Halk arasında “sara” olarak da bilinen epilepsi hastalığında nöbet anında yapılabilecek ilk şeyin hastanın hava yolunun açık tutulması olduğunu belirten uzmanlar, hastanın yana yatırılması ve çenesinin yukarı kaldırılması gerektiğini vurguluyor.
- “Tek nöbet” epilepsi tanısı için yeterli olmuyor!
- Alkolik nöropati elleri ve ayakları etkiliyor
Alkol kullanımına bağlı olarak oluşan bir sinir sistemi hastalığı olan alkolik nöropati, kişinin yaşam kalitesini düşürüyor. Ayak ve ellerde uyuşma, karıncalanma, yanma ve hissizlik şeklinde şikayetler ortaya çıkıyor, kimi zaman ağrı da görülüyor. Uzmanlar beslenme bozukluğunun eşlik ettiği hallerde hastalığın daha ağır seyrettiğine dikkat çekiyor.
- Migrenli çocuklar daha çok okul devamsızlığı yapıyor
Çocuk yaşta ortaya çıkan migren rahatsızlıklarında en önemli problemin hastalığın tanısının konulamaması olduğunu belirten uzmanlar, erişkinlere nazaran çocuklarda migren belirtilerinin daha çeşitli olduğunu ve belirtilerin görülmesi halinde mutlaka hekime danışılması gerektiğini vurguluyor.
- Kilo beyni yaşlandırıyor!
Kilo artışı sadece kalp, hipertansiyon ve diyabet gibi sağlık sorunlarına yol açmıyor. Kilo artışının beynin kabuk tabakasını da etkilediğini ve tabakada incelmelere yol açtığını belirten uzmanlar, aşırı kilolulurda incelmenin daha fazla olduğuna dikkat çekiyor. Aşırı kilo ve obezitenin beyni yaklaşık 10-20 yıl yaşlandırdığını vurguluyor.
- Taklit edilen hastalık ALS…
İlerleyici kas güçsüzlüğüne yol açan ALS Hastalığı, günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Kalem tutma, anahtar çevirme, tarak kullanma gibi ince beceri gerektiren hareketlerde zorluklar hastalığın temel belirtileri arasında gösterilirken, uzmanlar ALS hastalığının taklit edildiğine dikkat çekiyor. Nöroloji Uzm. Dr. Celal Şalçini ALS tanısı konulan hasta ve yakınlarının bu tanıyı mutlaka birden fazla doktordan görüş alarak teyit ettirmesi gerektiğini vurguluyor.
- Demans hastası ile iletişim nasıl olmalı?
Halk arasında “bunama” olarak bilinen demans hastalığı, beynin zihinsel ve davranışsal işlevlerinin bozulması ile ortaya çıkıyor. Demans hastalarına yaklaşımda bulunurken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler veren Uzm. Dr. Celal Şalçini, hastalarla konuşurken ses tonu ve tavırların kontrol edilmesinin önemine dikkat çekti.
- Her aileden 1 kişi inme riski ile karşı karşıya!
İnme, en yaygın ölüm ve sakatlık nedenlerinden biri. Öyle ki dünyada yılda 15 milyon kişi inme geçiriyor. Bu kişilerin 5 milyonu sakat kalıyor, 5 milyonu ise yaşamını kaybediyor.Ülkemizde de her yıl 130 bin kişi inme geçiriyor. Uzmanlar uyarıyor! Gelecek 10 yılda da neredeyse her aileden birisi inme yaşamış olacak.
- “Çoklu Uyku Testi”, uyku sorunlarının kaynağına iniyor
Uyku problemlerinin çoğu, nörolojik nedenlerden daha çok, psikolojik nedenlerden kaynaklanıyor. Özellikle; uyuyamama, uykuya geç dalma, kesik kesik uyuma ve uyku bölünmesi gibi bozukluklara psikiyatrik/psikolojik durumların yol açtığını belirten uzmanlar, “Çoklu Uyku Testi”nin uyku sorunlarının çözümündeki rolüne dikkat çekiyor.
- Sinsice ilerleyen nadir hastalık: ALS
İlerleyici kas güçsüzlüğüne yol açan nadir hastalıklardan biri olan ALS'nin belirtileri, erken dönemde ellerdeki hareket kısıtlanması, kol-bacak kaslarında seyirme ve yutma güçlüğü ile ortaya çıkıyor. Görülme sıklığı 100 binde 3 olan ALS, yalnızca hareket sistemini etkilemiyor, unutkanlık ve psikolojik problemleri de beraberinde getiriyor.
- Nörolojinin bukalemunu MS’te psikiyatrik destek şart!
Beyin ve omuriliğin işlevlerini tutabilen bir hastalık olan MS’in nedeni tam olarak bilinmiyor. Her türlü nörolojik rahatsızlığa sebep olabileceği için “Nörolojinin bukalemunu” olarak da adlandırılan MS’te psikiyatrik desteğin önemi vurgulandı.
- MS erkeklerde daha şiddetli seyrediyor
MS, nörolojik bir hastalık. MS'in kadınlarda daha sık görüldüğünü belirten uzmanlar, erkeklerde daha nadir ancak daha şiddetli olabildiğine dikkat çekiyor.