Kahramanmaraş’ın Elbistan'da ilçesinde, kız kardeşi tarafından kazara vurularak ağır yaralanan 21 yaşındaki ağabey, hastanede verdiği yaşam mücadelesini kaybetti.
- Kahramanmaraş’ta kaza kurşunu ağabeyini hayattan kopardı
- Çocuklarda beyin tümörünün ilk sinyali olabilir!
Beyin tümörleri, çocuklarda lösemiden sonra en yaygın görülen 2’inci kanser türünü oluşturuyor. Çocuklarda iyi ve kötü huylu beyin tümörlerinin neden oluştuğuna yönelik kesin bir veri ise henüz mevcut değil.
- Hastaya Uyutulmadan Beyin Tümörü Ameliyatı Yapıldı
SANKO Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Murat Ulutaş, 65 yaşındaki S.G’ye, bilinci açıkken ve konuşarak beyin tümörü ameliyatı yaptı.
- Beyin tümörleri hakkında en çok merak edilen 5 soru!
Beyin tümörleri kafatası içinde kontrolsüzce büyüyen kitleler. Nedenleri net olarak bilinemiyor. Klinik çalışmalara göre; her 100 bin kişiden 5'i beyin tümörü riski altında.
- KİÜ’de “Özgür Beyinlerin Mankurtlaşması: FETÖ” konulu konferans düzenlendi
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi (KİÜ) tarafından 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında, “Özgür Beyinlerin Mankurtlaşması: FETÖ” konulu konferans düzenlendi. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
- Kahramanmaraş’ta silahlı kavgada ağabeyini öldürdü
Kahramanmaraş’ta kardeşler arasında çıkan silahlı kavga kanlı bitti.
- SANKO’da, “Beyin Ölümü ve Organ Nakli Sempozyumu” düzenledi
SANKO Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi (transplANTEPSANKO) ile SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı tarafından Divan Otel’de “Beyin Ölümü ve Organ Nakli Sempozyumu” düzenlendi.
- ‘Sarma tütün daha az zararlı’ düşüncesi yanlış!
Paket sigaraya kıyasla daha ekonomik olması nedeniyle sarma tütün şeklinde sigara kullanımında son birkaç yıl içinde dünyada ve ülkemizde ciddi artış yaşanıyor. Sarma tütünün paketli sigaraya kıyasla daha az zararlı olduğuna dair yanlış bir inancın olduğunu belirten uzmanlar, başta akciğer kanseri olmak üzere gırtlak kanseri, mide kanseri, pankreas kanseri gibi ciddi hastalıklarla birlikte felç, beyin ve kalp damarlarında sertleşme sorunlarının da ortaya çıkabileceğini vurguluyor. Uzmanlar bilin
- Dr. Selman’dan beyin gelişimi ve görme bozukluğuna karşı omega önerisi
Dr. Beria Aksu Selman, omega yağ asitlerinin beyin gelişimi ve görme bozukluklarına çeşitli faydaları hakkında yapmış olduğu açıklamasında; “Omeganın içerisinde bulunan EPA ve DHA yağ asitlerinin faydaları oldukça fazladır. Omega 3-6-9 yağ asitlerinin beyin gelişimi, göz sağlığı, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, koroner kalp hastalıklarının önlenmesi gibi çok önemli fonksiyonları vardır” dedi.
- Beyin ve Sinir Cerrahı Yılmaz, “Felcin en önemli nedeni yüksek tansiyona dikkat”
Beyin ve Sinir Cerrahisi Doç. Dr. Ali Yılmaz, kafa içi beyin kanamaları olarak bilinen hemorajik inmenin ana nedeninin yüksek tansiyon olduğuna dikkat çekti.
- Çocuğunuzun madde kullandığını nasıl anlarsınız?
Madde kullanımı ve bağımlılığı günümüzün en önemli sorunlarından biri. Ailelerin çocuklarının madde bağımlısı olduğunu bazı belirtilerle anlayabileceğini belirten uzmanlar, değişen rutinlere dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
- Büyüme ve istihdamın beyin merkezi sanayi sektörlerinin ihracatı yüzde 87 arttı
Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki sanayi sektörlerinin ihracatı Mayıs ayında yüzde 87’lik artışla 380 milyon dolardan, 712 milyon dolara yükseldi.
- Covid-19 geçirenler de mutlaka aşı olmalı!
