Gün ışığının azaldığı kış aylarında mevsimsel depresyon yaşayan bireylerde, beyindeki serotonin seviyelerinde azalma gözlemlendiğini vurgulayan uzmanlar, bu durumun, özellikle kadınlarda daha fazla duygusallığa yol açabildiğini söylüyor.
- Sabah yürüyüşü depresyonu önlüyor
- Bu besinler sonbahar depresyonundan koruyor!
Pandemi ve sonbahar depresyonunun bu dönemde etkili olabileceğini belirten uzmanlar, başta Gingseng olmak üzere süper besinler listesinin başında yer alan brokolinin mutlaka tüketilmesini tavsiye ediyor. Brüksel lahanası, taze ceviz, turp ve balkabağı gibi birçok besinin sonbahar aylarında bağışıklık sistemini güçlendireceğine ve depresyona karşı oldukça fayda sağlayacağına dikkat çekiliyor. Uzmanlara göre, kahvaltı öncesi tüketilen kahve ve çay, yorgunluğun asıl sebebi olabilir.
- Fazla kilolar ve stres idrar kaçırma nedeni
20 yaş üstü kadınların %15’inde, 65 yaş üstü kadınların ise %50’sinde görülebilen istemsiz idrar kaçırma, yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren sağlık problemlerinden biri olarak tanımlanıyor. Bu durum, menopoz, obezite, depresyon, sigara kullanımı, çok sayıda normal doğum yapmış olmak gibi faktörlerle de gelişebiliyor.
- Tükenmişlik sendromu mu, depresyon mu?
Enerji kaybı, motivasyon eksikliği, diğerlerine karşı negatif tutum ve kendini geri çekme şeklinde ortaya çıkan tükenmişlik sendromu, çoğunlukla depresyonla karıştırılabiliyor. Tükenmişlik sendromunu depresyondan ayıran en önemli özelliğin çalışma hayatıyla ilgili olduğunu belirten uzmanlar, “Depresyon, çalışma hayatıyla ilişkili bir kavram değildir ve her türlü yaşamsal olaydan kaynaklanabilir. Oysa tükenmişliğe neden olan sadece iş yaşamıdır” uyarısında bulunuyor.
- Uyku ve yeme ihtiyacı artıyorsa dikkat!
Herhangi bir psikiyatrik yakınma ve şikâyeti olmayan kişiler arasında kış depresyonu görülme oranının yüzde 10-15 olduğunu belirten uzmanlar, kış depresyonunda en önemli belirtinin uyku ihtiyacında ve yeme davranışında artış olduğuna dikkat çekiyor. Kış depresyonuna erken müdahalenin önemine işaret eden uzmanlar, uyku saatlerinin sınırlandırılmasını, beslenme düzeninin oturtulmasını ve düzenli olarak gün ışığından yararlanılması gerektiğini vurguluyor.
- Kış depresyonuna karşı 4 etkili öneri
Sonbaharı geride bırakıp kış mevsimine girdiğimiz bugünlerde pek çok kişi kış depresyonuyla karşı karşıya. Kimi sabah uyanmakta güçlük çekiyor, yaptığı işe karşı isteksizlik duyuyor, hiçbir şeyden keyif alamıyor; kimi kendini sinirli, huzursuz hatta değersiz hissediyor. Kış depresyonunun olumsuz etkileri, karbonhidrat tüketiminde artış ve buna bağlı kilo alımı olarak da kendini gösterebiliyor.
- Düzenli tüketilen kahve, kanseri önlüyor!
Kahve, birçok insanın vazgeçilmez içeceklerinden biri. Arkadaş sohbetlerinin vazgeçilmezi kahvenin insan vücuduna büyük etkileri var. Diyetisyen Melda Demiröz, düzenli kahve tüketiminin kanser gibi hastalıklara karşı vücut direncini artırdığını söyledi.
