Astım tüm yaş gruplarında görülen en yaygın kronik hastalıklardan biri. Dünya genelinde 300 milyonun, ülkemizde de 7 milyonun üzerinde astım hastası olduğu belirtiliyor. Üstelik astımın görülme sıklığı günümüzde giderek artıyor.
- Bahar aylarında astım tetikleniyor!
- SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde “KOAH ve Astımla Yaşam” Konuşuldu
SANKO Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü tarafından “KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) ve Astımla Yaşam” konulu halka açık konferans düzenlendi.
- Uzman Dr. Ömer Akçal: 10 çocuktan biri astım hastası
Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Ömer Akçal, astımın solunum yollarında meydana gelen daralma sonucu nefes darlığı ataklarıyla ortaya çıktığını belirterek, “Türkiye de her 10 çocuğun birinde astım olduğu bilinmekte. Astım çocuğun hem okul başarısına ve hem fiziksel aktivitelerine olumsuz etkiliyor" dedi.
- Alerjilerin Tedavisinde Aşı Tedavisi Yapılabilir
Astım ve alerjik hastalıklar çok sayıda kişiyi etkilemektedir. Her geçen gün bu durumlardan etkilenen kişi sayısında artış yaşanmaktadır. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, açıkladı.
- Sıcaklar, Kurdeşene Neden Olabilir
Kurdeşen, yanabilen veya batabilen kaşıntılı, kırmızı şişliklere neden olan bir cilt reaksiyonudur. Bu duruma ürtiker de denir. Kurdeşenlerin vücut ısısı artışından da kaynaklanabileceğini belirten İstanbul Alerji Kurucusu, Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay ısı ürtikeri ile önemli bilgiler aktardı.
- KSÜ Tıp Fakültesi Dünya Astım Günü mesajı
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Kahraman, Dünya Sağlık Örgütünün her yılın Mayıs ayının ilk Salı günü olarak belirlediği ‘Dünya Astım Günü’ münasebetiyle astım hastalığı hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
- Astım hastalığıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar
Dünya Astım Günü etkinlikleri ilk defa 1998’de yapılmıştır ve o günden beri gittikçe büyüyerek tüm dünyada astımla ilgili en önemli etkinlik haline gelmiştir. Astımla ilgili farkındalığı artırmak amacıyla etkinlikler düzenlenmektedir. Bu yıl Dünya Astım Günü etkinlikleri 5 Mayıs’ta yapılacaktır. Bu yıl Dünya Astım Günü etkinliğinde astımla ilgili yanlış bilinenler konusu konuşulacaktır.
- Dr. Gündoğdu: “Pandemi döneminde astım tedavisinin devamlılığı önemlidir”
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nevhiz Gündoğdu, astım tedavisinin başarılı olmasında astım tanısının doğru konulmasının çok önemli olduğunu söyledi.
- Emzirme sırasında anne “sevgi” hormonu salgılanıyor
Emzirme, hamilelik macerası sonrasında merakla beklenen doğumun ardından anne ve bebeğin birbiri ile iletişim kurmasını sağlayan çok özel ve tarif edilemeyen bir andır.
- Maske alerjisi belirtileri nelerdir?
Koronavirüs nedeniyle hepimiz maske takıyoruz. Maske takmamızdan dolayı da bazılarımız maskeden dolayı sorunlar yaşıyoruz. Bunlardan en önemli sorunlardan birisi de maske alerjisi. Maske alerjisi nedir? Maske alerjisi belirtileri nelerdir? Maske alerjisi neden olur? Maske alerjisi gelişmesini nasıl önleyebiliriz?. Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay sizler için merak edilen bu soruları yanıtladı.
- Çocukları tehdit eden 3 yaz alerjisi!
Tüm yaş gruplarında önemli ve yaygın bir sağlık sorunu olan alerji çocuklarda daha sık görülüyor. Öyle ki günümüzde her 3 çocuktan birinde alerjik bir hastalık tespit ediliyor. Alerji denildiğinde aklımıza genellikle bahar mevsimi gelse de, aslında yaz aylarında da bazı alerjilerde artış görülüyor; örneğin polen, güneş ve böceklerden kaynaklanan alerjiler gibi!
- Astım hastalarına Coronavirus uyarısı
Astımın dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilediği düşünülüyor. Covid-19 hasta verilerine dayanan çalışmalara göre orta ve ağır astım grubunda olan hastalar için bu enfeksiyonun daha ağır geçebileceğine dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez, her yıl Mayıs ayının ilk Salı günü kutlanan Dünya Astım Günü vesilesiyle astım hastalarına Coronavirus’ten korunmanın yollarını anlattı...
- Koronavirüs (COVİD-19) Astım Hastalarını Nasıl Etkiler?
“Koronavirüsün astımı olan hastaları, nasıl etkilediği hakkında çok az şey biliniyor” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Alerjisi ve İmmünoloji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, bilgilendirdi!
- Soğuk hava astımı tetikliyor!
Astım, hava yollarının mikrobik olmayan bir çeşit iltihapla aşırı duyarlı hale gelmesi ile karakterize, ataklar halinde seyreden kronik bir hastalık. Dünyada yaklaşık 300 milyon, ülkemizde de yaklaşık 5 milyon kişinin ortak sorunu olan astım, özellikle kış aylarında hastalara oldukça zor anlar yaşatabiliyor.
