Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Zerdeçal ile özellikle de karabiberle birlikte kullanılması zerdeçal içindeki faydalı kurkumin maddesinin 2000 kat daha aktif olmasını sağlar” dedi.
- Zerdeçalın 11 faydası
- Büyükşehir’den Alzheimer Günü’nde Gönüllere Dokunan Ziyaretler
Büyükşehir Belediyesi Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğü ekipleri, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde farkındalık oluşturmak ve hastalığa dikkat çekmek için Alzheimer hastalarını ziyaret etti.
- Alzheimer Gününde Anlamlı Ziyaret: “Sevgi Unutulmaz”
Büyükşehir Belediyesi ekipleri, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla hasta bireylere hanelerinde farkındalık ziyareti gerçekleştirdi. “Sevgi Unutulmaz” temasıyla gerçekleştirilen ziyareti memnuniyetle karşılayan aileler, ekiplere teşekkür etti.
- Kentler Alzheimer Olabilir mi?
Kahramanmaraş’ın sorunlarını farklı perspektifte ele alan Mimarlar Odasının Yayın Organı Tavernaküler ‘Kentsel Hafıza Mekanı’ temasıyla çıktığı yeni sayısında Büyükşehir Belediyesinin bazı uygulamalarına yaptığı karikatür çalışmasıyla ayrı bir boyuta taşıdı.
- Alzheimer ve Demans hastalarına dijital destek
Adıyaman Belediyesi ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından ortak geliştirilen uygulama sayesinde Alzheimer ve Demans hastaları için akıllı saat ile mobil takip uygulaması geliştirildi.
- Dr. Onultan: Hareketsiz yaşam ‘Alzheimer’ riskini 2 kat artırıyor
Nöroloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Onultan, Alzheimer riskini azaltmak için hareket etmenin önemine dikkat çekerek, “Spor yapamıyorsanız bile hareket edin. Amerika ve Kanada’da yapılan çalışmalar da gösterdi ki yemek, temizlik gibi ev işleri bile riski azaltıyor” dedi.
- Prof. Özge’yle “Alzheimer Hastası İle Yaşamak”
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen ‘Yaşlı Bakım Eğitimleri’ semineri 22 Haziran Salı günü (yarın) Prof. Dr. Aynur Özge’nin konuk olacağı çevrimiçi programla devam edecek.
- Büyükşehir Alzheimer Farkındalığı Projesinde Öncü Oldu
Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yapılan Alzheimer farkındalığı projesi “UseOrLose”, yurtiçi ve yurtdışı ortaklarıyla kapanış toplantısını gerçekleştirdi.
- Büyükşehir’den Farkındalık Çalışması
Büyükşehir Belediyesi koordinatörlüğünde paydaş kurumların katılımı ile Use or Lose (kullan veya kaybet) Projesi kapsamında Alzheimer ve Demans Hastalarına yönelik Terapi Aktivite Rehber Kılavuzu Tanıtım Toplantısı online olarak gerçekleştirildi.
- Covid-19 Alzheimer hastalığını ilerletiyor!
Covid – 19 genç, yetişkin ve ileri yaşta binlerce insanın sağlığını olumsuz yönde etkiledi. Uzmanlar salgına yakalanan bazı bireylerde beyin tutulumu meydana geldiğini belirtirken, Covid – 19’un Alzheimer hastalığını çok hızlı bir şekilde ilerlerlettiğine işaret ediyor.
- Bu beslenme tarzı, Alzheimer belirtilerini hızlandırıyor
Alzheimer’da ileri yaş ve genetik faktörlerin yanı sıra hayat tarzı ve beslenmenin önemli risk faktörleri arasında olduğunu belirten uzmanlar, kırmızı ete dayanan, bol kolesterollü, yağlı bir beslenme tarzının Alzheimer belirtilerini hızlandırdığına dikkat çekiyor. Uzmanlar, sosyal izolasyon nedeniyle pandemi döneminin Alzheimer hastalarını olumsuz etkilediğini de vurguladı.
