Adıyaman Belediyesi ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından ortak geliştirilen uygulama sayesinde Alzheimer ve Demans hastaları için akıllı saat ile mobil takip uygulaması geliştirildi.
- Alzheimer ve Demans hastalarına dijital destek
- Büyükşehir’den Farkındalık Çalışması
Büyükşehir Belediyesi koordinatörlüğünde paydaş kurumların katılımı ile Use or Lose (kullan veya kaybet) Projesi kapsamında Alzheimer ve Demans Hastalarına yönelik Terapi Aktivite Rehber Kılavuzu Tanıtım Toplantısı online olarak gerçekleştirildi.
- Koronavirüste Demans ve Alzheimer hastalarına dikkat
Özellikle 65 yaş üzeri Alzheimer ve demans hastalığı olan bireyler için karantina durumunun ciddi sıkıntılara yol açabileceğini belirten uzmanlar, “Bu hastaların insanlarla etkileşimleri kaybolduğunda hastalık süreçleri hızlanma eğilimi gösterebilir” uyarısında bulunuyor. Uzmanlar bu hastaların bakımevleri ya da bakımlarına özen gösterebilecek yakınlarının evinde kalmaları gerektiğine dikkat çekiyor.
- Emans Hastalarında ''Lady Diana'' Etkisi
Demans hastalığı ile başa çıkmada “Lady Diana etkisi” önemli rol oynuyor… Ülker: “Demansta hastayı anlamak ve doğru iletişim önemli; hastayla göz teması kurulmalı, boy olarak küçükse çömelerek veya oturarak mümkün olduğunca aynı göz hizasına gelinmeli; kişiye ismi ile hitap edilmeli, akılcı ve ihtiyatlı konuşulmalı…”
- Demans Hastalığında erken tanı önemli
Ülker:‘’Demans hastalığında erken tanı, teşhisi kabul etmek ve profesyonel yardım almak çok önemli.’’
- Demans hasta okulu düzenlendi
SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde Demans (Bunama) Hasta Okulu düzenlendi.
- Demans hastası ile iletişim nasıl olmalı?
Halk arasında “bunama” olarak bilinen demans hastalığı, beynin zihinsel ve davranışsal işlevlerinin bozulması ile ortaya çıkıyor. Demans hastalarına yaklaşımda bulunurken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler veren Uzm. Dr. Celal Şalçini, hastalarla konuşurken ses tonu ve tavırların kontrol edilmesinin önemine dikkat çekti.
- Alüminyum tencereler demansı tetikliyor
Hafızanızla ilgili sorunlar mı başladı? Unutkanlığınız büyük bir problem haline mi geldi? Artık günlük işlerinizi bile yapamaz durumda mısınız? Eğer cevabınız ‘evet’se demans kapınızda olabilir. Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Eser Buluş, 65 yaş ve üstü kişilerde görülen demans yani bunama ile ilgili önemli uyarılarda bulundu: “İçeriğinde alüminyum bulunan kaplar, tencereler ve alüminyum folyo içerisinde pişirilen yiyeceklerden uzak durun!”