Anne sütü ilk 6 ay bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan tüm besin öğelerini içeren, kolaylıkla sindirilebilen ve enfeksiyonlardan koruyan önemli bir besin. Anne sütünün oda sıcaklığında 3 saat, buzdolabında 3 gün ve buzlukta 3 ay boyunca güvenli bir şekilde saklanabilir.
- Anne sütünün 5 önemli faydası
- Menopozu rahat atlatmanın 5 yolu
Menopoz, bir kadının yumurtalıklarının işlevini yitirmesi sonucu hiç adet görmediği dönem olarak tanımlanabilir.
- Zerdeçalın 11 faydası
Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Zerdeçal ile özellikle de karabiberle birlikte kullanılması zerdeçal içindeki faydalı kurkumin maddesinin 2000 kat daha aktif olmasını sağlar” dedi.
- Cevizin 6 faydası
Ceviz, lezzetli tadı ve doyuruculuğu sayesinde en popüler kuru yemişler arasında yer alıyor.
- Ramazan’da kaçınılması gereken 6 hata
Ramazan ayında normal beslenme düzeni değişiyor, iftar ve sahur ile öğün sayısı sınırlanıyor. Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin hem fiziksel sağlığı koruduğunu hem de oruç tutarken enerji seviyesinin daha yüksek kalmasını sağladığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, kaçınılması gereken 6 hatayı paylaştı.
- Kanser tanısında zaman kaybına son
Kanser tanısının konulmasında ve tedavi planlamasında önemli bir adım olan biyopsi sürecinde zaman zaman alınan örnekteki yetersiz hücre nedeniyle tekrar biyopsiye ihtiyaç duyulabiliyor.
- Kanser görülme sıklığı 50 yaşın altına indi
Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Yıldırım, “Araştırmalar bu yaş grubunda özellikle meme, kalın bağırsak, endometrium, pankreas ve karaciğer kanserinde artış olduğunu gösteriyor. Bu artışın nedenleri arasında; hareketsiz yaşam tarzı, çocukluk çağı obezitesi, şekerli- gazlı içeceklerin tüketimi, işlenmiş et ürünleriyle beslenme, tip 2 diyabet ilk sıralarda yer alıyor” dedi.
- Cildinizi kışa hazırlamak için 7 öneri
Yeni yıl ılık denebilecek bir havayla karşılanmış olsa da ocak ayının ortaları itibariyle kış tam anlamıyla kendini göstermeye başlıyor.
- Hamilelere yazı rahat geçirme tavsiyeleri
Aşırı sıcak ve nemli havalarda hamilelik hem kadınları hem de doğacak bebekleri zorluyor.
- 60 yaşın üzerindeki meme kanseri hastaları ‘dondurma tedavisi’ ile sağlıklarına kavuşabilir
Amerika’da yapılan Meme Cerrahları Birliği Kongresi’nde 60 yaşın üstündeki meme kanseri hastalarında, eğer tümörleri küçükse ameliyat yerine dondurma tedavisi ile de (krioablasyon) benzer sonuçlar alındığı, ek bir tedaviye ihtiyaç olunmadığı rapor edildi.
- Bebeklerde reflü belirtilerini azaltmanın yolları
Bebeklerde oldukça sık görülen reflü belirtilerinin azaltılmasında ebeveynlerin alacağı önlemler oldukça önemli.
- Diyabet hangi göz hastalıklarına yol açar?
Diyabetin göz sorunlarına yol açtığı hemen hemen herkes tarafından biliniyor. Bu sorunların erken tespit edilmesi durumunda tedavi başarısının daha yüksek olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Diyabet hastalarının şikayetleri olmasa da düzenli göz muayenesi çok önemli.
- Meme kanseri artık en sık görülen kanser türü
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), geçtiğimiz günlerde en çok görülen kanser türünün artık akciğer kanseri değil, meme kanseri olduğunu açıkladı.
- Yeni yasakları sağlıklı atlatmanın yolları
Virüsün yayılma durumu ve hasta sayısına bağlı olarak yapılan düzenlemeler doğrultusunda yeni kısıtlamaların, yasakların olması, yeniden evlerde olma düşüncesi birçok insan için korku ve umutsuzluk yarattı.
