Anne ile baba adayları, hamilelik sürecinin sağlıklı ve huzurlu geçmesi için tüm önlemleri alsalar da hesapta olmayan sorunlar gelişebiliyor. Bu sorunların başında gelen ‘gebelik diyabeti’ hem annenin hem bebeğin sağlığını tehdit ediyor. Öyle ki erken doğum riskini artırıyor, anne adayında yüksek tansiyonu ve gebelik zehirlenmesini tetikleyebiliyor, bebekte gelişim geriliğine yol açabiliyor.
- Anne ve bebeğin sağlığını tehdit ediyor!
- KSÜ Hastanesi’nde “14 Kasım Dünya Diyabet Günü Farkındalık Etkinliği” düzenlendi
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla stant açılarak, diyabet ve şeker hastalığına karşı vatandaşlar bilgilendirildi.
- Prof. Dr. Baştemir: “Diyabete karşı en büyük savaş, yarın için bugünden eğitimdir”
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Baştemir, diyabete karşı en büyük savaşın yarını korumak için bugünden eğitim olduğunu söyledi.
- Şahin: Diyabet hastaları oruç tutmalı mı?
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Murat Şahin, Ramazan ayında oruç tutacak vatandaşlara tavsiyelerde bulunarak, “Sağlıklı bir Ramazan geçirme adına oruç tutacak kişinin kendi sağlığı ile ilgili yeterli bilgiye sahip olması ve hekim tavsiyesi alması önemlidir.” dedi.
- Diyabet Hastalarında Beslenmeye Dikkat
SANKO Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gamze Ganime Mumcu, diyabetli (şeker hastalığı) bireylerde beslenme tedavisinin, diyabetin kontrol ve yönetiminde çok önemli olduğunu söyledi.
- Türkiye’nin yüzde 15’i diyabetle mücadele ediyor
Dünyada diyabet global açıdan büyük bir sorun haline gelirken, 2020 verilerine göre dünya genelinde 382 milyon yetişkinin diyabet hastası olduğu görüldü. Türkiye’de ise 20-79 yaş arası 7 milyon diyabet hastası olduğu, bunun da nüfusun yaklaşık yüzde 15’ine denk geldiği kaydedildi.
- SANKO Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baştemir’den Dünya Diyabet Günü’nde uyarı
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Baştemir, “COVID 19, tüm düzenli randevularınızı almanızı engellediyse, şimdi olabildiğince iyi ve sağlıklı olduğunuzdan emin olmak için sağlık ekibinizle yeniden bağlantı kurmanın zamanıdır” dedi.
- Dr. Ali Saklamaz: ‘Covid-19 sonrası TİP-2 diyabette artış bekleniyor’
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği'nden Uzm. Dr. Ali Saklamaz, "Covid-19 döneminde insanların evden dışarı çıkmaması ve sürekli olarak hareketsiz bir hayat yaşamalarından dolayı TİP-2 diyabette ciddi bir artış bekliyoruz" dedi.
- Tıp Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Murat Şahin: “2045 Yılında Dünyada 628 Milyon Diyabet Hastası Olacağı Tahmin Ediliyor”
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Murat Şahin, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında bilgilendirmede bulundu.
- Diyabet hangi göz hastalıklarına yol açar?
Diyabetin göz sorunlarına yol açtığı hemen hemen herkes tarafından biliniyor. Bu sorunların erken tespit edilmesi durumunda tedavi başarısının daha yüksek olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Diyabet hastalarının şikayetleri olmasa da düzenli göz muayenesi çok önemli.
- KSÜ’den 14 Kasım Dünya Diyabet Günü Bilgilendirmesi
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörlüğü ve Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından 14 Kasım Dünya Diyabet Günü münasebetiyle bilgilendirme metni yayımlandı.