Ortaya çıkan varyantlarıyla dünya genelinde etkili olan Covid-19’la mücadelede en etkili yöntemin aşı olduğunu vurgulayan uzmanlar, Covid-19 geçirenlerin de mutlaka aşı olması gerektiğine dikkat çekiyor. Uzmanlar, “Hangi varyant, hangi mutasyon, kaç kere mutasyon, kaç kere varyant olursa olsun şu gerçeği unutmayalım: Bu pandeminin ortadan kalkmasını sağlayacak en önemli faktör aşıdır! Biz bu pandemiyi aşıyla ortadan kaldıracağız.” diyor.
- İşte israftan kurtaracak basit püf noktaları…
İhtiyaç fazlası gıda tüketimi, aşırı tüketime ya da gıda israfına yol açıyor. Özellikle israfa en çok yol açan etkenin aşırı ekmek tüketimi olduğunu vurgulayan uzmanlar, artan ekmeklerin galeta unu, köfte harcı ve çorbalar içinde tüketilmek üzere değerlendirilebileceğini ifade ediyor.
- Sosyal medya kullanımı, yeme bozukluğunda etkili mi?
Son dönemde sağlık ve diyet ile ilgili sosyal medya paylaşımları oldukça popüler hale geldi. Kullanıcıların ‘Nasıl diyet yapılır?’, ‘Nasıl fit kalınır?’, ’Günde kaç kalori yakılmalı?’ gibi paylaşımlarla sıkça karşılaştığını vurgulayan uzmanlar, bazı web sitelerinin düzensiz yemek yemeyi teşvik ederek yeme bozukluğunu bir moda ya da güzellik algısı olarak göstermeye çalıştığını ifade ediyor.
- Yalnız mısınız yoksa tek başına mı?
Tek başınalık birey tarafından tercih edilirken yalnızlık ise bireyin sosyal ilişkilerinin bozulması sonucu oluşan, hoş olmayan ve seçilmemiş bir durum olarak ortaya çıkıyor. Kısa süreli, durumsal ve kronik olmak üzere yalnızlığın zaman açısından üç türü olduğunu belirten uzmanlar, yalnızlığın depresyon, kaygı, intihar, yaşam doyumu, umutsuzluk, utangaçlık, internet kullanımının fazla olması ve stres gibi faktörlerle ilişkili olduğuna dikkat çekiyor.
- Örselenmiş Kadın Sendromuna Dikkat!
Kadına şiddet konusu Merve İpek davası ile bir kez daha Türkiye gündeminde ilk sırada yer aldı. Hakaret, küfür ve aşağılanma şeklinde başlayan şiddetin bir süre sonra çok ciddi fiziksel şiddete dönüştüğünü belirten uzmanlar, psikolojik, fiziksel ve cinsel tacize uğrayan kadınların şiddet döngüsünden çıkamamaları sonucu öğrenilmiş çaresizlik durumunun başladığını ifade ediyor.
- Ara tatilde hepinizin keyif alacağı aktiviteler planlayın
Ara tatilde çocuklarını eğlendirirken kendi isteklerini ve psikolojik durumlarını göz ardı eden ebeveynlere uzmanlardan uyarı var. Aile bireylerinin beraber eğlenebileceği aktiviteler seçilmesini öneren uzmanlar, anne ve babaların da bu süreçte zorlanmış olabileceğini belirterek “Zorlandığınız süreçte durup bekleyip belki biraz da dinlenip yeniden başlamayı unutmayın” tavsiyesinde bulunuyor.
- Sigarada “şartlanma” bağımlılığın sürmesinde etkili oluyor
Bireylerin sigara içmeye çoğunlukla erken yaşlarda merak ve özenme nedeni ile başladıklarını belirten uzmanlar, sigara bağımlılığının sürmesinde şartlanma faktörüne dikkat çekiyor.
- Beyin ölümü ile bitkisel hayat farkı yeterince bilinmiyor!
Organ bağışı, nakil sırasında yıllarca beklemek zorunda kalan hastaların ve hasta yakınlarının kıymetini en iyi bildiği konular arasında. Sağlık Bakanlığı verilerine göre şu anda yaklaşık 25 bin kişinin organ beklediği ülkemizde organ nakil oranları ne yazık ki gelişmiş ülkelerdeki oranların çok altında.