- Uzun süre ekrana bakmak miyopi sebebi
Her ne kadar yüzyüze eğitime kademeli olarak geçiş yapıldıysa da pek çok ders hala internet üzerinden, yani uzaktan yapılmaya devam ediyor. Çocukların gün içerisinde bilgisayar başında geçirdikleri süre hiç de az değil. Bu da çocuklarda “miyopi” yani uzağı görememe sorununu giderek yaygınlaştırıyor.
- Harita dil kadınlarda daha sık görülüyor
Dilin üzerinde öbek şeklinde, çeşitli boyutlarda lekeler ya da yamalarla kendini gösteren, genellikle ağrısız bir durum olan harita dil, toplumun yüzde 2-3’ünde görülüyor.
- Pandemide çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları
Okulların açılmasıyla birlikte Coronavirus’ten korunmak için ebeveynler, çocuklarının bağışıklık sistemini daha da güçlendirmek adına bol bol vitamin takviyeleri verebiliyorlar.
- Bebeklerde göz yaşı kanal tıkanıklığına dikkat
Göz yaşı kanal tıkanıklığı yeni doğan bebeklerin yaklaşık yüzde 5’inde görülüyor. Göz yaşı kanal tıkanıklığı şikayetlerinin doğumdan birkaç hafta sonra başladığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Bebeklerde göz sulanmasının en sık sebebi göz yaşı kanal tıkanıklığı olmasına rağmen başka sebepler de vardır. Bunlardan en önemlisi doğumsal glokom yani göz tansiyonudur.
- Negatif düşünceyi önlemenin 9 yolu
Kişilik özellikler ve geçmiş yaşantılardan dolayı herkesin hayata bakışı birbirinden farklıdır. Bu farklılık doğrultusunda olaylara verilen tepkilerin ve olay hakkında düşüncelerin de aynı olmadığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Eğer zihnimizi pozitif düşünmeye odaklarsak ve eğitirsek gelecekte negatif düşüncelerle daha kolay başa çıkarız bu da zamanla daha mutlu, daha az kaygılı daha huzurlu olmamız anlamına gelir” dedi.
- Mamografi hakkında 10 soru 10 cevap
Her 8 kadından birini etkileyen meme kanserinde erken tanı hayat kurtarıyor. Meme kanserinde erken tanı için de yılda bir kez doktora gidilmesi ve mamografi çekilmesinin hayat kurtardığını hatırlatan Anadolu Sağlık Merkezi Radyoloji Uzmanı Dr. Muhittin Mümtaz Özarar, Ekim ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında mamografi ile ilgili sık sorulan 10 soruyu şöyle yanıtladı...
- Kanser hastalarının pandemi döneminde en çok sorduğu 6 soru
COVID-19 pandemisi herkesin hayatında birçok düzeni değiştirdi. Kanser hastalarında da bu sürecin biraz daha artmış kaygıları barındırdığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Yeşim Yıldırım, kanser hastalarının bu süreçte tedavi, beslenme ve grip-zatürre aşıları ile ilgili olarak en çok merak ettiği 6 soruyu cevaplandırdı.
- Pandemi döneminde okullarda alınması gereken önlemler
Okullar bu yıl Covid-19 önlemleri doğrultusunda açılıyor. Okula gidecek çocuklara Covid-19’un, korunma yollarının ve alınması gereken önlemlerin doğru anlatılması ve çocukların doğru bir şekilde yönlendirilmesi çok önemli. Çocuklar virüs konusunda bilgilendirilmeli, hijyen kuralları ve doğru maske kullanımı çocukları korkutmadan anlatılmalı.
- Meme kanseri ile ilgili bilinmesi gereken 15 gerçek
Dünyada kadınlarda görülen kanserlerin üçte birini meme kanseri oluşturuyor ve meme kanseri her sekiz kadından birini etkiliyor.
- Pembe Top Neslihan Atagül Doğulu'da
Anadolu Sağlık Merkezi ve Anadolu Efes Spor Kulübü iş birliğiyle meme kanserinde erken tanı bilinci oluşturulması amacıyla gerçekleştirilen Pembe Top Sahada projesi yedinci yılında çok özel bir buluşma ile gerçekleşti.