- “Diyabet bakımında hemşirenin yeri ve sorumlulukları”
Diyabet Hemşireliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Nermin Olgun, dünya genelinde diyabetli hasta sayısının giderek arttığını, bunun da diyabet hemşiresinin önemini artırdığını söyledi.
- Prof Dr. Baştemir: “Diyabetli kişilerin covid-19 hastalığına daha duyarlı"
SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Baştemir, “Diyabetli kişilerin COVID -19 hastalığına daha duyarlı olduğu iyi bilinmektedir” dedi.
- Elbistan Belediyesi’nden bir ilk daha, “Diyabetik Ekmek” Üretmeye Başladı
Elbistan Belediyesi, Halk Ekmek Fabrikası’nda tarihi 10 bin yıla dayanan siyez buğdayından şeker (diyabet) hastaları için özel ekmek üretimine başladı.
- Bebeğinizin Yeterli Gelişimi İçin Doğru Emzirin
Yeni doğum yapan birçok anne, sütünün yeterliliği konusunda kaygıya kapılarak sütünün bebeğine yeterli gelmediğini ve onu yeterince besleyemediğini düşünür. “Eğer bebeğiniz sağlıklıysa, yeterli kilo kazanımı varsa sütünüz bebeğiniz için yeterlidir” diyen DoktorTakvimi.com uzmanlarından Op. Dr. Ömer Dai, Emzirme Haftası vesilesiyle yeni annelere emzirmeye dair önemli ipuçları veriyor.
- "Giyilebilir EKG tişörtü ve "Basınçlı Diyabetik Ayakkab" projeleri finalde
TEKNOFEST’in bu yılki akademik paydaşlarından olan SANKO Üniversitesi’nde öğrencilerin geliştirdiği “Giyilebilir EKG Tişörtü” ve “Basınçlı Diyabetik Ayakkabı” projeleri ilgi topladı.
- Türkiye’deki yetişkinlerin yüzde 11’i diyabetli
Dünya üzerindeki diyabetli yetişkinlerin toplam nüfustaki payı açıklanırken, bu oranın en çok Pakistan’da olduğu görüldü. Böylelikle Pakistan’da bu oran yüzde 20 olurken, Türkiye’de yüzde 11 olarak kaydedildi.
- Diyabet hastalarının sayısı hızla artıyor!
Sağlıksız beslenme alışkanlıklarından hareketsizliğe günlük yaşantımızda yaptığımız birçok yanlış, diyabete davetiye çıkarıyor.
- Çocukları "Babaanne usulü" besleyin uyarısı
Pediatrik Endokrinoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doğa Türkkahraman: "Aileler özellikle beslenmeye çok dikkat etmeli. Beslenme alışkanlıkları diyabeti tetikleyebiliyor. Mümkün olduğu kadar 'abur cubur' denilen gıdalardan uzak durulmalı" "Turşu ve yoğurt gibi ev yapımı gıdalar, sebze ve meyve ağırlıklı beslenme çok önemli. Çocukları diyabetten korumak için babaanne usulüyle doğal ve sağlıklı yiyeceklerle besleyin"
- Türkiye'de diyabet hastası 12 milyonun üzerinde
Grup Florence Nightingale Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin Türkiye'de çok hızla yayıldığını belirterek, "Ülkemizde 12 milyonun üzerinde diyabetli insan var. 8 milyonun üzerinde resmi rakamlara göre tedavi gören hasta var." dedi.
- Diyetisyen Bektaşoğlu; Diyabet nedir?
Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi Diyetisyen Ve Yaşam Koçu Melike Bektaşoğlu özel sular vatan hastanesinde danışan kabulüne başladı. Bektaşoğlu, diyabet ile ilgili önemli bilgiler verdi.
- Diyabeti bulunan 1 milyon kişi kör olma riski taşıyor
Türk Oftalmoloji Derneği Üyesi Prof. Dr. Ziya Kapran, diyabetin etkilediği organların başında gözün retina tabakasının geldiğini belirterek, "Türkiye'de 1 milyon diyabete bağlı körlük riski olan çalışan nüfus var. 11 milyon diyabet hastasının yüzde 10'u ağır retina hastalığı olduğu için görmelerini tamamen kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya." dedi.
- SANKO’da Diyabet Günü Farkındalık etkinliği
SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Gaziantep’te diyabetli hasta sayısı sıklığının diğer illere göre yüksek olduğunu söyledi.
- 2040 yılında 10 kişiden birinde diyabet görülebilir
Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü: "Uluslararası Diyabet Federasyonu'nun yaptığı tahminlere göre, her 6 saniyede bir kişinin diyabet hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtiliyor."
- "Diyabet uzuv kayıplarına neden olabiliyor"
Prof. Dr. Ertuğrul Taşan: "Diyabet hastalığının en önemli risklerinden biri ise diyabetik ayak yarası. Ayağın ya da bacağın ampütasyonuna (iyileşmesi olanaksız görülen bir organı kesme) kadar ilerleyebilen diyabetik ayak yarasında en ufak bir kızarıklık bile önemli" dedi.
- Acı şeker diyabet
2015 yılı verilerine göre tüm dünyada 415 milyon diyabet yani şeker hastası var. 2040 yılında ise bu rakamın 642 milyon olacağı tahmin ediliyor. Batıgöz Sağlık Grubu’ndan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Füsun Özkutucu, diyabetle ilgili bilgiler verdi…
- Diyabet hastalarına ayak sağlığı için 12 öneri
Ülkemiz nüfusunun yüzde 13,7’sinde görülen, yani 10 milyonun üzerinde insanı doğrudan ilgilendiren diyabet hastalığı, en çok ayakları vuruyor. Diyabet hastalarının yaklaşık üçte birinde diyabetik ayak yaraları görülüyor.
- Damarların en büyük tehdidi diyabet
Diyabet (Şeker Hastalığı), damarlara verdiği zararla birçok hastalığın hazırlayıcısı oluyor.
- Tip 2 Diyabet Hastalarının Dikkat Etmesi Gereken Hususlar
Tip 2 diyabet hastalarının günlük hayatlarında dikkat etmeleri gereken birçok şey bulunmaktadır. Normal yaşantılarındaki sağlıksız birçok şeyi bırakmaları gerekmektedir.
- Sıcak Havalarda Diyabet Hastalarına 6 Önemli Uyarı
Sıcak yaz günlerinde, oluşan sıvı kaybına beslenme ve uyku düzenindeki bozulmalar da eklenince özellikle diyabet hastalarının kan şekeri seviyelerinde dalgalanmalar oluşabiliyor. Bu durum yaşam kalitesini düşürüyor hatta ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlıyor. Günlük yaşantılarında birçok şeye dikkat etmeleri gereken diyabet hastaları ise alacakları basit önlemlerle kan şekeri düzeylerini kontrol altında tutabiliyor.
- Tip 1 diyabet genetik midir?
Şeker hastalıkları, çocuklara göre yetişkin insanlarda daha sık olarak görülmektedir. Ve bu nedenle, bu hastalık daha çok yetişkin hastalığı olarak bilinmektedir. Fakat çocuklarda ve genç yetişkinlerde rastlanabilir olan şeker hastalığı daha çok tip 1 diyabettir.
- Diyabette ayakları korumanın 18 yolu
Küçük bir kesiğin bile çok ciddi sonuçlara yol açabileceği diyabet hastalığı ayaklarınız açısından tehlikeli olabilir. Diyabet ayaklarınızın hissizleşmesine neden olan sinir hasarına yol açabilir ve aynı zamanda ayaklara kan akışını da yavaşlatabileceği için yaraların iyileşmesini zorlaştırabilir ya da enfeksiyon direncini azaltabilir.