- Aileler çocuklarına karşı dürüst ve net olmalı
Covid-19 pandemisi her yaştan ve her kesimden birey üzerinde olumsuz fiziksel ve ruhsal etkilere sebep oldu. Çoğunlukla yetişkin ve ileri yaştaki bireylerde görülen pandemi, çocuk ve ergenlerde de ortaya çıkabiliyor.
- Dakikada 2 Milyon, Saatte 120 Milyon beyin hücresini kaybedebiliriz
Beyin damalarının tıkanması ya da kanamasıyla oluşan inme ve bunun sonucu ortaya çıkan felç durumu erişkin yaştaki en büyük engellilik nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Kardiyovasküler hastalıklar ve kanserden sonra üçüncü ölüm sebebi olan bu sorunu erken tanımak kişinin hayatını kurtarırken sakatlık derecesini de düşüyor.
- Bu besinler sonbahar depresyonundan koruyor!
Pandemi ve sonbahar depresyonunun bu dönemde etkili olabileceğini belirten uzmanlar, başta Gingseng olmak üzere süper besinler listesinin başında yer alan brokolinin mutlaka tüketilmesini tavsiye ediyor. Brüksel lahanası, taze ceviz, turp ve balkabağı gibi birçok besinin sonbahar aylarında bağışıklık sistemini güçlendireceğine ve depresyona karşı oldukça fayda sağlayacağına dikkat çekiliyor. Uzmanlara göre, kahvaltı öncesi tüketilen kahve ve çay, yorgunluğun asıl sebebi olabilir.
- Covid-19 Alzheimer hastalığını ilerletiyor!
Covid – 19 genç, yetişkin ve ileri yaşta binlerce insanın sağlığını olumsuz yönde etkiledi. Uzmanlar salgına yakalanan bazı bireylerde beyin tutulumu meydana geldiğini belirtirken, Covid – 19’un Alzheimer hastalığını çok hızlı bir şekilde ilerlerlettiğine işaret ediyor.
- Menisküs ileri yaş hastalığı değil
Sadece ileri yaşlarda ortaya çıktığı sanılan menisküs, çocuk ya da genç fark etmeksizin yaşamın her döneminde oluşabiliyor. Diz ekleminde ağrı ve şişlik şeklinde şikayetlere yol açan menisküsün erken dönemde tedavisi büyük önem taşıyor. Genç yaşlarda daha çok travma sonrası ortaya çıkan menisküs, ileri yaşlarda diz eklemlerinin yıpranmasına bağlı oluşuyor. Uzmanlar, operasyon geçiren hastaların hızlıca normal hayata dönebildiğini belirtiyor.
- Hangi faktörler erken yaşta kalp krizini tetikliyor?
Kalp krizi toplumda daha çok ileri yaş rahatsızlığı olarak biliniyor fakat son yıllarda genç yaşlarda da görülebiliyor. Uzmanlar, birinci derece akrabalar arasında genç yaşta kalp krizi öyküsü, kalp krizine bağlı vefat durumu ve sigara tüketiminin erken yaşta kalp krizine yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, doğru beslenme, sigaradan uzak bir yaşam ve düzenli sporun kalp krizinden korunmada etkisine dikkat çekiyor.
- Madde bağımlılığında bu belirtilere dikkat!
Türkiye’de madde ve alkol kullanım yaşı düşüyor. Yapılan araştırmalar, çocukların ortaokul çağı olarak tanımlanan 13-14 yaşlarındayken madde ve alkol ile tanıştığını ortaya koyuyor.
- Ücretsiz psikolojik destek hattını 404 kişi aradı
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi, pandemi sürecinde, sosyal sorumluluk bilinciyle Ücretsiz Psikolojik Destek hizmetini devreye aldı. Başvuruda bulunan 404 kişinin sorunları dinlendi, çözüm üretildi. 132 erkek, 272 kadının başvuruda bulunduğu destek hattına gelen en yaygın şikayet, pandemiyle birlikte tetiklenen kaygı artışıoldu.
- Grip ve zatürre aşılarını yaptırmadan önce dikkat!
Pandeminin yoğun olarak yaşandığı bu günlerde önemi artan grip ve zatürre aşıları hakkında uyarılarda bulunan uzmanlar, yüksek ateşli bir hastalığın seyri sırasında ve aktif enfeksiyon döneminde bu aşıların yapılmadığına dikkat çekiyor.
- Bu beslenme tarzı, Alzheimer belirtilerini hızlandırıyor
Alzheimer’da ileri yaş ve genetik faktörlerin yanı sıra hayat tarzı ve beslenmenin önemli risk faktörleri arasında olduğunu belirten uzmanlar, kırmızı ete dayanan, bol kolesterollü, yağlı bir beslenme tarzının Alzheimer belirtilerini hızlandırdığına dikkat çekiyor. Uzmanlar, sosyal izolasyon nedeniyle pandemi döneminin Alzheimer hastalarını olumsuz etkilediğini de vurguladı.
- Hangi belirtiler çocuklarda beyin tümörüne işaret ediyor?
Yaş fark etmeksizin yaşamın her döneminde beyin tümörlerinin oluşabileceğini kaydeden uzmanlar, belirtilerin yaşa göre değiştiğine dikkat çekiyor. Özellikle ilk 2 yaşta kafa yapısının anormalin dışında büyümesinin ciddi bir belirti olduğunu belirten uzmanlar, yürüme bozuklukları, kusma ve baş ağrıları gibi diğer belirtilerin dikkate alınması gerektiğini kaydediyor. Erken teşhisin önemini vurgulayan uzmanlar, mutlaka uzmana başvurulmasını tavsiye ediyor.
- Duygu durum değişiklikleri ile nasıl mücadele etmeli?
Covid -19 salgını şüphesiz bireylerin biyolojik sağlığı kadar ruhsal sağlığını da derinden etkiledi. Pandeminin bireyler üzerinde ciddi olumsuz duygu durum değişikliklerine yol açtığına dikkat çeken uzmanlar, korku ve kaygıların altında en çok belirsizliğin olduğunu vurguluyor.
- Elbistan Belediyesi, genç beyinlere istihdam kapısı aralıyor
Elbistan Belediyesi, ilçede yaşayan genç bilgisayar mühendisleri ve yazılımcılara istihdam kapısı aralıyor.
- Tükenmişlik sendromu mu, depresyon mu?
Enerji kaybı, motivasyon eksikliği, diğerlerine karşı negatif tutum ve kendini geri çekme şeklinde ortaya çıkan tükenmişlik sendromu, çoğunlukla depresyonla karıştırılabiliyor. Tükenmişlik sendromunu depresyondan ayıran en önemli özelliğin çalışma hayatıyla ilgili olduğunu belirten uzmanlar, “Depresyon, çalışma hayatıyla ilişkili bir kavram değildir ve her türlü yaşamsal olaydan kaynaklanabilir. Oysa tükenmişliğe neden olan sadece iş yaşamıdır” uyarısında bulunuyor.
- Yiyecek ve içeceklerdeki gizli tuza dikkat!
Tuz, doğal bir mineral kaynağı olması sayesinde sinir sistemi, kas sistemi, biyolojik sağlık üzerinde birçok fayda sağlıyor. Kahvaltılık, şarküteri ürünleri ve atıştırmalık yiyeceklerin birçoğunda gizli tuz bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, gereğinden fazla tuz tüketiminin kanser, kalp yetmezliği ve kronik böbrek hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunuyor.
- Trafik kazasında beyin ölümü gerçekleşen kadının organları 3 kişiye umut oldu
Kahramanmaraş'ta trafik kazasında ağır yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen kadının organları, nakil bekleyen 3 hastaya umut oldu.
- “Sıcak havalarda bunu atlatayım, bağışık olayım” düşüncesi yanlış!
Covid-19 salgını mücadelesinde alınan önlemlerin aşama aşama kaldırılmasıyla hayat normale dönmeye başlıyor. Uzmanlar, “yeni normal” olarak tanımlanan bu dönemde hayatımıza giren yeni alışkanlıkların hayatımızın bir parçası olacağına dikkat çekiyor.
- Pandemi alışveriş bağımlılarını online’a yöneltti
Alışveriş, bazı bireyler için kendisini iyi hissettiği bir aktivite. Ancak sağlıklı alışveriş davranışı gösteren bireyler olduğu gibi alışverişi, bağımlılık düzeyinde yapan bireylerde bulunuyor.
- Koku alamama beyin hastalıklarının habercisi olabilir
Koku alma problemi birçok insanın yaşadığı bir durum ve sıradan bir durum gibi görünse de birçok beyin hastalığının habercisi olabilir. Koku alamamanın ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Selçuk Göçmen, “Özellikle 60 yaş üzerindeki kişilerde azalan koku hissi, kafa travması ve tümör gibi beyin hastalıklarının belirtisi olabilir” açıklamasında bulundu.