- İklim değiştikçe alerjenlerin yapısı da değişiyor
Genetik yatkınlığı olan bireylerde görülen alerji, vücudun normalde sağlıklı bireylerin reaksiyon vermediği maddelere karşı aşırı reaksiyon vermesi halidir. Bir alerjene karşı reaksiyon verebilmek için bireyin önceden o alerjenle karşılaşıp ona duyarlı hale gelmesi gerektiğini söyleyen Acıbadem Adana Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Gamze Uçar, ülke, kıta veya iklim geçişlerinde alerjenlerin yoğunluğu, çeşitliliği ve yapısının değiştiğini belirtiyor.
- Gereksiz antibiyotik kullanımı astım ve alerjik hastalıkları artırıyor
Astım, dünyada 300 milyon kişide görülüyor. Ülkemizde erişkin nüfusun yaklaşık yüzde 5’i, çocukların ise yüzde 13’ünün astım hastası olduğu biliniyor. Görülme sıklığı gün geçtikçe artan astım, çağdaş toplumların hastalığı olarak anılıyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri ise bilinçsiz antibiyotik kullanımı olarak karşımıza çıkıyor. Sık sık ve gereksiz yere kullanılan antibiyotikler vücudun savunma mekanizmalarını alerjenlere karşı da zayıflatıyor.
- Hava kirliliği çocuklardaki astımı tetikliyor
Trafikte yaşanan hava kirliliğine bağlı olarak çocuklardaki astım hastalığının arttığı görülürken, Türkiye’nin bu listenin 6’ncı sırasında yer aldığı saptandı.
- Astımda 5 kış kuralı
Kuru öksürük, nefes darlığı, göğüste baskı hissi, hışıltı solunum… Genellikle gece veya sabaha karşı yoğunlaşan bu şikayetler astım hastalığının habercileri. Günümüzde giderek yaygınlaşan astım gerek dünyada gerekse ülkemizde ciddi bir halk sağlığı sorunu. Her yaşta görülebilen bu hastalık, ülkemizde her 100 erişkinden 5-7’sini etkilerken çocuklarda bu sayı yaklaşık üç katına çıkıyor.
- Astımda erken teşhis önemli
İster çocuk ister yetişkin olsun alerjiler herkeste astımı tetikliyor. Tedavinin ilk adımını ise alerjenlerden uzak durmak oluşturuyor.
- Astım Hastaları Ağız-Diş Sağlıklarına Daha Çok Dikkat Etmelidirler!
“Yetişkinlerde ve çocuklar üzerinde yapılan araştırmalara göre astım hastalığının süt ve sürekli dişlerdeki çürük görülme riskini artırdığı gözlemlenmiştir. Farklı yaş kategorilerindeki astım hastalarının değerlendirildiği çalışmalarda ise sağlıklı bireylere oranla astım hastası bireylerin diş kaybı ve diş çürüğü görülme sıklıklarının daha fazla olduğu belirlenmiştir” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Mecidiyeköy Restoratif Diş Tedavisi Bölümü’nden Dt. Musa Kazım Üçüncü, açıkladı.
- Astım hakkında bilinmeyen gerçekler!
Kahramanmaraş Özel Sular Hayat Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Fatih Karaokur, Astım hastalığı teşhis ve tedavi yöntemleri konusunda açıklamalarda bulundu.
- Bu belirtiler 2 haftadır geçmediyse…
Hapşırma nöbetleri, burun akıntısı, gözlerde kızarma ve sulanma… Halk arasında “saman nezlesi” olarak bilinen alerjik nezle yaşam kalitesini ciddi boyutlarda etkileyebilecek kadar şiddetli olabiliyor. Üstelik ortak belirtileri nedeniyle ‘soğuk algınlığı’ ve “grip” ile karıştırılıp, ‘nasıl olsa geçer’ düşüncesiyle ihmal edilebiliyor. Tedavide geç kalındığında da alerjik astım veya sinüzite dönüşebiliyor!
- Hava Kirliliği Astım Krizlerini Tetikliyor!
Toz, duman, koku alerjenler gibi çok çeşitli uyaranlar ile temas sonrası öksürük, nefes darlığı ve göğüste baskı hissi gibi yakınmalar ortaya çıkar. Kirli hava, sanayileşme, kedi köpek beslenen evlerin sayısındaki artış ve havadaki nem oranının yüksekliği astım hastalığı için tetikleyici rol oynuyor.
- Verem Hastalığının 8 belirtisine dikkat!
Tüberküloz yani halk arasında bilinen adıyla verem, kendisini fark ettirmeden ilerleyen ve dünyada hala en çok ölüme sebep olan hastalıklardan biri olarak biliniyor.
- Astım ile KOAH’ı karıştırmayın
Dünyada her yıl 3 milyon kişi KOAH nedeniyle yaşamını yitiriyor..
- 6 Soruda Astımda Doğru Bilinen Yanlışlar!
Toz, duman, koku alerjenler gibi çok çeşitli uyaranlar ile temas sonrası öksürük, nefes darlığı ve göğüste baskı hissi gibi yakınmalar ortaya çıkar. Kirli hava, sanayileşme, kedi köpek beslenen evlerin sayısındaki artış ve havadaki nem oranının yüksekliği astım hastalığı için tetikleyici rol oynuyor. Astım, tedavi ve kontrol altına alınmadığı takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Astım, hava yollarının daralması ile kendini gösteren ve ataklar (krizler) halinde gelen bir hastalıktır.