkat edilmesi gereken noktalar hep aynı kaldı.
- Pandemi döneminde sağlıklı beslenmenin tüyoları
Pandemi nedeniyle evde kalmak ve hareketsiz yaşam tarzı bir yandan kilo almamıza diğer yandan da fazla kilolar nedeniyle duygusal olarak olumsuz etkilenmemize neden oluyor. Sağlıklı beslenmek hem Covid-19’dan korunmaya, hastalığın daha kolay atlatılmasına hem de bu olumsuz duyguları önlemeye yardımcı oluyor. Peki, pandemi kilolarını önlemek için ne yapmalı, hangi besinleri tercih etmeli?
- Beyin ölümü ile bitkisel hayat farkı yeterince bilinmiyor!
Organ bağışı, nakil sırasında yıllarca beklemek zorunda kalan hastaların ve hasta yakınlarının kıymetini en iyi bildiği konular arasında. Sağlık Bakanlığı verilerine göre şu anda yaklaşık 25 bin kişinin organ beklediği ülkemizde organ nakil oranları ne yazık ki gelişmiş ülkelerdeki oranların çok altında.
- Bağışıklık sistemini güçlendiren bu dörtlüye dikkat!
Özellikle eğitim hayatına kademeli geçişin ardından anne babalar çocuklarını Covid-19 salgınından korumak için bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarını arıyor. Çeşitli vitamin ve mineral takviyeleri önerileri havada uçuşuyor.
- İnme, gelmeden önce uyarıyor
Yorgunluğa, uykusuzluğa bağlanan kimi şikayetlerin inme habercisi olabileceğini biliyor musunuz? Bilinç bulanıklığı, çift görme, dengesizlik, baş dönmesi gibi bazı uyarıcılarla kendini ortaya koyan geçici beyin felci, bu sorunların kısa sürede düzelmesi nedeniyle dikkate alınmıyor.
- Aile öyküsü riski 3 kat yükseltiyor
Meme kanseri, günümüzde giderek artan sayıda kadını etkileyen bir hastalık. Acıbadem Adana Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cemil Dalay, meme kanserinin kadınlarda görülen tüm kanserlerin yüzde 30’undan fazlasını oluşturduğuna dikkat çekerek “Meme kanseri, üzerinde önemle durulması gereken bir halk sağlığı sorunudur. Bireysel ve toplumsal olarak büyük yaralar açar. Bu nedenle toplumun bilinçlenmesini sağlamak önemli” diyor.
- Osteoropoz belirti vermeden ilerliyor!
Kötü beslenme, hareketsiz yaşam, kalsiyum ve D vitamini ihtiyacının karşılanamaması, kemik hırsızına yani osteoporoza davetiye çıkarıyor. Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz, kemiklerin kalsiyumunu kaybederek zayıflamasına ve kolay kırılmasına yol açıyor. Bütün dünyada yaşam süresinin uzaması ve artan yaşlı nüfus nedeniyle osteoporoza bağlı kırıklar giderek daha sık görülen bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor.
- Menopoz yakınmalarına özel öneriler
Menopoz bir zamanlar kadınlar için neredeyse “kadınlığın hatta hayatın sona ermesi” anlamına geliyordu. Öyle ki, “kadınların ortak kabusu” olarak değerlendirilen bu dönem, “yaşlandıran, kas ve kemikleri eriten, gençliği alıp götüren" bir hastalık gibi görülüyordu. Ancak ortalama yaşam süresinin uzaması, kadın sağlığı konusundaki bilgilerin artması ve toplumsal farkındalık sayesinde kadınların adetten kesildiği menopoz dönemi artık hayatın sağlıklı bir evresi olarak kabul ediliyor.
