Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinde kadavradan böbrek nakli başarılı bir şekilde gerçekleştiriliyor.
- KSÜ’de Organ Nakillerine Yenisi Eklendi
- KSÜ’de Organ Bağışının Önemi ve Böbrek Sağlığı Eğitimi Verildi
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ile Türk Böbrek Vakfı işbirliğinde 03-09 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında Türk Böbrek Vakfı tarafından, “Organ Bağışı Farkındalığı ve Böbrek Sağlığı” eğitimi ve “Sağlıklı Beslenme ve Hayat Tarzı Önerileri” konulu eğitim seminerleri verildi.
- Büyükşehir’den ‘Sağlıklı Beslenme Önerileri ve Böbrek Sağlığı’ Semineri
Büyükşehir Belediyesi, Türk Böbrek Vakfı iş birliğiyle 3 Kasım Cuma günü NFK Kültür Merkezi’nde ‘Sağlıklı Beslenme Önerileri ve Böbrek Sağlığı’ konulu eğitim semineri düzenleyecek. Saat 14.00’da başlayacak programa tüm Kahramanmaraşlılar davet edildi.
- Türk Böbrek Vakfı Katkılarıyla KSÜ’de Diyaliz Merkezi Açıldı
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi bahçesine Türk Böbrek Vakfı tarafından yapımı gerçekleştirilen diyaliz ünitesi açıldı.
- Polikistik Böbrek Hastasına Kadavra Böbrek Nakli
Polikistik böbrek hastası Hataylı Mehmet Yusuf Dayıoğulları SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde kadavradan gerçekleştirilen böbrek nakli ile on yıldan beri çektiği sıkıntılardan kurtuldu ve yeniden hayata tutundu.
- Alport Sendromlu üç kardeş SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde böbrek nakli ameliyatı ile yaşama yeniden döndü
Alport Sendromu (İlerleyici böbrek yetmezliği, işitme kaybı ve gözlerde anormalliklerle seyreden genetik bir hastalık) olan üç kardeş, SANKO Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezinde 10 yıl içinde aralıklarla yapılan böbrek nakli ameliyatı ile umut buldu.
- SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde Çapraz Böbrek Nakli
SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen başarılı operasyonla Şanlıurfalı Yılmazer ile Kahramanmaraşlı Göl ailesinin kızları Zeynep Yılmazer ve Neslihan Göl, çapraz nakille sağlığına kavuştu.
- KSÜ'de yapılan böbrek nakli ile yaşama bağlandı
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi (Tıp Fakültesi Hastanesi) Organ Nakil Merkezi, başarılı operasyonlarına bir yenisini daha ekledi. 28 yaşındaki Gökhan Durdi, babasından nakledilen böbrekle yaşama tutundu.
- Bölgedeki ilk çapraz böbrek nakli SANKO’da yapıldı
SANKO Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Merkezinde (transplANTEPSANKO), bölgede ilk çapraz böbrek nakli gerçekleştirildi.
- Prof. Dr. Güngör: Türkiye’de 70 Bin Kronik Böbrek Hastası Var
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özkan Güngör, Mart ayının ikinci haftası kutlanan Dünya Böbrek Günü nedeniyle bir bilgilendirmede bulundu.
- Böbrek nakli sonrası ikiz bebek mutluluğu yaşanıyor
Kadavradan böbrek nakli olan Rabia Öztürk, SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde başarılı takip ve tedaviyle sağlıklı ikiz bebek dünyaya getirdi.
- Sigara ve obezite böbrek kanserinin en önemli nedenlerinden
Böbrek kanseri, ürolojik kanserler arasında en sık görülen ilk 3 kanser arasında yer alıyor. Böbrek kanserine neden olan etmenlerin başında sigara ve tütün ürünü kullanımının geldiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Üroloji Uzmanı ve Üroonkoloji Merkezi Direktörü Doç. Dr. İlker Tinay, “Son yıllarda yapılan çalışmalara göre obezite de böbrek kanserine neden oluyor.