- Diyabet Hastalığının 11 Önemli Belirtisine Dikkat
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de diyabet yani şeker hastalığının görülme oranı her geçen gün hızla artıyor. 1999‘da nüfusun %7,2’si diyabet hastasıyken; 2010’da bu oranın %13.7’ye çıktığı görülüyor. Diyabet, birçok hastada hiçbir belirti vermeden ortaya çıkarken bazı durumlarda da sık idrara çıkma, yorgunluk ve aşırı kilo verme ya da kilo alma belirtileri ile ortaya çıkıyor.
- Diyabet Hastalarına Sağlıklı Ramazan Önerileri
Gün içinde kan şekeri seviyesini dengede tutması gereken diyabet hastaları için uzun açlık ve susuzluk gerektiren Ramazan ayı bazen sağlık problemleri ile geçebiliyor. Son yıllarda yapılan birçok çalışma oruç gibi aralıklı beslenme tarzının insülin direncini üzerinde olumlu etkiler yarattığını ortaya koysa da, diyabet hastalarının oruç tutma kararı almadan önce doktorlarıyla görüşmesi gerekiyor.
- Ramazanda Başınız Ağrımasın!
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, Ramazan ayında görülen baş ağrılarının nedenlerini ve yapılması gerekenleri anlattı.
- Diyabetin Tehlikeli Sonucu Diyabetik Ayak
Diyabetik ayak, her 5 diyabet hastasından birinin hastaneye ilk başvuru sebebi...
- Kronik hastalığı olanlar, doktor kontrolünde oruç tutmalı
Ramazan ayının sıcak havalara denk gelmesi, uzun açlık süreci ile sıvı kaybının artması riskini de beraberinde getiriyor. Uzayan açlık dönemlerinde metabolizma hızının yavaşlamasıyla; halsizlik, mide boşalmasında yavaşlama ve şeker düşüklüğü gibi durumların meydana geldiğini belirten Uzm. Dr. Güzin Oğuz, kronik hastalığı olan kişilerin Ramazan öncesinde doktor kontrollerini yaptırması gerektiğine dikkat çekti.
- Az uyumak zararlı mı?
Yapılan araştırmalar, kronik olarak uyku sorunu çeken kişilerin kan dolaşımlarının zarar gördüğünü ortaya çıkarttı.
- Diyabet Tedavisinde Egzersiz İlaç Değerinde
En sık fazla kilolu ve hareketsiz kişilerde görülen diyabetin önlenmesinde kilo kaybı ve düzenli egzersiz çok önemli. Obezitenin sadece şeker hastalığı değil, hipertansiyon, inme, safra kesesi hastalıkları ve hatta bazı tür kanserlerde de görülme sıklığını arttırdığını söyleyen Liv Hospital Ulus Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Demet Yetkin, diyabet tedavisinde kullanılan şeker düşürücü ilaç tedavileri kadar kilo kontrolü ve egzersizin çok önemli olduğuna dikkat çekiyor.
- Bu hastalıklar depresyonu taklit ediyor!
Öyle halsizsiniz ki kolunuzu bile kıpırdatmak istemiyorsunuz… Uykunuz var, mümkünse hep uyumak istiyorsunuz… İşlerinizi yapmakta zorlanıyor, eskiden zevk aldığınız hemen hiçbir şeyden heyecan duymuyorsunuz… Nefes darlığı sorunu yaşamaya başlamanız da cabası… Muhtemelen bu yakınmalarınızın “depresyondan” kaynaklandığını düşünüyorsunuz ama dikkat! Depresyon sinyali olarak gördüğünüz şikayetlerinizin nedeni aslında fiziksel bir hastalık olabilir; mesela kalp damar hastalıkları veya diyabet gibi!
- Omuz hareketleriniz kısıtlanıyorsa, dikkat!