- Omurga sağlığını korumanın püf noktaları
Uzun süreli hareketsizliğe dayalı olabilen çalışma ortamları, ayaktayken, otururken ya da uzanırken dikkat etmediğimiz duruşumuz, hayat kalitemizi bozan bel ve boyun ağrıları, fıtıklar ya da sağlıksız bir omurga yapısına neden oluyor. Pandemi sürecinde egzersiz ve hareketten uzak kalmak da bu sorunları besleyen önemli bir neden olarak karşımıza çıkıyor.
- Covid-19’a karşı ilk ve etkili yöntem: El Yıkama…
Solunum yolu enfeksiyonları ile ishalli hastalıkların bulaşmasının önlenmesinde temel etken olan el hijyeni, sıkça hatırlatılan konuların da başında geliyor. Öyle ki yemekten önce ve tuvaletten sonra sabunla el yıkamayı alışkanlık haline getirerek hastalanan çocuk sayısının belirgin olarak azaltılmasının ve solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı ölümlerin yüzde 25 oranında önlenmesinin mümkün olacağı belirtiliyor.
- Bebeğin ilk aşısı anne sütü
Anne sütü yeni doğan bebeğin ihtiyacı olan tüm besin ve sıvıyı karşılıyor, bebeğin gelişimini en yüksek düzeye çıkarırken emziren annenin de çeşitli hastalıklardan korunmasını sağlıyor.
- Eklemlerin sinsi düşmanı: Artrit
Çocuklar dahil her yaştan insanı etkiliyor ancak yaşla birlikte görülme sıklığı artıyor. Öyle ki her beş hastadan 3’ü 65 yaş üstü... Kelime anlamı “eklem iltihabı” olan artrit, nüfusun giderek yaşlanmasına bağlı olarak daha fazla kişide ortaya çıkıyor.
- Yaşlıların mutluluk kaynağı; aile!
Yaşlılıkta yalnızlık duygusu depresyon ve bunama ihtimalini de artırıyor. Acıbadem Adana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zümrütdal, ülkemizde mutlu olduğunu belirten yaşlıların oranının yüzde 58.6 olduğunu ve yaşlıların mutluluk kaynağı olarak aileyi gösterdiklerini belirtti!
- Körlüğün yüzde 80’i önlenebilir nedenlere bağlı
Dış dünyaya açılan kapımız; gözlerimiz, hayatımızı kaliteli bir şekilde devam ettirmemizde de büyük rol oynuyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ise tüm dünyada 280 milyon kişi görme engeli yaşıyor.
- Gözün Sinsi Düşmanı: Glokom
Dünya genelinde milyonlarca kişiyi etkileyen glokom, göz tansiyonu yüksekliği ile beraber retina, yani ağ tabakasında gangliyon hücrelerinin hasar görmesi sonucu ortaya çıkıyor.
- Kanser hastalarına sağlıklı beslenme önerileri
Çağın hastalığı kanser giderek artıyor. Araştırmalar kanserden ölümlerin yüzde 30’undan fazlasının aşırı şişmanlık, yetersiz sebze ve meyve tüketimi, fiziksel egzersiz eksikliği ile sigara ve alkol kullanımından kaynaklandığını ortaya koyuyor. Ülkemizde de giderek daha fazla görülür hale gelen kanser hastalığı sırasında nasıl sağlıklı beslenileceği tedavi gören hastaların üzerinde en çok durdukları konulardan biri.
- Kim Korkar Kolonoskopi’den!
Tıptaki baş döndüren ilerlemeler insan ömrünü ve hayat kalitesini artırırken bir yandan da sağlık sorunlarının görülme aralığını genişletiyor. Stres, çevresel faktörler ve beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler artık her yaş grubunu etkilese de özellikle sindirim sistemi rahatsızlıkları genellikle 50 yaş civarında daha belirgin hale geliyor.
- Sinsi tehlike: KOAH
Sigaranın birebir ilişkili olduğu hastalıkların başında gelen Kronik Obstüriktif Akciğer Hastalığı (KOAH), günümüzde en büyük hastalık ve ölüm nedenleri arasında yer alıyor.