- Böbrek hastası iki aylık bebek ameliyatla sağlığına kavuştu
Diyarbakır’da yaşayan Hatice ve Mehmet Güneş çiftinin 2 aylık bebekleri Miran, dünyaya daha anne karnındayken belirlenen ciddi böbrek problemleri ile geldi. Giderek ilerlemekte olan hastalığı, onun büyümesi ve hayatını devam ettirmesi için büyük bir risk oluşturuyordu.
- Anne babalar dikkat! Israrla yemek yedirmeye çalışmayın!
Anoreksiya nevroza, bulimia nevroza ve tıkanırcasına yeme bozukluğu… Günümüzde en yaygın görülen 3 yeme bozukluğunun ergenlik döneminde görülme sıklığı giderek artıyor. Yapılan araştırmalara göre; her 100 ergenden 1’inde yeme bozukluğu gelişiyor. Durumun bu noktaya gelmesinde ise ‘Ne kadar zayıfsan, o kadar güzelsin’ şeklindeki güzellik kriterlerinin özellikle genç kızlar üzerinde önemli etkiler oluşturması rol oynuyor.
- Güneydoğu Kronik Böbrek Yetmezliği Sempozyumu
Güneydoğu Kronik Böbrek Yetmezliği Sempozyumu, SANKO Üniversitesi, Diyaliz Hekimleri Derneği ve Türk Kalp-Damar Cerrahisi Derneği iş birliği ile düzenlendi.
- “Yanlış beslenme ve hareketsiz yaşam böbrek taşı rahatsızlığını tetikliyor”
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Faruk Küçükdurmaz, Türkiye’nin dünyada taş hastalığının en sık görüldüğü ülkeler arasında yer aldığına dikkat çekerek “Yanlış beslenme ve hareketsiz yaşam nedeniyle böbrek taşı rahatsızlıklarının görülme sıklığı arttı” dedi.
- Böbrek taşları kadınlar ve çocuklarda da sık görülüyor
Yanlış beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle böbrek taş hastalığının görülme sıklığı tüm dünyada giderek artış gösteriyor. Türkiye ise böbrek taş hastalığının en sık rastlandığı coğrafi bölgeler arasında yer alıyor. Şiddetli ağrılara sebep olarak yaşam kalitesini bozan böbrek taşları, ciddi ve geri dönüşümsüz böbrek bozukluklarına yol açabiliyor.
- Böbrekteki işlev kaybı organ nakline kadar ilerleyebiliyor
Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Böbrek Nakli Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Gürkan Tellioğlu: "Böbrekte işlev kaybı, zaman içinde kronik böbrek yetmezliğine, bu tablo da kişiyi organ nakline götürebiliyor. Dolayısıyla böbrek yetmezliği yaşayan herkesin böbrek nakli açısından değerlendirilmesi önemli" dedi.
- "Hipertansiyon kalp-damar hastalıkları ve felçlere yol açabilir"
Medicana Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Keskin: "Hipertansiyon böbrek, kalp-damar hastalıklarına, felçlere ve görme kaybına yol açabilir. Tedavi edilmezse yaşam süresini 10-20 yıl kısaltabilir. Tuz tüketiminin fazla olduğu toplumlarda kan basıncı yüksekliği daha sık."
- Böbrek kanserine neden olan 8 risk faktörü
Böbrek kanseri böbreklerde kötü huylu hücrelerin büyümesi sonucu oluşuyor ve son yirmi yılda, dünya çapında böbrek kanseri vakalarının sayısı giderek artıyor. Son evrelere kadar nadiren belirti veren böbrek kanserinin nedeni ise tam olarak bilinmiyor.
- “Kimler Böbrek naklinde canlı verici olabilir?”
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Orhan Gürer, “Böbrek naklinin yapılabilmesi için uygun vericinin bulunması şarttır” dedi.
