Yeni yıl ılık denebilecek bir havayla karşılanmış olsa da ocak ayının ortaları itibariyle kış tam anlamıyla kendini göstermeye başlıyor.
- Cildinizi kışa hazırlamak için 7 öneri
- Akne Lekesi Kalmasın İstiyorsanız!
Dermatoloji Uzmanı Dr. Figen Bilen, aknenin halk arasında küçümsenen ve hafife alınan bir hastalık olduğunu belirterek, iz ve leke oluştuktan sonra akne tedavisinin zorlu ve uzun bir süreç gerektirdiğini söyledi. Bilen, “Eğer sivilce izi, akne izi kalmasın istiyorsanız tedaviye erken başlamalısınız” dedi.
- Selülit Tipi ve Dereceniz Tedavi Yöntemini Belirliyor
Halk arasında vücudun bacak, kalça gibi bölgelerinde ‘portakal kabuğu’ görünümü olarak bilinen selülit, kadınların % 80-90’ında görülüyor. Kadınların en önemli estetik sorunları arasında yer alan selülit, birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkarken, beslenme alışkanlığı ile yaşam tarzında değişiklik yapılmadan kalıcı şekilde yok olmuyor.
- Dikkat! Bu faktörler Riski Artırıyor!
Cilt lekeleri, güneş etkisinin artış gösterdiği yaz aylarında belirgin hale geldiğinden, özellikle bireylerde kozmetik açıdan belirgin sorunlar ortaya çıkabiliyor. Cildin güneşin zararlı ışınlarına maruz kalması pigmentasyon sorununa ve cildin yaşlanmasına neden olabiliyor. Acıbadem Ankara Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Bahar Öznur, bu durumun açık havada olabileceği gibi, seyahat anında araç içinde bile oluşabileceğini aktararak yapılması gerekenler hakkında bilgi veriyor.
- Günde 100 tel saçınız dökülüyorsa dikkat!
Saç, kadın ve erkeklerde güzelliğin önemli bir unsuru gibi görünse de aynı zamanda sağlımız hakkında da önemli ipuçlarını barındırıyor. Özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan saç dökülmeleri kimi zaman cildimizdeki sorunlara dair ilk işaretleri de veriyor.
- Koronavirüs saçları dökebiliyor
Koronavirüs saçların dökülmesine neden oluyor mu? Bu soru Hollywood yıldızı Alyssa Milano’nun koronavirüs tedavisinin ardından saçlarının döküldüğünü açıklamasıyla gündeme geldi. Yapılan bilimsel çalışmalar da koronavirüs sonrası geç dönemde nefes darlığı, öksürük, halsizlik, koku almama gibi belirtilerin yanı sıra neredeyse 4 hastanın birinde saç dökülmesi yaşandığını ortaya koyuyor.
- Cildinizin verdiği 7 kanser sinyaline dikkat!
Tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan kanserin görülme sıklığı sigara, sağlıksız beslenme, düzensiz yaşam gibi sebeplerle her geçen gün artıyor.
- Güneşin zararlarına karşı 8 önemli kural!
Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, mutluluk hormonu salgılatıyor, uyku kalitesini artırıyor, dişleri güçlendiriyor, bazı kanser türlerinde koruyucu oluyor, sağlığımızın vazgeçilmezi D vitamininin sentezlenmesini sağlıyor…
- Maske kullanırken ciltteki 6 tehlikeye dikkat!
Tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs (Covid-19) pandemisi sürecinde yapılan çalışmalar virüsün yayılımının önlenmesinde maskelerin önemli bir rol oynadığını ortaya koydu. Öyle ki 2 taraf da maske takınca virüsten korunma yaklaşık yüzde 98,5 gibi yüksek bir orana ulaşıyor. Uzmanlar da her fırsatta; “Maske takmadan toplu alanlarda bulunmayın” uyarısında bulunuyorlar. Bu nedenle maske takmayı ihmal etmememiz çok önemli.
