SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğr. Üyesi / Yenidoğan Yoğun Bakım Sorumlusu Doç. Dr. Ünal Sarıkabadayı, 37 ile 42’nci haftalar arasında gerçekleşen doğumların normal olduğunu, 37 haftadan önce doğan bebeklerin ise prematüre olarak kabul edildiğini söyledi.
- Doç. Dr. Sarıkabadayı: “37 haftadan önce doğan bebekler prematüre kabul edilir”
- Anne Sütünün Bebeklerde Koronavirüse Karşı Koruyucu Etkisi Olduğunu Biliyor Musunuz?
Son zamanlarda birçok annenin, gerek Covid-19 geçirmiş olsun, gerekse aşı olmuş olsun; kaygıları, “Bebeğimi emzirmeli miyim? Yoksa emzirmemeliyim mi?” olmaktadır. Bu durumda “emzirmek faydalı mı? Yoksa zararlı mı?” Gerçekten bebekleri açısından bu soruyu sormaları da kaçınılmaz ve olağandır. Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Şenol Bozdağ, anne sütü ile ilgili merak edilenleri anlattı.
- Bebeklerde reflü belirtilerini azaltmanın yolları
Bebeklerde oldukça sık görülen reflü belirtilerinin azaltılmasında ebeveynlerin alacağı önlemler oldukça önemli.
- Ashab-ı Kehf'in Amigurumi Bebekleri yapıldı
Afşin Eshab-ı Kehf Gönül Elçileri Derneği (GÖNÜLDER) tarafından Ashab-ı Kehf (Yedi Uyurlar)'in Amigurumi Bebekleri yaptırıldı.
- Anne ve Bebeklerde Güçlü Bir Bağışıklık için Beslenme Önerileri
Koronovirüs pandemisi sürecinde hastalığa yakalanma endişesini en çok yaşayan gruplar arasında hamileler, yeni doğum yapan ya da emziren anneler geliyor. Bu dönemde uzmanların dikkat çektiği önlemlere eksiksiz uyulması ve bağışıklık sisteminin güçlü tutulması büyük önem taşıyor. Vücut direncini artırmak için de mutlaka doğru gıdalarla, dengeli bir beslenme programının uygulanması gerekiyor.
- Bebeklerde göz yaşı kanal tıkanıklığına dikkat
Göz yaşı kanal tıkanıklığı yeni doğan bebeklerin yaklaşık yüzde 5’inde görülüyor. Göz yaşı kanal tıkanıklığı şikayetlerinin doğumdan birkaç hafta sonra başladığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Bebeklerde göz sulanmasının en sık sebebi göz yaşı kanal tıkanıklığı olmasına rağmen başka sebepler de vardır. Bunlardan en önemlisi doğumsal glokom yani göz tansiyonudur.
- Bebeklerde Göz Sulanması Glokom Belirtisi Olabilir
Bebeklerde, genellikle boşaltım kanallarının doğuştan tıkalı kalmasıyla ile ilgili olarak tek gözde ya da her iki gözde ortaya çıkabilen sulanma, gözyaşının tam salgılanmaya başladığı 3 haftadan sonra belirginleşiyor. Bebeklerin, sürekli ağlıyormuş gibi gözlerinin sulu sulu olduğunun gözlemlendiği bu durum, zaman içinde gelişen ikincil enfeksiyonlarla, yapışkan ve iltihaplı bir sulanmaya dönüşebiliyor.
- Dr. Öğr. Üyesi Almacıoğlu: “Bebeklerin doğumdan itibaren ilk altı ay tek başına anne sütü ile beslenmesi gerekir”
SANKO Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Almacıoğlu, bebeklerin doğumdan itibaren ilk altı ay tek başına anne sütü ile beslenmesi gerektiğini söyledi.
- Tescilli örgü bebeklerle, çocuklara "maske kullanımını" aşılıyorlar
Kahramanmaraşlı kadınlar, kente ait tescilli bebekler "Çete" ile "Senem Ayşe"nin de aralarında bulunduğu amigurumi oyuncakları, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadeleye dikkati çekmek amacıyla maskeli üretiyor.
- Kendilerini doğuma yetiştiren polisin ismini bebeklerine verdiler
Gaziantep'in İslahiye ilçesinden doğum için Kahramanmaraş'a gelen aile, kendilerine ekip aracıyla eşlik ederek, yerini bulamadıkları hastaneye ulaşmalarını sağlayan polisin adını yeni doğan bebeklerine verdi.
- Her bebeğin diş çıkarma belirtileri birbirinden farklı olabilir
Bebeğin hayatında önemli bir kilometre taşı olan ilk diş, rahatsız edici bir sürece de neden olabilir.
- Bebeklerde kapalı kasık fıtığı ameliyatının 7 önemli yararı
Halk arasında kasık fıtığı olarak bilinen inguinal herni, çocuklarda doğuştan görülüyor ve kasık kanalının kapanmayıp açık kalmasıyla ortaya çıkıyor. Toplumda her 100 bebekten 3’ünde, prematüre doğan bebeklerin ise ortalama %30’unda kasık fıtığı görülebiliyor. Erkek çocuklarda daha sık rastlanan kasık fıtığı, hastaya konfor sağlayan kapalı ameliyatlar ile tedavi edilebiliyor.
- Çocuk Sağlığında Doğru Bilinen 7 Yanlış
Yenidoğan, bebek ve çocuk sağlığı söz konusu olunca anne-babalar o güne kadar edindikleri tüm bilgileri unutup, soğukkanlılıklarını kaybederek panikleyebiliyor. Özellikle kulaktan dolma bilgiler ya da toplumda yaygın olan ancak yanlış inanışlar, ebeveynleri ve çocuğun sağlığını olumsuz etkileyebiliyor.
- Prematüre bebeklerin göz muayenesi ilk 1 ay içinde yapılmalı
Prematüre, yani erken doğum ile dünyaya gelen bebeklerde, başlıca solunum ve kalp problemleri görülse de ilerleyen zamanlarda gözlerde de bazı problemler ortaya çıkabiliyor, hatta kalıcı körlük gelişebiliyor. Bu nedenle prematüre bebeklerde göz tarama muayenelerinin yapılması körlük ve görme kaybı riskini en aza indirebiliyor.
- Bebekleri Ağlatan 11 Neden
Bebeğin ağlaması, genellikle anne babaları endişelendiriyor ve aileye yeni katılan bireyi henüz tanımayan ebeveynler, ağlama sesi ile gerginleşerek tartışma bile yaşayabiliyor. Burada bebeğin neden ağladığının keşfedilmesi ve onun uygun bir şekilde yatıştırılması büyük önem taşıyor.
- Çocukları "Babaanne usulü" besleyin uyarısı
Pediatrik Endokrinoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doğa Türkkahraman: "Aileler özellikle beslenmeye çok dikkat etmeli. Beslenme alışkanlıkları diyabeti tetikleyebiliyor. Mümkün olduğu kadar 'abur cubur' denilen gıdalardan uzak durulmalı" "Turşu ve yoğurt gibi ev yapımı gıdalar, sebze ve meyve ağırlıklı beslenme çok önemli. Çocukları diyabetten korumak için babaanne usulüyle doğal ve sağlıklı yiyeceklerle besleyin"
- Beyaz Melek Albinolar ve görme kusurları
Albino hastaları kör değildir ancak tam olarak da net şekilde göremez, görme sorunları ile sık karşılaşırlar. Albino hastalarının, gözleri ile beynin görme bölgesine giden sinir bağlantıları farklıdır. Bu farklılık göz ile sinirler arasında uyumlu çalışmayı engellediği için görme algısı da engellenmiş olur.