- Maske takmak için 3 önemli neden
Maskenin doğru şekilde takılması ve maskenin ellenmemesi Covid-19’dan korunma açısından oldukça önemli.
- Pandemi döneminde taşınırken veya tadilat yapılırken bunlara dikkat!
Normalleşmeyle birlikte birçok insan günlük yaşamına geri döndü. İnsanların, evinde tadilat yaptırırken veya taşınırken ilgili firmalara Covid-19’a karşı hangi önlemleri aldıklarını sormaları gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, “Maske, mesafe ve el hijyeni Covid-19 önlemleri arasında en önemli 3 unsur. Tadilat yapacak ekibin veya evin taşınmasında görev alacak ekibin bunlara dikkat etmesi önemli” açıklamasında bulundu.
- Kahvenin azı karar, fazlası zarar
Kahve, dünyada en çok tüketilen içeceklerden biri. Yapılan son çalışmalarda kahvenin zararından çok faydalarının ortaya çıktığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Fayda ve zarar arasında ince bir çizgi var; o da günlük alınan doz. Faydalı etkileri günlük 2-3 fincanı aşmamak üzere tespit edilmiş. Daha fazlası için zararlı etkilerini görebiliyoruz” açıklamasında bulundu.
- Aşırı sıcaklar psikolojiyi bozuyor
Havaların ısınmasıyla maske ile yaşamı sürdürmek daha da zorlaştı. Aşırı sıcakların bu nedenle bugünlerde daha da bunaltıcı hissettirdiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Nasıl yaşadığımız, ne kadar uyuduğumuz veya ne yediğimiz gibi etkenlerin yanında hava durumu, havanın güneşli veya kapalı olması da psikolojimizi derinden etkiler.
- Hipertansiyon hastaları karantina döneminde kilo almamalı
Dünyada erişkin nüfusun yüzde 27’sının hipertansiyonu olduğu ve bu oranın 2025 yılında yüzde 29’a çıkacağı öngörülüyor.
- Astım hastalarına Coronavirus uyarısı
Astımın dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilediği düşünülüyor. Covid-19 hasta verilerine dayanan çalışmalara göre orta ve ağır astım grubunda olan hastalar için bu enfeksiyonun daha ağır geçebileceğine dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez, her yıl Mayıs ayının ilk Salı günü kutlanan Dünya Astım Günü vesilesiyle astım hastalarına Coronavirus’ten korunmanın yollarını anlattı...
- Sosyal izolasyonun olumsuz etkilerinden kurtulmanın 4 yolu
Coronavirus salgını tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de etkilerken, kişisel hijyen ve sosyal izolasyon da her geçen gün daha fazla önem kazanıyor.
- Her bebeğin diş çıkarma belirtileri birbirinden farklı olabilir
Bebeğin hayatında önemli bir kilometre taşı olan ilk diş, rahatsız edici bir sürece de neden olabilir.
- Kemik erimesi erkekleri de etkiliyor
Kemik erimesi halk arasında sadece kadınlarda görüldüğü düşünülse de erkeklerde de görülebiliyor. Yaşlılık osteoporozu olarak tanımlanan kemik hastalığının özellikle 70 yaş üstü erkeklerde kemik erimesi olarak görüldüğünü söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Öktenli, “Kadınlar gibi erkekler de kemik erimesi açısından risk grubunda. Bu yüzden her iki cinsiyet grubu da düzenli kontrollerden geçmeli” açıklamasında bulundu.
- Aynı ayakkabı üst üste giyilmemeli
Günlük hayatta yeni alınan ve kalıbı sert olduğu için ayak dokusuna zarar veren ayakkabılar ciddi ayak sağlığı problemlerini de beraberinde getirebiliyor.
- Leke ve çatlak tedavisinde radyofrekans yöntemi
Ciltteki yara izi, ameliyat izi, sivilce izi, lekeler, kilo alıp vermeye bağlı olarak oluşan çatlaklar ve kırışıklıklar gibi sorunlar radyofrekans tekniği ile tedavi edilebiliyor.