- Süper yaşlılık mümkün
Beynini doğru kullanan ileri yaştaki kişilerde “süper yaşlılık” denilen durumun ortaya çıktığını kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Kişi 80 yaşında fakat müthiş zeki, müthiş enerjik, müthiş bir muhakeme gücüne sahip oluyor. Mimar Sinan da en büyük eserini 80 yaşından sonra yapmış” dedi.
- Koronavirüste Demans ve Alzheimer hastalarına dikkat
Özellikle 65 yaş üzeri Alzheimer ve demans hastalığı olan bireyler için karantina durumunun ciddi sıkıntılara yol açabileceğini belirten uzmanlar, “Bu hastaların insanlarla etkileşimleri kaybolduğunda hastalık süreçleri hızlanma eğilimi gösterebilir” uyarısında bulunuyor. Uzmanlar bu hastaların bakımevleri ya da bakımlarına özen gösterebilecek yakınlarının evinde kalmaları gerektiğine dikkat çekiyor.
- Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolu balıktan geçiyor
Koronavirüs pandemisiyle mücadele etmenin ilk koşulu doğru beslenerek vücudun savunma mekanizması bağışıklık sistemini güçlü tutmak.
- Koku alamama beyin hastalıklarının habercisi olabilir
Koku alma problemi birçok insanın yaşadığı bir durum ve sıradan bir durum gibi görünse de birçok beyin hastalığının habercisi olabilir. Koku alamamanın ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Selçuk Göçmen, “Özellikle 60 yaş üzerindeki kişilerde azalan koku hissi, kafa travması ve tümör gibi beyin hastalıklarının belirtisi olabilir” açıklamasında bulundu.
- Alzheimer aktivite rehber kılavuzunda son aşama
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi koordinesinde yürütülen Erasmus + Yetişkin Eğitimi Stratejik Ortaklıklar Programı kapsamında beşinci toplantısı Bulgaristan’da gerçekleştirilen projede Rehber Kılavuzu basım aşamasına geldi.
- Emans Hastalarında ''Lady Diana'' Etkisi
Demans hastalığı ile başa çıkmada “Lady Diana etkisi” önemli rol oynuyor… Ülker: “Demansta hastayı anlamak ve doğru iletişim önemli; hastayla göz teması kurulmalı, boy olarak küçükse çömelerek veya oturarak mümkün olduğunca aynı göz hizasına gelinmeli; kişiye ismi ile hitap edilmeli, akılcı ve ihtiyatlı konuşulmalı…”
- Büyükşehir Polonya’da bilgilendirme yaptı
Büyükşehir Belediyesi’nin 65 yaş ve üstü yaşlılar ve Alzheimer başlangıcı hastalara yönelik AB hibeli projesinin dördüncü toplantısı Polonya’da düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi Proje Koordinatörü katılımcıları projenin işleyişi hakkında bilgilendirdi.
- Düzenli tüketilen kahve, kanseri önlüyor!
Kahve, birçok insanın vazgeçilmez içeceklerinden biri. Arkadaş sohbetlerinin vazgeçilmezi kahvenin insan vücuduna büyük etkileri var. Diyetisyen Melda Demiröz, düzenli kahve tüketiminin kanser gibi hastalıklara karşı vücut direncini artırdığını söyledi.
- Demans Hastalığında erken tanı önemli
Ülker:‘’Demans hastalığında erken tanı, teşhisi kabul etmek ve profesyonel yardım almak çok önemli.’’