- Zerdeçal kanserin önlenmesi ve tedavisinde kullanılıyor
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Aile Hekimi ve Homeopati Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Serhat Koran: "Birçok kronik hastalığa karşı koruyucu ve destek tedavisi olarak zerdeçal kullanılıyor. Özellikle içerdiği curcumin maddesi sayesinde kanserin önlenmesi ve tedavisinde kullanılan zerdeçalın, kanser özelinde kişinin tedavisine yardımcı olduğunu gösteren çalışmalar mevcut"
- Depresyona karşı 10 öneri
Depresyon hem tek başına görülebilen hem de pek çok ruhsal soruna eşlik edebilen bir duygu durum bozukluğudur. Her yaşta ortaya çıkabilen depresyonla ilgili hala birçok bilgi ya yanlış ya da eksik. Doğru teşhis konulmadığında, gerekli tedavi uygulanmadığında, kişinin hayatının birçok açıdan olumsuz etkilenebileceğini söyleyen Liv Hospital Klinik Psikoloji Uzmanı Emrah Polat depresyona ilgili 10 öneri verdi.
- Epilepsi hakkında bilinmesi gereken 9 önemli nokta
Bağımsız bir yaşam sürme, iyi bir eğitim alma, toplumsal hayatta ve iş bulmada hastalık nedeniyle sıkıntı yaşamama... Her insanın en temel beklentilerinden olan bu konular sürekli nöbetlerle baş etmek zorunda olan epilepsi hastaları için çözülmesi çok güç problemler anlamına gelebiliyor.
- Geçmeyen ağrı depresyona neden oluyor
Ağrı, doktora başvurunun en sık nedenlerinden biri. Adeta bir alarm görevi olan akut ağrı, kişiyi hasardan ve hastalıktan haberdar eder, tıbbi yardım almaya zorlayarak iyileşme sürecine katkıda bulunur, hatta erken teşhis sağlar. Organizmada hiçbir görevi olmayan kronik ağrı ise organik bir lezyon olsun veya olmasın doku-sinir biyolojisini değiştirmekte, fiziksel ve duygusal bozukluğa neden olarak ve iş yapabilirliği engelleyerek yaşam kalitesini düşürmekte, yaşam kalitesini düşürmektedir.
- Obezitenin yol açtığı 11 sağlık problemi!
21. yüzyılın en önemli sağlık sorunlarından biri olan obezite dünyayı tehdit etmeye devam ediyor. Öyle ki dünyada 1.9 milyar erişkinin fazla kilolu, 650 milyon erişkinin de obez olduğu bildiriliyor. Ülkemizde de yaklaşık 16 milyon kişi obezite hastası. Obezitenin her geçen yıl arttığı da bir gerçek. 2030 yılında bu oranın ABD’de yüzde 47, Meksika’da yüzde 39, İngiltere'de yüzde 35 gibi oldukça yüksek rakamlara ulaşacağı tahmin ediliyor.
- Bu hastalıklar depresyonu taklit ediyor!
Öyle halsizsiniz ki kolunuzu bile kıpırdatmak istemiyorsunuz… Uykunuz var, mümkünse hep uyumak istiyorsunuz… İşlerinizi yapmakta zorlanıyor, eskiden zevk aldığınız hemen hiçbir şeyden heyecan duymuyorsunuz… Nefes darlığı sorunu yaşamaya başlamanız da cabası… Muhtemelen bu yakınmalarınızın “depresyondan” kaynaklandığını düşünüyorsunuz ama dikkat! Depresyon sinyali olarak gördüğünüz şikayetlerinizin nedeni aslında fiziksel bir hastalık olabilir; mesela kalp damar hastalıkları veya diyabet gibi!
- Neşelendirmek depresyonu tedavi etmiyor!
Hayatı zorlaştıran birçok faktör, depresyonu tetikleyebiliyor. Üzgün ya da suçlu hissetme, uyku ve iştah dengesizliği, intihar düşüncesi vb. durumların depresyonun yaygın semptomları olduğunu belirten uzmanlar, egzersiz ve aktivitelerin depresyon üzerindeki olumlu etkisine dikkat çekiyor. Uzmanlar, depresyonda olan birine yardım etmenin yolunun onu neşelendirmek olmadığını, doktor ve ya ruh sağlığı uzmanlarıyla konuşmalarını sağlamak olduğuna dikkat çekiyor.
- Koyu renk gözlüler kış depresyonuna daha kolay yakalanıyor!
Gecelerin uzun, gündüzlerin kısa, çoğunlukla havanın kapalı olduğu ve güneşin kendisini çok az gösterdiği şu günlerde ortaya çıktığı düşünülen mevsimsel duygusal bozukluk ya da bilinen adıyla kış depresyonu, çok sayıda kişiyi etkiliyor. Yapılan son çalışmaya göre kış depresyonu koyu renk gözlüleri, mavi veya yeşil renk gözlülerden çok daha fazla etkiliyor…
- Doğum Sonrası Depresyona Yol Açan 10 Neden
Depresyon, kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla görülüyor ve kadınlar, üreme hormonlarında değişim olduğu dönemlerde depresyona daha yatkın hale geliyor. Doğum sonrası dönemdeki depresyon; kadında gerçekleşen fiziksel, duygusal ve davranışsal değişimlerin karışımını ortaya koyuyor. Bu süreç, doğumdan sonraki 4 hafta içinde belirginlik kazanıyor.
- Adet Öncesi Sendromuna Karşı Önleminizi Alın
Canınız hiçbir şey yapmak istemiyorsa, kendinizi sinirli, yorgun ve kaygılı hissediyorsanız, bir yandan baş ve karın ağrısıyla, bir yandan kabaran iştahınız ve şişen vücudunuzla mücadele ediyorsanız, adet öncesi sendromuyla karşı karşıya olabilirsiniz. Birçok kadın adet öncesi günlerde buna benzer fiziksel veya ruhsal değişiklikler hissediyor. Aydan aya ortaya çıkan bu değişiklikler kadınların günlük hayatını oldukça zorlaştırıyor.
- Kış depresyonu saç döküyor!
Kadın erkek hemen hemen herkes, hayatının en az bir döneminde saç dökülmesi problemi yaşıyor. Genetik faktörlerden hormonal değişimlere, stresten düzensiz beslenmeye kadar pek çok faktöre bağlı olarak gelişebilen saç dökülmesi sorunu mevsim geçişlerinde de kendini gösteriyor. Sonbahardan kış mevsimine geçilen bu dönemde birçok insan saç dökülmesi problemi ile uzmanlara başvuruyor.
- Kaşlar da sonbaharda depresyona giriyor!
Mevsim geçişlerinde yaşanan değişimler doğada olduğu gibi insanlar üzerinde de önemli etkiler oluşturuyor. Özellikle yaklaşan sonbahar mevsiminde yaşanan stres ve depresyonun sonuçları saçlarda ve ciltte olduğu gibi kaşlarda da dökülmeyle son bulabiliyor.
- Depresyondan Korunmak İçin Düzenli Hareket Edin
Düzenli fiziksel aktivite hem vücut hem de ruh sağlığının korunmasına yardımcı oluyor. Günlük yaşamda stres seviyesi aktivitenin artması ile azalırken, mutluluk hormonu düzeyi ise basit birkaç hareketle bile yükselebiliyor. Memorial Ankara Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Uz. Dr. Gülseren Kayalar, 8 Eylül Dünya Fizyoterapi Günü öncesinde “ruh sağlığı ve aktif fiziksel yaşam arasındaki ilişki” hakkında bilgi verdi.
- Dirençli depresyona lityum
Lityum, duygu durum bozukluğu başta olmak üzere, birçok psikiyatrik hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Uzmanlar, ruhsal problemlerin yanı sıra fiziksel rahatsızlıkların tedavisinde de rol alan lityuma doktor kontrolünde başlanması gerektiğinin altını çiziyor.
- Uykusuzluk, depresyon ve Alzheimer habercisi olabilir
Uykusuzluk, uykuya dalamama ya da uykuya daldıktan sonra çabuk uyanma psikiyatrik ya da nörolojik sorunların habercisi olabilir. Özellikle depresyon, Alzheimer ve Parkinson’da uykuya dalma ve sürdürme bozukluğu görülebileceğini belirten uzmanlar, uyku sorunlarında kişiye özel tedavinin önemini vurguluyor. Uzmanlara göre yatmadan kısa süre önce çay ve kahve tüketmekten kaçınmak, yatağa elektronik cihaz sokmamak gerekiyor.
- Görmede zorluk depresyona yol açıyor
Uzak ve Yakını Görememe Gibi Sıkıntılar Kişileri Psikolojik Olarak Olumsuz Etkileyebiliyor.
- Bu hastalıklar gazetecileri tehdit ediyor
Yoğun mesai saatleri, uykusuz geceler, haber peşinde koşturmalar veya saatlerce bilgisayar karşısında çalışmak, haber yetiştirme telaşının getirdiği stres, hazır yemek tüketiminin artması, pasif veya aktif sigara tüketimi…
- Karanlık Hava Depresyonu Tetikler mi?
Kışın erken kararan havalar, gün ışığından az yararlanmak, soğuyan havalar ile fiziksel etkinlik alanlarımızın azalması yatkınlığı olan kişilerde kış depresyonuna neden olabiliyor. Okan Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sercan kış depresyonu hakkında en çok merak edilenleri cevapladı.
- Çocukluktaki depresyon ergenlikte ağırlaşabiliyor
Çocuklar da depresyona girer mi? Çocukların da tıpkı yetişkinler gibi depresyon yaşadığına dikkat çeken uzmanlar, zamanında müdahalenin önemini vurguluyor. Çocukluk döneminde çözülemeyen sorunların ergenlik döneminde ağırlaşabileceğini ifade eden uzmanlar, “Tembel çocuk, ailedeki huzursuzluğun habercisidir. Çatışmalı ortamda çocuğun motivasyonu ve başarısı düşer. İki aydan uzun süren sessizlik ve içe kapanıklık depresyon habercisi olabilir” uyarısında bulundu.
- Karanlık Hava Depresyonu Tetikler mi?
Kışın erken kararan havalar, gün ışığından az yararlanmak, soğuyan havalar ile fiziksel etkinlik alanlarımızın azalması yatkınlığı olan kişilerde kış depresyonuna neden olabiliyor. Okan Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sercan kış depresyonu hakkında en çok merak edilenleri cevapladı.
- Tehlike her an kapınızı çalabilir
Soğuyan ve erken kararan havalarla birlikte azalan fiziksel etkinlikler kişilerde kış deprosyanına neden oluyor. Kış depresyonu ile alakalı merak edilenleri yanıtlayan Özel Hayat Hastanesi Uzm. Klinik Psikolog Fatih Kirişci, “Kış depresyonu her an kapınızı çalabilir” dedi.
- Düzenli yürüyüşün sağlığa 7 büyük faydası
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verileri; dünya nüfusunun yüzde 23’ünün hareketsiz yaşam sürdüğüne ve bu durumun tüm ölüm nedenleri arasında 4. sırada yer aldığına işaret ediyor.
- Dirençli depresyonda Ketamin başarılı sonuç veriyor
50 yıl önce anestezi ilacı olarak kullanılmaya başlanan Ketamin, dirençli depresyon başta olmak üzere pek çok psikiyatrik hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Ketamin’in tedaviye yanıt vermeyen dirençli depresyon vakalarında %60-65 oranında başarı sağladığı belirtildi.
- Ülke olarak cinnet geçiriyoruz
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Global depresyon verilerine göre Türkiye’de 3 milyon 206 bin kişi depresyon sorunu yaşıyor. Yaşanan depresyonlar ise en çok intiharları tetikliyor. Kahramanmaraş’ta son 15 yılda toplam 551 intihar vakası gerçekleşti.