- “Bu baş ağrısı farklı” diyorsanız dikkat!
Beyin tümörü; baş ağrısı, koku alma veya görmede yaşanan sorunlar, kişilik değişiklikleri, kulakta çınlama gibi çok farklı belirtilerle ortaya çıkabiliyor. Bu belirtiler her zaman beyin tümörü olmasa da zaman kaybetmeden doktora başvurmak hayati önem taşıyabiliyor.
- Milli mücadele kahramanı Arslanbey'in oğlu polisleri ziyaret etti
Türk Emniyet Teşkilatının önemli isimlerinden ve Kahramanmaraş'ın kurtuluş mücadelesi kahramanlarından Arslanbey'in oğlu Mahmut Toğuz, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünü ziyaret etti.
- Aşıkken beyin olumsuz her şeye kapalı
Araştırmalar, aşıkken beynin bazı bölgelerinin aktive olmadığını, yani çalışmadığını gösteriyor. Aşkın en coşkulu ruh halinin sadece kalbe değil; beyne, yani zihinsel faaliyetlere de hükmettiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Selin Karabulut, “Aşk aslında tedavi etmeye gerek olmayan bir hastalık hali. Araştırmalara göre aşıkken beynin olumsuzlukları gören bölümleri aktive olmuyor. Yani aşkın gözü gerçekten kör” açıklamasında bulundu.
- Beyin tümörünün en yaygın belirtisi baş ağrısı!
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Öğrenci, beyin tümörlerinin tanı ve tedavisi hakkında bilgilendirdi.
- Hafızayı sildirmek mümkün mü?
Bozulmuş beyin işlevlerinin düzenlenmesinde kullanılan bir yöntem olan Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) tedaviye dirençli depresyon ve duygudurum bozukluğunun yanı sıra anksiyete, OKB, yeme bozuklukları, migren ve kulak çınlaması gibi hastalıklarda da kullanılabiliyor. TMU tedavisiyle hafızanın silinmesinin mümkün olmadığını belirten uzmanlar, “Hafızanın belli bir anıya yönelik olarak silinmesi zaten tıbben olanaksızdır” dedi.
- Klasik öğrenmenin yerini beyin temelli öğrenme alıyor
Modern dünyada okuma ve ezberlemeden ibaret olan klasik öğrenmenin yerini beyin temelli öğrenmenin aldığını belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, duygular ve sosyal becerilerle öğrenmenin kalıcı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, aktif öğrenme ve deneyimleyerek öğrenme 21. yüzyıl becerisi olduğunun altını çiziyor.
- Rektör Can Türkmen Beyini kabul etti
KSÜ Rektörü Can, Türkiye'nin En Genç Yörük Türkmen Beyi Seçilen Osman İncecik’i Rektörlük Makamında Kabul Etti.
- Beyin kanaması geçiren çocuğun üvey annesi tutuklandı
Adana'da üvey annesi tarafından bir süredir şiddete maruz kaldığı ve son olarak başına aldığı sert darbeyle beyin kanaması geçirdiği öne sürülen Suriyeli 3 yaşındaki kız çocuğu, yoğun bakımda tedavi altına alındı. Üvey annenin bir dişinin eksik olmasından yola çıkan ekipler, çocuğun vücudundaki izlerin kadına ait olduğunu belirledi.
- Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Yayla SANKO’da
Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzm. Opr. Dr. Erdal Yayla, SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde hasta kabulüne başladı.
- Beyin ameliyatlarında ölüm riski yüzde 2’ye geriledi!
Son yıllarda teknoloji ve tıp dünyasında yaşanan hızlı gelişmeler, beyin ve sinir cerrahisinde yepyeni bir döneme girilmesini sağladı. Öyle ki, beyin ameliyatlarında ölüm riski yüzde 25-30’lardan yüzde 2’lere geriledi!
- Kilo beyni yaşlandırıyor!
Kilo artışı sadece kalp, hipertansiyon ve diyabet gibi sağlık sorunlarına yol açmıyor. Kilo artışının beynin kabuk tabakasını da etkilediğini ve tabakada incelmelere yol açtığını belirten uzmanlar, aşırı kilolulurda incelmenin daha fazla olduğuna dikkat çekiyor. Aşırı kilo ve obezitenin beyni yaklaşık 10-20 yıl yaşlandırdığını vurguluyor.