- Zerdeçal kanserin önlenmesi ve tedavisinde kullanılıyor
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Aile Hekimi ve Homeopati Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran: "Birçok kronik hastalığa karşı koruyucu ve destek tedavisi olarak zerdeçal kullanılıyor. Özellikle içerdiği curcumin maddesi sayesinde kanserin önlenmesi ve tedavisinde kullanılan zerdeçalın, kanser özelinde kişinin tedavisine yardımcı olduğunu gösteren çalışmalar mevcut"
- Balık tüketimi kalp hastalığı felç ve Alzheimer riskini düşürüyor
Balık her yaştan insanın rahatlıkla tüketebileceği, en sağlıklı protein kaynakları arasında yer alıyor. Zengin Omega 3 yağ asitleri ile birlikte D vitamini, selenyum ve iyot içeriyor, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyor. Türkiye 3 tarafı denizlerle kaplı bir ülke olmasına rağmen balık tüketimi ne yazık ki istenilen düzeyde gerçekleşmiyor. Memorial Wellness Beslenme Danışmanı Dyt. Ceren Çetin Asdemir, balık tüketmenin sağlığa olan faydaları hakkında bilgi verdi.
- Alzheimer'ın ilk belirtileri 20 yıl önce başlıyor
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu: "Nörodejeneratif hastalıkların, hızla değişen nüfus yapısı nedeniyle özellikle gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkması ön görülüyor"
- Alzheimer’dan koruyan öneriler!
Alzheimer’ın bilinenin aksine sadece yaşlılık döneminde değil, erken yaşlarda da ortaya çıktığını belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, erken Alzheimer’ın 30’lu yaşların sonundan itibaren başlayarak 60’lı yaşlara kadar görülebileceğini söylüyor. Tanrıdağ, “Hastalıkla ilgili efsanelere inanmayın, yalnız yaşamayın, eve kapanmayın, yaşınızın insanı olmayın, statünüzden sıyrılın, dünyanın merkezinde oturmaktan vazgeçin” gibi önemli önerilerde de bulunuyor.
- Alzheimer hastalığına dikkat çekildi
Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Yetişkin Eğitimi Stratejik Ortaklar Toplantısı’nın üçüncüsü Yunanistan’ın Trikala şehrinde gerçekleştirildi.
- Sakin bir hayat, Alzheimer riskini artırıyor
Erken emekli olacağım, domates yetiştireceğim diye kırsal yörelere gitmemek gerekiyor! Uzmanlar uyarıyor: Bu durum sosyal izolasyon ve beyin uyarımı üzerinden Alzheimer riskini yan bir faktör olarak artırabiliyor. Alzheimer’ın yaşlanmaya bağlı bir hastalık olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, Alzheimer’de içe dönük bir yaşam tarzının, kendini uyaranların dışında tutmanın, gündelik hayatta hep alışılmış rutin şeyleri yapmanın sakıncalı olduğuna dikkat çekiyor.
- Alzheimer'dan Korumak ve Korunmak İçin 9 Öneri
Yaşam kalitesi ve süresini önemli ölçüde düşüren hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alan Alzheimer, dünyada 50 milyona yakın kişide görülüyor. 2050 yılında bu sayının 110 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.
- Gözden Alzheimer Teşhisi Mümkün
Birçok hastalığın erken teşhisinde önemli bir yol gösterici olan gözlerimizden beynimiz ile ilgili de önemli bilgilere ulaşmak mümkün.
- Alzheimer’lıların evden çıkması gerekiyor
Beykoz Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Gülten Kaptan Ateşoğlu, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, hastalığın seyrini yavaşlatmak için önemli açıklamalarda bulundu. Ateşoğlu, “Hastaları ‘Alzheimer’lı diyerek izole etmek çok yanlış. Bir bireyi, bağımsızlığını koruyarak aktif tutmak ve yaşanan en büyük sıkıntı olan dışarı çıkamama sorununu olabildiğince ortadan kaldırmak çok önemlidir” diye konuştu.
- Öğrenme çabası, Alzheimer’a karşı en önemli silah
Çağımızın korkulan hastalıklarının başında Alzheimer geliyor. Nüfusun yaşlanmasıyla orantılı bir şekilde artış gösteren hastalığın 2050 yılında görülme sıklığının 2 kat artış göstereceği öngörülüyor.Uzmanlar, kişilerin sürekli bir öğrenme çabası içinde olmasının beyni genç tuttuğunu, Alzheimer’a karşı en önemli silah olduğuna dikkat çekiyor.
- Alzheimer Hakkında Bilmedikleriniz!