- Bebeklerde diş çıkarma serüveni
Bebeklerde diş çıkarma çocuğun büyüme ve gelişiminde önemli bir adımdır. Dişin çene kemiği içindeki konumundan, ağız boşluğunda ortaya çıkmasına kadar gerçekleşen fizyolojik bir süreçtir.
- Stresli annelerin erkek bebekleri kısır oluyor
Gebeliğin erken dönemlerinde stres yaşayan annelerden doğan erkek çocuklarının ileriki yıllarda daha az sperme sahip oldukları ortaya çıktı.
- Bebeklerde Meme Reddine Karşı Önemli Öneriler
Her bebek dünyaya geldiği ilk saatlerden itibaren içgüdüsel olarak emme refleksi gösterir. Bazı bebekler anne sütüne çabuk alışırken, bazıları da emmeyi reddeder. Meme reddinin nedenleri doğru tespit edilmeli, anne baba bu dönemde sabırlı olmalı ve uzmanların tavsiyelerini dinlemelidir. Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Memnune Aladağ, bebeklerde meme reddi hakkında bilgi verdi.
- Önerilere Uyun, Bebekler Gibi Rahat Uyuyun
Uykunun, öğrenmeye, hafızaya, hücresel tamire, beyin gelişimine, emosyonel ve davranışsal duruma olumlu katkıları vardır. Beyinsel fonksiyonların yanı sıra tüm vücut sistemlerinin kontrolünde önemli rol oynar. Uyku bozukluğu her durumda kişiyi rahatsız eder, kalitesiz bir yaşam sürmesine sebep olur, başka hastalıklara davetiye çıkarabilir, bazı hastalıkların kontrolünü de güçleştirebilir.
- “Kokunuz imzanızdır” sizinle ilgili çok şey anlatır!
Türkiye’nin ilk ‘Koku ve Tat Zirvesi’ İstanbul’da uluslararası katılımcılara kapılarını açtı. Zirve, katılımcıları, parfümden kahveye lavantadan simite kadar binlerce farklı kokunun büyülü dünyasında yolculuğa çıkarıyor.
- Bebeklerde Büyüme Atakları Nedir?
“Anne karnındaki bebek; sıcak, güvenli, steril ama monoton bir ortamdan, rengarenk cıvıl cıvıl bir dünyaya gözlerini açacaktır. Ancak bebekler, doğum süreci başladığında strese girerler. Zira daha önce deneyimlemediği şeyleri yaşamaya, ortamını değiştirmeye rutinine veda etmeye başlamıştır” diyen İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, bebeklerde görülen büyüme ataklarını anlattı.
- Bebeklerde Sindirim Sistemi Sorunlarına Özellikli Cerrahiler
Bebeklerde doğumsal sindirim sistemi kusurları; yemek borusu, onikiparmak ve ince bağırsak tıkanıklığı ile anüs kapalılığı olarak biliniyor. Sindirim sisteminin doğuştan olan sorunlarında, erken tanı ve uygun tedavi şartları başarının önemli bir parçası olarak kabul ediliyor. Doğumsal sindirim sistemi anomalileri, bazen anne karnında uygulanan müdahaleler ve sıklıkla da doğumdan hemen sonra gerçekleştirilen özellikli cerrahiler ile düzeltilebiliyor.
- Prematüre Bebeklerde ROP Muayenesi Şart
Erken doğan bebeklerde işitme kaybından gelişim problemlerine kadar pek çok hastalık oluşabiliyor. Bu bebeklerde gözlemlenen en önemli sağlık sorunlarından biri olan prematüre retinopatisi ise, ilerleyen dönemlerde her iki gözde de körlüğe kadar varabilecek sonuçlara yol açabiliyor. Dünyagöz Pendik’ten Op. Dr. Feride Pınar Doğru, erken doğum sonrası tedaviler sebebiyle oluşabilen bu rahatsızlıkla ilgili tüm ebeveynlere uyarılarda bulunuyor.
- Püre yemekler, bebeklerin dil gelişimini olumsuz etkiliyor!
Bebeklerin içerik yönünden zengin ve kolay yemesi için püre haline getirilen yemeklerin gelişimlerine zarar verdiğine dikkat çeken uzmanlar, bu beslenme tarzının tıpkı “fast food” gibi kolay, hızlı ama zararlı olduğunu vurguluyor. Uzmanlara göre, bebeği kolaya alıştıran bu yöntem; tat farkındalığı, çiğneme, etkin dil hareketleri ve yutmanın sağlıklı gerçekleşme süreçlerinin takibinde sorun yaşamasına yol açıyor.
- Bebeklerde gece beslenmesi ne zaman sonlandırılmalı?
Bazı bebekler geceleri uyanmaz, sabaha kadar uyur, bazı bebekler de geceleri 3-4 kez uyanır. Ve annelerin aklına her zaman “Acaba acıktığı için mi uyanıyor?”, “Sütüm yetmiyor mu?” soruları gelir. Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nermin Tansuğ annelerin bu dönemdeki kafa karışıklığını giderebilecek soruların yanıtlarını verdi. Prof. Dr. Nermin Tansuğ gece emzirmesinin faydalarını, zararlarını ve ne zaman kesilmesinin uygun olduğunu anlattı.
- Bebeklerde reflü’ye dikkat çekti
Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzm. Dr. Adem Saydam çocuklarda görülen reflü hastalığı ilgili anne ve babaları bilgilendirdi.
- 2017’de Doğan bebeklere en fazla Yusuf ve Zeynep isimleri verildi
Türkiye’de 2017’de doğan bebekler için en çok tercih edilen isimler belli oldu. Geçtiğimiz yıl doğan kız bebeklerine en çok Zeynep ismi verilirken, erkeklerde ilk tercih Yusuf oldu.
- Antibakteriyel sabunlara dikkat!
Yeni yapılan bir araştırmaya göre hamilelikte antibakteriyel sabun kullanmak bebeğe zarar veriyor ve bu sabunları kullanmak ileride çocuğun obezite hastası olma riskini arttırıyor.
- Bebeklerinizi Kışın Eve Kapatmayın!
Vücudun D vitamini gereksinimi, büyük ölçüde güneş tarafından sağlanır. Kemiklerin ve özellikle dişlerin güçlenmesi için D vitamini son derece önemlidir. Ancak, bebekler ve çocuklar için yaz ve kış güneşinden faydalandırmanın da belli kuralları var.
- Öksürük Gece Uykusunu Bölüyorsa Dikkat
Yenidoğan bebekler ve 1 yaşından küçük bebeklerin sıkça karşılaştıkları sağlık sorunlarından biri olan hırıltı her zaman zatürre, bronşit anlamına gelmez. Kimi zaman geçici burun tıkanıklığına bağlı ya da gırtlak kıkırdaklarının yumuşak olmasından kaynaklı geçici boğaz hırıltıları da olabilir. Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emre Çenesiz hırıltının nedenleri ve tedavisini anlattı.
- Bebeklerin Rahat Bir Uykuya Dalması İçin 8 Altın Kural
Çocukların uykuya olan ihtiyacı ve uyku süreleri büyüme dönemlerine göre farklılık gösteriyor. Çocuğun yeterli büyüyüp gelişmesi için geceleri düzenli uyuması gerekiyor.
- İlk Uyku Beşikte Başlamalı
Yeni doğan bebeklerin sağlıklı ve deliksiz bir uyku çekmesi için beşik seçiminin yanı sıra, uyku öncesi ve sonrasında bulunduğu ortam da oldukça önemli. Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şükrü Yener, bebeklerin anne koynunda değil, beşikte uyumaya alıştırılması gerektiğini belirterek beşik seçimi konusunda önemli önerilerde bulundu.