SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Kadir Çınar, bel ağrısı ile başvuran hastaların sadece yüzde 5-10’unda bel fıtığının teşhis edildiğini ve bunların da çok azının ameliyat gerektirdiğini söyledi.
- SANKO Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Çınar, Bel fıtığının belirtilerini anlattı
- Bel ve boyun ağrısından 10 adımda korunma rehberi!
Son haftalarda Covid-19 pandemisi nedeniyle birçoğumuz evde çalışıyoruz. Ancak dikkat! Salonda üzerine yatarak müzik dinlediğimiz, televizyon seyrettiğimiz, kitap okuduğumuz ve sevdiklerimizle muhabbet ettiğimiz pufidik koltuklar çalışmak için ne kadar uygun olabilir ki? Yoğun bir iş gününde zaman zaman halı üzerine veya yatağa uzanmayı hayal etsek de, dinlenmek için planladığımız bu ortamların ideal bir çalışma şartları sunmadıkları kesin.
- Bel fıtığı hakkında doğru sanılan 7 önemli yanlış!
Hareketsiz yaşam tarzı, masa başında geçirilen uzun saatler, spor yapmaya başlayınca bedenimizi dinlemeden kendimizi zorlamamamız ya da geçirdiğimiz kazalar... Tüm bunlar ve ekleyebileceğimiz daha birçok sebep nedeniyle bel ağrısı yaşıyoruz. Hatta genel olarak toplumun yüzde 80’i hayatının bir döneminde bel ağrılarından yakınıyor. Bel ile ilgili sorunların en bilineni de fıtık olduğu için her ağrıyı fıtık zannediyoruz.
- Bel ağrısına dair doğru bilinen yanlışlar!
Bel ağrısının nedeni, aşınmış omurlar ve bel fıtığı mı? Sert yataklar bele iyi geliyor mu? Hafif bel ağrıları kendiliğinden geçer mi? Sırt problemleri sadece yaşlılıkta mı görülür?
- Ağır Bavullar Bel Fıtığına Neden Olabilir
Ağır valizler büyük bir heyecanla beklenen yaz tatilini kabusa çevirebiliyor. Özellikle çok fazla egzersiz yapmayanlar veya masa başında çalışanlar, zorlanmaya alışkın olmayan kas ve eklemlerine ağır valizler nedeniyle zarar verebiliyor. DoktorTakvimi.com doktorlarından Dr. Öğr. Üyesi Soner Büyükkınacı, “Omurga ağrılarından uzak, keyif dolu anların tadını çıkartmak için kendinizi ani hareketlerden koruyup ağır kaldırmaktan uzak durmalısınız” diyor.
- Bel ağrısı başka bir hastalık habercisi olabilir
Bel ağrısı, erişkinlerin yüzde 80’inden fazlasının hayatlarında en azından bir defa yaşadıkları bir şikayet. Bir aydan sonra geçmeyen şikayetleri dikkate almak ve ağrının altında yatan nedeni belirlemek gerekiyor. Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Bozbuğa, bel ağrısının başka bir hastalığın habercisi olabileceğini ifade ederek, önemli bilgiler paylaştı.