- Çocuklarda Böbrek Sorunlarına Yol Açan 9 Hata
Son yıllarda görülme sıklığı giderek artan böbrek hastalıkları çocuklar için de yaygın bir sorun haline geliyor. Çocuk büyüdükçe böbrek yetmezliğine kadar varabilen hastalıklar bazen hiç belirti vermeden ilerleyebiliyor. Çocuklarda böbrek sorunlarına yol açabilecek hatalara karşı ebeveynlerin dikkatli olması gerekiyor.
- Böbreğine Bak, Hastalığını Gör
Dünyada yaklaşık 850 milyona yakın böbrek hastası bulunuyor. Ülkemizde ise her 7 kişiden biri böbreğinde sorun yaşıyor. 14 Mart 2019 Dünya Böbrek Günü’nün bu yılki teması; “Herkes İçin Her Yerde Her Zaman Böbrek Sağlığı.” Sağlıklıyım diyebilmek için böbreklerimizi korumamız gerektiğini söyleyen Liv Hospital Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat “Böbrekten birçok hastalığa tanı konabilir, hastalığın nasıl ilerleyeceği konusunda fikir edinilebilir.
- Portakallı limonata içmek böbrek taşı ağrısına iyi geliyor
Hayat kalitesini olumsuz etkileyen, bıçak saplanır şekilde ağrıya yol açan böbrek taşı ağrısından bazı basit ama etkili yöntemlerle korunabilirsiniz. Limon ve portakal, idrarın asitliğini gideren sitrat maddesini yüksek oranda içerdiğinden portakallı limonata içmek böbrek taşı ağrısına iyi gelir. Aynı zamanda sayısız faydası bulunan bal kabağı, böbrek taşı tedavisinde destekleyicidir, taşların vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
- Fazla Kilo Böbrek Hastalığı Riskini Artırır
Ülkemizde her 7 kişiden birinde böbrek hastalığı görülüyor. Bu nedenle böbrek hastalığı gibi yaygın bir hastalıkta tedaviden ziyade korunmak büyük önem taşıyor.
- “Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu kalıcı böbrek hasarına sebep olabilir”
SANKO Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Küçükdurmaz, çocuklarda idrar yolu enfeksiyonun kalıcı böbrek hasarına neden olabileceğini söyledi.
- Böbrek Taşı Hastalarına Özel 6 Öneri
Böbrek taşı sorunları, toplumda her 11 kişiden birinde görülüyor ve 70 yaşına kadar erkeklerin %19’unda, kadınların ise %9’unda ortaya çıkabiliyor. Yaşam kalitesini düşüren, ciddi ağrılara yol açan ve taş oluşumu nedeniyle böbrek fonksiyonlarında da harabiyet oluşturabilen taş hastalıkları, bazı kişilerde ağrı gibi bir belirti vermeden de sessizce ilerleyebiliyor. Böbrek sağlığını koruyucu bazı önlemler almak, böbrek taş oluşum riskini azaltabiliyor.
- Yeni yılda sağlıklı yaşam için 9 öneri
Kötü alışkanlıklardan uzak durmak, hareketli bir yaşam tarzı benimsemek, sağlıklı beslenmek ve en önemlisi de stresi kontrol edebilmek sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, yeni yıla sağlıklı girmek, sağlıklı kalmak ve pek çok hastalıktan korunmak için 9 sağlıklı öneride bulundu.
- İdrar yolları sarkması böbrek sorunlarına yol açabilir
Anadolu Sağlık Merkezi Üroloji Uzmanı Dr. Tolga Muharrem Okutucu, “İdrar yolları sarkmalarında şikayetler ortaya çıkmaya başladığında ihmal etmeden bir üroloji uzmanına başvurmak, sorunun erken fark edilmesini sağlıyor ve tedavisini kolaylaştırarak hastanın yaşam kalitesini yükseltiyor” açıklamasında bulundu.