- İnternetin doğru kullanılması için ebeveynlere öneriler
Her yaştan insanın yaşamında çok büyük bir öneme sahip olan internet, bilgisayar, tablet, cep telefonu gibi iletişim araçlarının bilgiye en hızlı şekilde ulaşmayı sağlamak, hoş zaman geçirmeyi sağlamak gibi olumlu yanlarının yanı sıra doğru şekilde kullanılmadığında çocuk ve ergenleri olumsuz yönde etkileyen birçok özelliğe de sahip.
- Yarıyıl tatilini güzel geçirmenin 6 yolu
Yarıyıl tatiline sayılı günler kaldı. Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı, ailelere güzel bir tatil geçirmenin ve ikinci döneme enerjik bir şekilde başlamanın ipuçlarını anlattı. İşte Dr. Figen Karaceylan Çakmakçı’nın yarıyıl tatilini güzel geçirmek için 6 önerisi:
- Cinsel sağlığınızı hafife almayın
Cinsel yollarla bulaşan enfeksiyonlar ciddi hastalıklara yakalanma riskini arttırıyor.
- Yeni yılda sağlıklı yaşam için 9 öneri
Kötü alışkanlıklardan uzak durmak, hareketli bir yaşam tarzı benimsemek, sağlıklı beslenmek ve en önemlisi de stresi kontrol edebilmek sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, yeni yıla sağlıklı girmek, sağlıklı kalmak ve pek çok hastalıktan korunmak için 9 sağlıklı öneride bulundu.
- İdrar yolları sarkması böbrek sorunlarına yol açabilir
Anadolu Sağlık Merkezi Üroloji Uzmanı Dr. Tolga Muharrem Okutucu, “İdrar yolları sarkmalarında şikayetler ortaya çıkmaya başladığında ihmal etmeden bir üroloji uzmanına başvurmak, sorunun erken fark edilmesini sağlıyor ve tedavisini kolaylaştırarak hastanın yaşam kalitesini yükseltiyor” açıklamasında bulundu.
- “Bitkisel” deyip kafanıza göre kullanmayın
İnsanlık tarihi kadar eski bir yöntem olan bitkilerle tedavi yani fitoterapi, bilimsel çalışmalarla her geçen gün daha fazla destekleniyor. Fitoterapinin halk arasında koca karı ilacı olarak bilinen bitki kürleri ile karıştırılmaması gerektiğini söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Fitoterapi Kliniği’nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdullah Cerit, “Bilimsel bir tedavi yöntemi olan fitoterapi, kanserden üst solunum yollarına, sindirim sisteminden ağrılara kadar birçok alanda fayda sağlıyor.
- Sağlık kalkanı baharatlar
Tarçın hafızayı güçlendiriyor, kimyon sivilce ve kırışıkları gideriyor..
- Kemik sağlığı için egzersiz şart
Egzersiz tüm vücuda iyi geldiği gibi kemik sağlığı için de çok önemli. Günümüzde çok yaygın olan hareketsiz yaşam ve çoğunlukla masa başında geçen çalışma saatlerinin fazla kilolara neden olduğu gibi duruş bozukluklarına ve ağrılara da yol açtığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı kemik sağlığını korumak ve ağrılardan uzak durmak için hareket etmenin önemini anlatarak “Uzun süre hareketsiz kalmak kas ve eklemlere zarar verir” dedi.
- 5 kilo almak meme kanserini yüzde 5 arttırıyor
ABD’de her 8 kadından Avrupa’da ise her 10 kadından birinde görülen meme kanseri bu rakamlarla kadınlarda en sık görülen kanser türü olarak dikkat çekerken, son yıllarda kadınlarda görülme yaşı gün geçtikçe düşüyor.
- Meme kanserinin görülme yaşı düşüyor
Dünyada her yıl 1,4 milyon kadına tanısı konan meme kanseri, kanserden ölümlerin yüzde 14’ünden sorumlu tutuluyor. Meme kanserinin tedavisinde yaşanan çığır açan gelişmeler ve artan erken tanı bilinci ise meme kanserinden ölüm oranlarını düşürüyor.