- KSÜ Tıp Fakültesi deri ve zührevi hastalıklar anabilim dalı akredite oldu
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalına, Türk Dermatoloji Derneği Türk Dermatoloji Yeterlik Kurulu tarafından Kurum Uzmanlık Eğitimi Yeterlik Belgesi verildi.
- Corona virüsten korunmada el temizliği nasıl olmalı?
KSÜ Tıp Fakültesi Dermatoloji AD Başkanı Prof. Dr. Perihan Öztürk, ''Corona virüsten (Covid-19) korunmak adına alınacak birkaç basit tedbir ile hastalıktan korunabilir ve hastalığın yayılmasını engelleyebiliriz. El yıkama ‘sabun ve su ile’ mikroplara karşı çoğumuzun sandığından çok daha güçlü bir silahtır.'' açıklamasında bulundu.
- Koronavirüs’e Karşı El Yıkamanın Önemi: Nasıl Sabunlar Kullanmak Gerekiyor?
Ellerimizi sıklıkla yıkadığımız bugünlerde sabun seçimine de dikkat etmemiz gerekiyor. Bireysel olarak kullanılmayan katı sabunlar ve antibakteriyel sabunların sıklıkla kullanılması başka hastalıklara davetiye çıkarırken, vücutta farklı zararlara yol açabiliyor.
- Kışın cildinizin iki kurtarıcısı; güneş koruyucu ve nemlendirici
Yaz aylarında güneş cildimize ne kadar zarar veriyorsa soğuk ve karlı havalarda da o kadar yıpratıyor. Özellikle kayak yapanlar kar yanığına karşı güneş koruyucu kullanmalı. Soğuk havanın oluşturduğu tahriş ve kuruluğa karşı ise önlem alınmalı. Dermatoloji, Veneroloji ve Kozmetoloji Uzmanı Prof. Dr. Emel Güngör, kış aylarında sağlıklı bir cilde sahip olmak için yapılması gerekenleri anlattı.
- Kışın dudak çatlamasını önlemek için öneriler
Havaların iyice soğuduğu bugünlerde cildimiz de kuruluktan nasibini alıyor. Özellikle dudaklar soğuk ve kuru havanın etkisiyle kuruyor ve çatlaklar oluşuyor. Yetersiz sıvı alımının ve kötü beslenmenin de dudak kurumasına neden olduğunu söyleyen Liv Hospital Ulus Dermatoloji Uzmanı Dr. Figen Akın dudak kurumasına karşı alınabilecek önlemleri anlattı.
- Kış aylarında cildinize kese yapmayın!
Ciltte kuruluk, pullanmalar, çatlamalar, kızarıklık, lekelenmeler… Kış mevsimini belirgin olarak hissettiğimiz bugünlerde soğuk hava cilt sağlığımızı epey olumsuz etkiliyor. Özellikle dış ortama açık olan yüzde ve ellerde kuruluk ile hassasiyet en sık karşılaştığımız sorunlar. Kış aylarında ciltte oluşan kuruluğun en önemli nedeni ise; koruyucu bariyerinin hasarlanması sonucunda cildin su tutma kapasitesinin azalması.
- "Geçici dövmelerin yan etkileri kalıcı olabiliyor"
Türk Dermatoloji Derneği üyesi Doç. Dr. Pelin Kartal: "Geçici dövmelerin yan etkileri kalıcı olabiliyor. Alerjik reaksiyona, enfeksiyon hastalıklarına, geçici tüylenmeye, kalıcı izlere neden olabiliyor."
- Güneş bebeğinizin cildini yakmasın!
D vitamini vücudumuzdaki kalsiyum ve fosfor mekanizmamızı düzenleyen en önemli yapıtaşı. Kemik ve diş gelişiminin yanı sıra bazı kanser türlerini önlediği ve bağışıklık sistemini desteklediği yapılan çalışmalarla ortaya kondu. D vitamininin temel kaynağı ise güneş ışınları. Ancak dikkat! Güneş, bebeklerin özellikle kemik ve diş gelişiminde önemli rol oynayan D vitamini yapımı için en değerli kaynak olsa da, ciltte güneş yanığına ve melonomaya (cilt kanseri) yol açabiliyor.