- Böbrek genişlemesi sünnetle geçmez
Böbreklerin temel görevleri vücuttaki fazla su ve atık maddeleri temizleyip idrar olarak atılmasını sağlamak. Böbrekte idrarın biriktiği havuzcuk bölgesinin olmasının ise ‘böbrek genişlemesi’ olarak adlandırıldığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı ile Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Zeki Şahinoğlu, “Böbrek genişlemesi, bebek henüz anne karnındayken saptanıp erkenden tedavi edilebilir” açıklamasında bulundu.
- Aşırı sıcak ortamda çalışmak böbrek taşı sebebi
Türkiye’de sıklıkla görülen böbrek taşı rahatsızlığı, şiddetli ağrılara neden olarak insanların hayatını olumsuz etkiliyor. Böbrek taşının kadınlara oranla erkeklerde 3 kat daha fazla görüldüğünü belirten Anadolu Sağlık Merkezi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Cüneyt Adayener, “Az su içen, düzensiz beslenen, aşırı sıcak ortamlarda uzun süreli çalışan ve gün içerisinde hareketsiz kalan kişilerde taş oluşma riski artıyor” açıklamasında bulundu.
- Böbrek taşı ağrısından korunmak için bol su için
Özellikle yaz aylarında sıvı tüketimi çok önemli. Yüksek hayvansal protein, tuz ve rafine şeker içeren gıdalar böbrek taşı oluşumuna davetiye çıkarıyor.
- Obezite ve tütün böbrek düşmanı
Birçok hastalığın başlıca sorumlularından olan tütün kullanımı ve obezite, böbrek kanserinin de risk faktörleri arasında ilk sırada yer alıyor.
- Dünya Böbrek günü kutlandı
KABÖDER, Onikişubat Belediyesi, Türkoğlu Belediyesi, Nesli Pak Derneği ve KYK iş birliği ile 8 Mart Dünya Kadınlar günü ve Dünya Böbrek günü kutlaması birlikte yapıldı.
- Kronik Böbrek rahatsızlığına dikkat!
Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi Dâhiliye ve Nefroloji Uz. Dr. İsmail Yıldız, kronik böbrek hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.
- Bu hastalığa küçük yaşta yakalanılıyor!
Böbrek Ve Diyaliz Hastaları Derneği İl Başkanı Hanifi Çöplü, Kahramanmaraş’ta nefrotik sendromu rahatsızlığının hızla yaygın hale geldiğini söyledi.
- Böbrek naklinde “İzsiz cerrahi” çabuk iyileştiriyor
Cerrahi tekniklerdeki ve teknolojideki gelişmeler sayesinde organ nakli cerrahisi klasik açık ameliyatlardan laparoskopik yani kapalı şekilde yapılan ameliyatlara doğru ilerliyor. Doğum yapmış kadın vericilerde böbrek, vajinal yoldan çıkarılabiliyor.
- Böbrek Reflüsü genetik yolla geçiyor
İdrar kesesi içinde depolanan idrarın geriye doğru idrar kanalları ve böbreğe doğru kaçmasına vezikoüreteral reflü (VUR) ya da böbrek reflüsü deniyor. İstanbul Aydın Üniveristesi Florya Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Semih Ayan, bu hastalığın daha çok genetik olarak oluştuğunu belirterek teşhisinin anne karnında da koyulabildiğini söyledi.
- KABÖDER’den halk sağlığı standı
Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KABÖDER), 3-9 Eylül Halk Sağlığı hastası kapsamında Cumartesi günü il özel idare binası önünde halk sağlığı standı açtı.
- Sağlık taramaları devam ediyor!
Kahramanmaraş Böbrek ve Diyaliz Hastaları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (KABÖDER), Dünya Böbrek Günü etkinlikleri çerçevesinde başlattığı sağlık taramalarını, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nde sürdürdü.