Kahve, dünyada en çok tüketilen içeceklerden biri. Yapılan son çalışmalarda kahvenin zararından çok faydalarının ortaya çıktığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Fayda ve zarar arasında ince bir çizgi var; o da günlük alınan doz. Faydalı etkileri günlük 2-3 fincanı aşmamak üzere tespit edilmiş. Daha fazlası için zararlı etkilerini görebiliyoruz” açıklamasında bulundu.
- Kahvenin azı karar, fazlası zarar
- Tatlı yeme hissi vücudun susama sinyali olabilir
Vücudun alması gereken karbonhidrat miktarı yaş, boy, kilo ve fiziksel aktivite gibi özelliklerine göre değişebiliyor. Tahıllar, kurubaklagiller, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebzelerin kompleks karbonhidrat grubunda olup, enerji ihtiyacının yüzde 50-60’ını oluşturduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Şeker içeren yiyecek ve içeceklere aslında ihtiyacımız yok.
- Ramazan ayında kilo verilmemeli
Son yapılan çalışmalara göre vücudun aralıklı açlık yaşaması sağlık açısından bu duruma uygun kişilerde faydalı olabileceği belirtiliyor. Ramazan ayında da tutulan oruçtan fayda sağlamak için iyi yönetilmesi gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Bu da iftar ve sahurda doğru ve dengeli bir beslenme programı ile mümkün olabilir. Bu süreçte kilo verenler olduğu gibi kilo artışı yaşayanlara da rastlanıyor. Amaç kiloyu sabit tutmaya çalışmak olmalı.
- Mutlu eden besinler
Her insan zaman zaman kendini mutsuz, kaygılı ve enerjisi düşük hissedebiliyor. Stres gibi birçok faktörün serotonin, norepinefrin ve dopamin gibi hormonların seviyelerini azalttığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, ruh halinin tüketilen besinlerden de etkilendiğini söyledi. Tuba Örnek, ruh halimizi olumlu etkileyen besinleri şöyle sıraladı:
- Kışın alınan kiloları yazın vermenin yolları
Havaların ısınmaya başlaması birçok kişi için diyet zamanı anlamına geliyor. Sağlıklı olmak için mevsim ne olursa olsun yeterli, dengeli beslenme ve sporun yaşam tarzı olarak süreklilik kazanması gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Kış günlerinin kısa olması spora veya dışarıda aktif hayata vakit ayırmayı güçleştiriyor; evde oturmaya sebep olarak kilo artışına sebep oluyor. Yaz döneminin en iyi avantajı fiziksel aktivitelerin artması” açıklamasında bulundu.
- Sindirim sistemi dostu: Karnabahar
Sindirim sistemi, alınan besinlerin sindirim kanalı boyunca ilerlemesini, sindirim salgıları ile parçalanmasını ve emilmesini sağlar. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde devamlılığı için dengeli ve lifli beslenmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Sindirim sitemimizi, özellikle de mide-bağırsak sağlığımızı korumak için sağlıklı beslenme çok önemli. Karnabahar mide asitlerini dengeler.Karnabahar yemeği ‘mide dostu’ yemeklerin başında geliyor” açıklamasında bulundu
- Obezite cerrahisi sonrası kalıcı kilo vermek için beslenme önemli
Obezite, yaşa ve boya göre aşırı yağlanma sonucunda çeşitli sağlık sorunlarına neden olan ciddi bir hastalık. Kilo vermek için doğru veya yanlış birçok yöntemle karşılaşıldığını vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Kalıcı, sürdürülebilir ve sağlıklı olmak için en önemli konu yeterli ve dengeli beslenmektir. Fakat bunu başarabilmek hormonal ya da diğer sebepler nedeniyle zor olup, böyle durumlarda tüp mide ameliyatlarına başvurulabiliyor” açıklamasında bulundu.
- Kışın sağlık için roka ve tere tüketin
Kış mevsiminin başlaması ile birlikte soğuyan hava birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Sıcaklık değişimine bağlı olarak vücut ısısı düşüyor ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışıyor.
- 5 kilo almak meme kanserini yüzde 5 arttırıyor
ABD’de her 8 kadından Avrupa’da ise her 10 kadından birinde görülen meme kanseri bu rakamlarla kadınlarda en sık görülen kanser türü olarak dikkat çekerken, son yıllarda kadınlarda görülme yaşı gün geçtikçe düşüyor.