Hepimizin bildiği bir şey var ki o da; bulmaca çözmenin hafızayı güçlendirdiği yani Alzheimer riskini azalttığı. Ancak Albert Einstein Tıp Koleji’nin yaptığı Dünyaca ünlü bir çalışma; bulmaca benzeri uğraşların Alzheimer önlemede düşük etkiye sahip olduğunu, müzik eşliğinde dans etmenin hafızayı çok daha güçlendirdiğini söylüyor!
- Alzheimer ile ilgili doğru bilinen 10 yanlış!
Modern çağın korkulan hastalığı Alzheimer… Çoğunlukla ileri yaşta ortaya çıkıyor. 65 yaşından itibaren görülme sıklığı yüzde 10 olurken, bu oran 85 yaş üzerinde yüzde 50’lere ulaşıyor.
- Erken Uyarı Sistemiyle Alzheimer’a ‘Alarm’ Kurun
- İşitme Kaybı Alzheimer’ı hızlandırıyor!
Yüksek sesle müzik dinleme alışkanlığından ilerleyen yaşa hatta viral enfeksiyonlara dek birçok etken işitme kaybına yol açabiliyor.
- Uykusuzluk, depresyon ve Alzheimer habercisi olabilir
Uykusuzluk, uykuya dalamama ya da uykuya daldıktan sonra çabuk uyanma psikiyatrik ya da nörolojik sorunların habercisi olabilir. Özellikle depresyon, Alzheimer ve Parkinson’da uykuya dalma ve sürdürme bozukluğu görülebileceğini belirten uzmanlar, uyku sorunlarında kişiye özel tedavinin önemini vurguluyor. Uzmanlara göre yatmadan kısa süre önce çay ve kahve tüketmekten kaçınmak, yatağa elektronik cihaz sokmamak gerekiyor.
- Alzheimer'dan Korunmak İçin Altın Değerinde Öneriler
Alzheimer hastalığı giderek toplumda daha tanınır hale geldiği halde tanı sıklıkla gecikir. Bunun en önemli nedeni, “unutkanlığın yaşlılığın doğal bir parçası” olduğunun düşünülmesidir.
- Alzheimer kadınların kişiliğini değiştiriyor
Unutkanlık ve bilgi kaydında zorlukla ortaya çıkan, sadece hastayı değil, yakın çevresini de etkileyen Alzheimer, kişilik değişimine de yol açıyor. Uzmanlara göre, sağlıklı olduğu dönemde sosyal ve kültürel baskılar nedeniyle kişilik özellikleri ortaya çıkmadan yaşayanlarda hastalıkla beraber zamanında ortaya koyamadıkları kişilik özellikleri ortaya çıkıyor. Bu durumu daha çok kadınlar yaşıyor.
- Alzheimer’den değil, geç kalmaktan kork!
Prof.Dr. Oğuz Tanrıdağ, Alzheimer hastalığını tüm yönleriyle ele aldığı kitabında erken teşhisin önemine dikkat çekiyor. Alzheimer’ın yaşam tarzıyla çok yakından ilişkili olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Tanrıdağ, depresyon tanısı, erken emeklilik, eğitim düzeyinin düşük olması, kronik alkol kullanımı, tansiyon ve şeker yüksekliği ve kafa darbeleri gibi etkenlerin Alzheimer'e yakalanma riskini artırdığını belirtiyor. Kitapta Alzheimer’dan korunmada etkili olacak 15 öneri de paylaşılıyor.
- 1 Dakikada 14 kelime üretemiyorsanız
Yakın akrabanın veya sık kullanılan bir eşyanın ismini hatırlayamamak, bunama veya Alzheimer belirtisi olabiliyor. Bunama deyince akla ilk gelen bu tür lisan belleğindeki zayıflıkların yanında, çok iyi bilinen bir adresin tarifini yapamamak ya da mutfak yerine başka bir odaya gitmek gibi basit reflekslerin eksikliği, bunamanın erken işaretleri arasında yer alabiliyor.