Ağrı ve omuz ekleminde hareket kısıtlılığına neden olan “donuk omuz” hastalığı ilerledikçe omuz hareketleri kısıtlanıyor. Kadınları erkeklerden daha çok etkileyen, 40 ile 60 yaş arasında daha çok görülen donuk omuz, yaşam kalitesini düşürüyor. Belirtilerin başlamasından itibaren tamamen iyileşmenin 3 seneyi bulabildiğini belirten uzmanlar, birincil tedavi yaklaşımının fizyoterapi olduğunun altını çiziyor.
- Diyabet Her 90 Dakikada Bir 1 Kişinin Dünyasını Karartıyor
Dünyada giderek artan ve tüm organları etkileyen diyabet yani şeker hastalığı, körlüğe kadar gidebilen göz problemlerini beraberinde getiriyor. Günümüzde şeker hastalığından etkilenen yetişkinlerin sayısı 415 milyon. Dünya genelinde şeker hastalığının istenmeyen bir sonucu olan diyabetik retinopatili hasta sayısının ise 2030 yılında 191 milyona erişeceği tahmin ediliyor.
- Gebelik şekeri anne kadar, bebeği de etkiliyor
Gebelik ve şeker hastalığı, aynı dönemde görülmesi durumunda birbirini olumsuz yönde etkiliyor. Tüm dünyada artan diyabetik gebelik vakalarının anne ile birlikte bebeği de etkisi altına aldığına dikkat çeken uzmanlar; gebelik şekerinin; annede ani düşük, hipertansiyon, vb. problemlere yol açmasının yanı sıra, anne karnındaki bebekte de kalp, sinir sistemi, sindirim sistemi, idrar yolu gelişme problemleri gibi birçok soruna neden olduğunu belirtti.
- Diyabet Göz Sağlığını Tehdit Ediyor
Kan şekerinde yaşanan ani yükseliş veya düşüşler, gözün sinir tabakasını zedeleyerek diyabetik retinopati hastalığına sebep olabiliyor.
- Fit olmak için bir kahve molası yeter
Araştırmalara göre uzun süre oturmak metabolizmayı yüzde 90 oranında yavaşlatıyor. Bu durum kalp, damar, tip2 diyabet gibi birçok hastalığa davetiye çıkarıyor.
- Aşırı terlemenin 7 önemli nedeni
Terleme vücutta ısı dengesinin sağlanması için gerekli olan doğal bir fonksiyon. Hareket ettiğimizde veya dış ortamdaki sıcaklık arttığında vücudun normal ısısının korunabilmesi için ter bezleri beyindeki bir merkez tarafından uyarılıyor, bunun sonucunda da terleme gelişiyor.
- Diyabette 3 neden, 3 önlem!
Modern çağın salgın hastalığı diyabet (şeker hastalığı) hızla yayılıyor. Dünya genelinde katlanarak artan bu tehlikeli hastalıkla yaşayanların sayısı ülkemizde de 10 milyonu aştı.
- Yeni yılda sağlıklı yaşam için 9 öneri
Kötü alışkanlıklardan uzak durmak, hareketli bir yaşam tarzı benimsemek, sağlıklı beslenmek ve en önemlisi de stresi kontrol edebilmek sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, yeni yıla sağlıklı girmek, sağlıklı kalmak ve pek çok hastalıktan korunmak için 9 sağlıklı öneride bulundu.
- İdeal Kilo Sağlık Risklerini Önemli Derecede Azaltıyor
Gıda, beslenme ve sağlık konularında geliştirdiği projelerle toplum sağlığının geleceği için çalışan Sabri Ülker Vakfı, fazla kilonun önemli bir rol oynadığı tip 2 diyabet, kalp damar hastalıkları, kanser, hipertansiyon gibi birçok önemli sağlık sorununa dair önemli bilgiler paylaşıyor.
- “Öneriler bizden kontrol sizden, Obezite ve diyabet”
SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencilerinin kurduğu Yaşam Rehberim Kulübü, bu akademik dönemde de sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirmeye devam ediyor.