- Kaşıntıya karşı 10 etkili yöntem
Yaz aylarıyla birlikte pek çok kişi böcek ve sinek ısırıklarının yol açtığı kaşıntıdan yakınıyor. Hele de sivrisinek ısırığıyla gelen kaşıntı kişiyi adeta canından bezdiriyor.
- Renk ve Şekil Değiştiren Benlere Dikkat
Güneşin hiç kuşkusuz pek çok faydası var ama herkes için yararlı mı? Özellikle de vücudunda pek çok sayıda beni olanlar güneşe karşı çok dikkatli olmalılar. Liv Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Ahmet Günay “Hemen herkesin vücudunda ben vardır. Yaz aylarında güneş nedeniyle bedenimizdeki benlerin sayısı artıyor.
- El ve ayaklarınızı kontrol edin!
Nasıl ki elle meme muayenesi yapıyorsak ‘ben’ muayenesi de yapmalıyız. Çünkü farkında bile olmadığımız o küçücük benler, aslında cilt kanserinin habercisi olabilir. Özellikle el içi, parmak uçları, ayak tabanındaki benler; travmalar nedeniyle malignleşebileceği için daha dikkatli takip edilmeli ve gerekirse cerrahi işlem ile erken dönemde çıkartılmalı..
- Bu hatalar cildinizi hızla yaşlandırıyor!
İlerleyen yaşla birlikte, cildimizin elastikiyetini sağlayan kollajen, yağ dokusu ile nem tutma kapasitesi azalıyor. Bunun sonucunda da ciltte kırışıklar, sarkma, mat görünüm ve lekeler gibi problemler gelişmeye başlıyor.
- Kaşıntı, kanserin habercisi olabilir
Türk Dermatoloji Derneği üyesi Doç. Dr. Berna Aksoy, "Vücutta kaşıntı pek çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Deri hastalıklarından tutun da karaciğer böbrek hastalıkları, tiroid ve diğer endokrinolojik hastalıklar, lenfomalar gibi çeşitli kanserler, barsak parazitleri, ilaçlar ve hatta psikolojik stres, vücutta kaşıntıya neden olabilir." dedi.
- Akne ilacını, dermatoloji uzmanı gözetiminde güvenle kullanabilirsiniz
Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Güneş Gür Aksoy; ileri derecedeki aknelerde tam sonuç veren ilaçlarla ilgili yanlış ve eksik bilgiler nedeniyle hastaların tedavi olmak istemediklerini belirtti. Şiddetli aknenin dıştan sürülen tedavilerle geçmediği gibi deride yaygın iz oluşmasına neden olduğunun altını çizen Aksoy şunları söyledi:
- 'Yanlış dermatolojik uygulamalar körlüğe bile neden olabilir'
Türk Dermatoloji Derneği Dermatoloji Uzmanlık Sonrası Eğitim Kurulu (DUSEK)’nun düzenlediği “Kozmetik Dermatoloji Kursu” Ankara’da gerçekleştirildi. Dernek başkanı Doç. Dr. Güneş Gür Aksoy kurslar sırasında yanlış dermatolojik uygulamalara dikkat çekti.
- Egzama soğuk sever
Türk Dermatoloji Derneği Dermatoloji Uzmanlık Sonrası Eğitim Kurulu (DUSEK)’nun düzenlediği “Kozmetik Dermatoloji Kursu” Ankara’da gerçekleştirildi.
- Uykuya yatan virüsler uyanırsa
Virüs yoluyla bulaşan bir hastalık olan Zona konusunda Türk Dermatoloji Derneği yönetim kurulu üyesi Dr. Sema Karaoğlu açıklamalar yaptı. “Tedavide ilk 2-3 gün çok değerlidir. Daha sonra yapılan tedaviler hastalığın normal seyrini etkilemez” diyen Karaoğlu hastalığın tanı ve tedavi yöntemleri konusunda şunları söyledi: